Adventskalender

Första december verkar vintern ha kommit med besked i stora delar av Sverige. Här har det snöat så att också husets utsida är adventspyntat. Katten simmade genom snön (som dottern uttryckte det) för att komma fram till ytterdörren.

Inomhus är det också advent. Jag älskar den här tiden. Julmusiken flödar. Det gamla röda kommer upp ur källaren och så fort ljusen är tända och damm och skräphögar dolda av den tidiga skymningen så blir det stämning. Jag kan rekommendera att sänka kraven och göra bara det som får dig att trivas. Det är inte säkert att man mår bättre i ett tokstädat hus, även om vi lätt luras att tro det den här tiden. Jag tror de flesta skulle må bättre av att göra mindre och vara mer. Nu önskar jag förstås att jag hade varit frisk nog att välja bort görandet för att jag vill det, och inte för att kroppen hindrar. Men jag försöker njuta av adventsstämningen mellan sjukdomssuckarna.

Välkommen advent! Mamma kom igår med min favoritblomma: starkdoftande hyacint.

Första december är förstås tid för adventskalender. I morse satt hela familjen och såg första avsnittet av årets tevejulkalender. Jag och maken följde dem också innan vi fick barn, men just Greveholm såg jag inte så mycket av eftersom jag tyckte skådespelarna var så tråkigt amatörmässiga. Men årets uppföljare bådar gott.

På Facebook (som jag strax tänker inaktivera och adventsvila ifrån) ser jag mängder av paketkalendrar. Ingen sån får våra barn i år, även om det har varit roligt de få gånger det har blivit nån. Några pusselbitar per dag har varit det vanligaste innehållet i de där kalendrarna hemma hos oss. I sista stund gjorde jag i alla fall en slags kalender till barnen. Den idén bjuder jag gärna på. En digital kalender gjord i gratisvarianten av Power Point.

Barnens julkalender 2012

När man klickar på dagens stjärna länkas man vidare till Youtube. Idag bjöd jag på första spännande avsnittet av 1999 års julkalender Julens hjältar. Det var min första efterlängtade advent som mamma, och jag minns den tiden i ett särskilt skimmer.

Men bäst av allt idag var att vi föräldrar fick en julkalender av barnen. När de var ensamma hemma några timmar häromveckan drog fantastiska trettonåringen igång ett hemligt projekt. Den finaste kalender jag sett. Bakom första luckan fanns en stjärna som sexåringen ritat. Lycka!

Adventskalender till föräldrar

8 reaktioner på ”Adventskalender”

 1. Underbara barn – en egen julkalender! Vilka fina föräldrar ni är som har hjälpt till att göra dem till små goda människor. Snöig hälsning även från sydligare breddgrader, mary

 2. Julkalendrar, detta mysiga som gjorde dec månad till den perfekta månaden inge tjat på morgnarna, bara glädje. När de var klädda och hade ätit och var helt klara för skola o dagis så fick de öppna sina småpaket. Och så glada de var över det alls icke märkvärdiga innehållet..
  Jag har inte sett mysteriet på Greveholm än, däremot sett varningar om det då det sk innheålla ”det talande glaset” och det kan man ju undra varför man kan ha, men vara så rädda för allt kristet som kan påverka. Onda Andar måste vara värre
  Fina ungar som gjort kalender till sina föräldrar.Det har aldrig mina kommit på Ha en fin advent Kram

  1. Ja, det blir förhoppningsvis lättare att väcka yngste sjusovaren i december!
   Varningar för Anden i glaset (det avsnittet var idag) har jag inte sett – men det är nog inget som biter på mig. Det var som en parentes i programmet, och snälla spöken som sagofigurer oroar mig inte. Också den danska julkalendern Jesus och Josephine fick ju varningar från kristna håll, och jag har sällan sett nåt barnprogram så sprängfyllt av kristna värderingar.
   Jag hoppas din söndag är tillräckligt pigg för att det ska susa av adventsstämning.

 3. Vilka stämningsfyllda bilder.
  Och vad härligt för er med barnens adventskalender till er.
  För oss gick det inge vidare det där med adventskalender.
  Det blev en dyr historia.
  2100:- för en kalender….

  1. Oj!? Det var stora pengar. Fick ni kanske parkeringsböter när ni köpte den :-/
   Hoppas den kravlösa stämningen kommer till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *