Fil-god-lax

Eftersom det är lika bra att glädjas medan chansen finns, gläds jag åt en mer hoppfull dag hälsomässigt. Ork för några stunders bärplockning i trädgården och för en stunds fika med goda vänner. Mycket vila förstås, men då det också fanns kraft kvar till innovativ men snabb matlagning var det lika bra att fortsätta.

20120804-195823.jpg

I frysen fanns portionsbitar av lax och ett uråldrigt paket filodeg. Tillsammans med lite färskare råvaror blev det en fin lördagmiddag. Så fin att lillebroren berättade att nu ligger pannkaka inte på första plats längre. Det är ett otroligt gott betyg ska ni veta 🙂 Enligt gossens förslag har jag nu skrivit ner det nypåhittade receptet på ajfånen.

20120804-201121.jpg

Filodegsinbakad lax (ca 5 port)
– ca 600 g laxfilé
– ett knappt paket fryst filodeg
– 3 msk finhackad gräslök
– smält smör
– salt
– citronpeppar

Smörj en ugnsfast form. Täck botten med (tinade) filodegsblad, och låt bladen sticka ut med god marginal över kanten. Pensla de kanter som ska överlappa varandra med smält smör.
Lägg laxfilén på filodegen. Krydda med salt, citronpeppar och finhackad gräslök. Vik över filodegen och pensla den med smör. Täck med några fler lager deg och pensla mellan varje lager och överst.
Tillaga i 175-gradig ugn ca 20 – 25 minuter.

Gyllene bulgur (ca 5 port)
– 1 msk tomatpuré
– 1 msk rapsolja
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 hönsbuljongtärning
– 5,5 dl vatten
– 3 dl bulgur

Fräs tomatpurén i olja i en kastrull. Tillsätt riven vitlök och buljongtärning. Häll på vattnet. Låt koka upp, rör om och tillsätt bulgur. Koka/låt svälla enligt bulgurförpackning.

Gräslökssås (ca 5 port)
– smör/olja
– 3 msk finhackad gräslök
– 1/2 fiskbuljongtärning
– 2 dl crème fraiche

Fräs gräslöken snabbt och smula ner buljongen. Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.

4 reaktioner på ”Fil-god-lax”

 1. Låter hur gott som helst. Här i huset bor det dock ett gäng omyndiga individer som tyvärr har fått för sig att fisk är farligt (läs äckligt) att äta. 🙁
  Men hmmm….Jag kom just på att när vi är ute med husbilen så äter de precis allt som tillagas och erbjuds. Jag ska testa där! En mammas list är icke att förringa 😉

  1. Smart! Ni kan ställa husbilen på vår gård när det är dags för middag 🙂

   Storasyster älskar fisk (och en massa ”vuxna” smaker sedan unga år) och roligt nog så har fisk, och särskilt lax, blivit allt mer uppskattat även av pannkakskungen. Men jag gör det ändå alltför sällan!

 2. Mums! Det där måste jag testa. Nyss hemkommen från Turkiet uppskattar man den svenska maten något alldeles otroligt. Borta bra men hemma bäst!

  1. Ja, maten är kanske det jag saknar mest när jag är utomlands längre tider. Näst efter kranvattnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *