Min pappa växte upp i Tornedalen, i Västra Nikkala utanför Haparanda. Varje sommar var min syster och jag flera veckor hos farmor och farfar. De hade bärodling, varubussbesök, motorbåt, lagård, sommarsida, Haparanda skärgård och evigt ljusa sommarnätter.
Farmor bjöd på laxsoppa och kokt siklöja med dillsås. Hennes skorpor med smör och ost till kvällsfikat, och anisbröd när vi skulle finfika.
Igår bakade min mamma och min son anisbröd, och smaklökarna skickade mig 35 år och 65 mil tillbaka. Vetedegen med anis skärs till och friteras i kokosfett. Jag gjorde också några, och testade att göra dem runda som kenyanska mandazi. Rötter växer åt flera håll.
Mums! Min farmor gör också såna. Men då heter dom grisar och bakas mestadels till jul. Fast går å få andra årstider också. Speciellt om man önskar ? Undra om dom går att göra glutenfria…
Grisar, bockar och pitepojkar verkar de kunna heta. Det borde kunna gå att göra med ett recept på glutenfria munkar och tillsätta anis.