Lingonmånad

Igår frågade sjuåringen inte hur långt det var kvar till påsk, fastän det var det han ville veta, han frågade ”hur lång tid är det kvar av fastan?”. Förmodligen har vi inte helt lyckats förmedla fastans idé till honom (eftersom inte alla vuxna verkar förstå den heller) men att han kan kopplingen mellan fasta och påsk, och lär känna kyrkoåret, det gör mig glad och stolt.

Min fasta handlar om att bryta mönster, inte om späkelse eller uppoffring för att vara from, utan om att utmana mig själv att välja nya vägar. Mig själv. Jag pratar inte om det för att jag tycker att andra borde göra likadant eller för att ge någon dåligt samvete, men vill ändå tala om det eftersom jag vet att det inspirerar andra ibland. Att det är ”synd om” mig för att jag är sjuk ger mig ingen anledning att tänka annorlunda detta år, min tredje fasta som sjuk. Snarare tvärtom. När nu sjukdomen är så svår att påverka är det en utmaning att hitta sånt som jag faktiskt kan påverka. Förändringar som kan göra mig gott också när det finns mycket som gör ont.

Jo, jag skrev fel. Den här sjukdomen går att påverka. Om jag skulle ligga i ett mörkt rum natt och dag utan att röra mig, utan att tala med någon, utan några intryck alls, så skulle mina fysiska symptom minska. Men själen skulle skrumpna ihop som ett kvarglömt lingon i en grå novemberskog.

20140313-113729.jpg
Lingonspår ger associationer blodmärkta händer

Vi var på resa och kom hem, och några dagar senare började symptomen förvärras. Fortfarande verkar de inte ha nått sin kulmen och jag har legat i min soffa hela veckan, tackat nej till kära besök, låtit telefonen ringa. Inte för att jag vill, utan för att min sjukdom vill. Den som säger ”Tack för resan, här får du PEM som belöning.”

”Den typ av utmattning som utgör kärnan i ME/CFS-bilden är en ansträngningsutlöst sjukdomskänsla (post-exertional malaise, PEM), som medför en exacerbation* av övriga symptom. Försämringen följer redan på minimal fysisk eller mental aktivitet och kan kvarstå i timmar till veckor, och kan vara relaterad till en onormal energimetabolism.”
Ur Information till vårdgivare om ME/CFS
(* = försämringsperiod)

Onormal energimetabolism. Det har jag läst en hel del om på sistone, och ägnar fastan inte bara åt andlighet utan åt att försöka göda mina mitokondrier, de fantastiska kraftverk som Gud har skapat och som nu tycks vara ur funktion. Ut med godis in med nitrat. Stora portioner ruccola, en del rödbetor (trots att jag verkligen inte tycker om att äta sånt som smakar jordkällare) och främst mängder av lingon. Smoothie varje morgon, vilket har inspirerat också barnen till bäriga mellanmål. Handmixer, turkisk yoghurt, en stor näve lingon och nåt annat bär. Hemplockade svartvinbär eller köpta blåbär. Än så länge sjunker bara energin i takt med att tempen stiger några tiondelar per dag, men i bästa fall händer något positivt på sikt. Och i annat fall är det åtminstone väldigt gott.

20140313-114930.jpg

20140313-115045.jpg

13 reaktioner på ”Lingonmånad”

  1. Min svägerskans syster i usa är (troende) katolik och jag har hört henne nämna lent, tror jag det heter. Jag fastar inte så, men din beskrivning inspirerar mig till nytänkande.

    Åt faktiskt några sura lingon idag på trerättersmiddag ute med min man. Sura lingon, ja, nog var offret han gjorde inte sött!

    Sen vill jag säga att du snabbt har blivit en av mina favvo-ME-vänners bloggar. Jag tycker verkligen, verkligen om det du skriver. Men jag tror inte jag vågar läsa din bok. Är 43 och barnlös. Jag orkar inte bli ledsen för det igen. Firar 20-årsjubileum med ME i höst, det är nog med sorg i det. Men tack för det du skriver och stor styrkekram!

    1. Glad om jag kan inspirera, och glad att vara en av favoriterna! <3
      Men när du berättar om att du är 43 år (som jag) och påminner om att du varit sjuk i 20 år och saknar barn, då kniper det till i mitt hjärta nåt så otroligt. Så många gånger har jag tänkt: en sån lycka att jag inte blev sjuk innan vi hunnit (kämpat färdigt för att) få barn. Och så var det just vad du inte hann. 🙁 Så nä, läs inte min bok om sårets skorpa är alltför tunn. När man mår som vi är ledsenhet verkligt förödande för symptomen.
      Jag gläds åt att ni kunde äta lingonbeströdd middag ute och hoppas det inte kommer för surt(!) efter idag.

  2. Jag får nog läsa på lite om nitrat och vad man ska äta. Jag har det senaste halvåtet lagt om kosten lite och hoppas på förbättring på sikt. Man mår ju åtmindstone inte sämre av att skippa socker. Nu blev jag i alla fall väldigt sugen på lingon till frukostgröten!

    1. Ja, jag skulle kunna göra många förbättringar om jag iddes. (Fast helst vill jag ju tröstäta såna här kraschdagar) Att stå ut med glutenfritt och hålla uppe med godis får duga så länge. Idag hällde jag Blutsaft i smoothien. Det var nog väldigt nyttigt men verkligen inte gott. 🙂

  3. Gott och intressant recept med lingon: fick på viltmässan i Stockholm
    Älg/renkebab med lingon dressing 4 portioner
    skippa brödet så länge du äter glutenfritt, sen kanske du kan äta eller hitta en lchf bröd variant.
    2 paket Älg eller renskav
    1 paket frysta lingon, färska el vad som går att få tag i, dock EJ lingonsylt!
    5dl Gräddfil, el cremefresch
    Salt, peppar och valfria kryddor till köttet.
    1 paket pitabröd eller tortillabröd.

    Gör så:
    Tina brödet och värm i ugn, ej micro, för knaprighetens skull.
    Tina skavet. Lägg det i medelvarm panna fräs det i lite olja eller smör, det går mycket fort. Krydda med salt och peppar, ev koriander.
    ta upp och låt rinna av.
    Dressing:
    Häll cremefreschen i en skål
    Häll i lingonen
    rör om, smaka av med salt och peppar.

    Värm bröden till aningen knaprigt, lägg på tallrik
    Lägg i köttet
    Häll på dressingen. Klart.
    För att få bort värsta rivigheten i lingonen kan man strö på lite socker på dem under tining eller framplockning. Men det ska vara just den bitterhet lingonen har. Ev förstärkt med enbär!
    Väldigt gott väldigt enkelt.
    Det går också att göra med enbart blåbär, också en lika intressant och god kombination. Inga grönsaker eller sallad till detta, för en gångs skull. Det blir fel smakmässigt.
    Varsågod och ät. Valfri dryck, testa er fram vad som passar. 🙂

  4. Rödbetsrårakor
    Köp ekologiska hela rödbetor, ung 2 stora rårakor per person el 3 små brukar vara bra mått.
    Tvätta, skala, riv grovt.
    Häll i bunke
    Salta peppra, alternativt ta örtsalt eller aromat
    Häll i en rågad näve mjöl eller annat ”förtjockningsmedel”

    Häll olja i en panna och stek på medelhög värme.
    klicka i en handstor råraksklick och platta ut. Stek ca 2- min på varje sida, och vänd en gång och ung en minut till på var sida.
    Lägg på varma fat och håll värmen i ugnen på ca 50 grader.

    Tillbehör:
    Getost cremfresch eller skivad lite stekt get, eller fårost. Gärna av haloumikaraktär.
    Riven ost
    Rå lök och kapris.
    Krutonger om man vill
    Lägg alltså den stekta halvsmälta ostarna som dekoration på rårakan
    lite hackad lök och kapris samt krutonger.
    Vill man överkurs nödvändigt ha sallad till också passar rårivna morötter med en skvätt vinäger bra i såfall.
    Servera med valfri dryck, häpnadsväckande funkar morotsjuice ypperligt till denna måltid.
    Varsågod nitritet är serverat. 🙂 hoppas det smakar.

    Ps: man kan blanda ut med potatis också eller morötter om man vill. Ev en rå ägggula ovanpå, för proteinets skull.. Då blir det nästan som råbiff. Då mättar det definitvt en stund.

    Missförstå mig inte ang sallad. Jag är salladstok o ska ha sallad till så gott som det mesta. Men i iallafall 2 rätter funkar inte sallad smakmässigt så bra. Varav det ena är viltkebaben ovan och det andra sötsurt friterat.
    I detta fall tycker jag det är rätt nog med grönsaker redan.. Dock avråds mörkgröna bladgrönsaker som spenat persilja kål(mina favvisar) osv till denna rätt. Då blir det nitrit överdos istället och smakkombinationsmässigt heller inte bra.

    1. Jag kanske ska ge rödbetorna en chans ändå. Jag gillar dem bara inlagda när jordsmaken döljs av syran. Tycker annars mkt om rotsaker, men just rödbetor verkar jag ha svårt att komma på god fot med.
      Väntar på din matblogg! 🙂

  5. Och jag tycker väldigt mycket om rödbetor, förutom den där inlagda varianten 😉 Men det tillhör kategorin aldeles för energikrävande för att laga om inte nån annan är kock. Potatis- och rödbersgratäng, ev serverat m tex rökt lax är en favorit. Sen så slår ju nykokta nyskördade rödbetor mex en klick smör det mesta. Men ärju inte så många veckor på året man kan få såna.

  6. Vad mer? Jo en god vegetarisk stuvning till makaroner. Recepet av en reumatiker vegan. 4 pt
    Rödbetsstuvning och makaroner
    Genväg. Hackade burkrödbetor.
    1 kålrot, alternativt en påse frys blomkål.
    4 morötter
    1 pkt makaroner eller spagetti
    5dl cremefesch( skriver hädanefter en stor burk cremefresche/gräddfil/turkisk yougurt)
    1 oxbuljong eller fond
    1 hackad lök
    Peppar

    Gör så:
    Skölj, skala och riv kålroten(jobbigt, byt ev mot fryst blomkål o riv den).
    -”- morötterna
    Hacka löken, el köp fryst( bitter smak, därför jag helst äter färskt)
    Släng allt hack i en kastrull och koka mjuk, därför burkrödbetor är bra här, även för smaken 🙂
    Ta av kastrullen häll av och skölj grönsakerna, häll i sil och låt rinna av medan du jobbar med det andra.

    Diska kastrullen. Ställ på spisen igen. Lägg ned en buljongtärning gärna ox, el med köttsmak iallafall el fond. Häll i cremefreschen koka upp på svag värme. Häll i allt grönsakshack rör om. Smaka av med peppar
    Koka pastan efter anvisningar. Krydda efter eget tycke och smak. Jag använder muskot.
    Låt pastan rinna av och efterkoka upp, glansa(beroende på hur du normalt gör).
    Lägg pastan på tallrik och häll cremefresch såsen över. Servera. Varsågod. Gott nyttigt och mättande. smakar INTE jord!

    😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *