Bara Försvarsmakten som gör skillnad på riktigt?

Om jag skulle sätta en målförklaring för mitt liv så skulle den kunna sammanfattas med att jag vill göra skillnad. För dem som står mig nära, för det jag tror på, för människor som behöver stöd nära och långt borta. Jag vill göra skillnad och jag vill omge mig med människor som på olika sätt vill göra skillnad.

Men vet ni vad vi ska göra om vi vill göra skillnad ”på riktigt”? Jo, då ska vi anmäla oss till Försvarsmakten.

20131004-093943.jpg

Försvarsmaktens reklam menar alltså att det är de som gör skillnad på riktigt. Det hjälper till att slå fast alla negativa fördomar om militärer som jag nånsin nuddat vid.

Så alla andra som gör något för andra människor gör det inte på riktigt?
Alla som stöttar medmänniskor i sorg, som hjälper föräldralösa barn, som talar om det som är svårt att tala om, som står upp för mänskliga rättigheter, som löser sjukdomsgåtor, som handlar rättvist, som gör klimatsmarta val, som välkomnar hemlösa, som besöker sjuka, som omfamnar utstötta, hör av sig till ensamma och ledsna, som möter människor med värme.

Vi kan alla göra skillnad på riktigt. Nu på en gång. Utan att anmäla oss till krigs… ursäkta – försvarsmakten.

9 reaktioner på ”Bara Försvarsmakten som gör skillnad på riktigt?”

 1. satt precis och tänkte på finlands militär, som är en helt annan historia än den svenska och hur jag inte riktigt vet hur jag förhåller mej till det hela, men om det blir frivilligt och dom börjar göra sån där reklam så är jag definitivt emot!
  …plus emot uttrycket att göra skillnad överhuvudtaget! låter lite svengelska – kan man faktiskt säga sådär på svenska? plus att du har såklart helt hundra procent rätt, som om dom skulle göra nån skillnad i motsats till alla andra!

 2. Jag tänker som du att vi alla kan göra skillnad på riktigt.
  På ett bra sätt.
  Förresten är det Svenska försvaret faktiskt bara på låtsas.
  Blir det krig så är det nato som får försvara oss ändå.
  Hur neutrala vi än låtsas vara.
  Fast det är klart.
  Vår svenska vapenexport gör ju ”skillnad”.
  Men den skillnaden borde vi skämmas regält över.
  För den dödar och skadar.

  Kram

 3. Det finns många sätt att göra skillnad på riktigt. Jag tror inte att Försvarsmakten utesluter det du talar om. Jag tror mer det är ett sätt att betona att det är skillnad på att starta ett Facebook-uppror och riskera (eller faktiskt få) benen bortsprängda för att skapa ett säkerhetsläge som gör att hjälporganisationer ska kunna nå fram med sin hjälp. Jag tycker det är talande att bosnienveteraner, som fortfarande lider av ptsd, ändå tycker att det var värt det, för de räddade liv, gjorde skillnad på riktigt. Och jag är jävig, såklart, för jag har gått i de där kängorna, men jag vill verkligen försvara bra soldater, de gör skillnad.

  1. Så sant, en tumme på Facebook är verkligen inte på riktigt. Men om det är den jämförelsen Försvarsmakten menar så lyckas de inte få mig att förstå budskapet. Jag läser bara in en inbjudan till människor som tycker att enda sättet att göra verklig skillnad är genom försvaret. Om de skulle vilja slå hål på mina fördomar så skulle de hellre berätta just det du tar upp: att militära insatser kan krävas för att hjälp når fram. De behöver nån som du på marknadsavdelningen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *