Gammal fil blir färsk ost

Nu pratar vi om nåt annat. Gammal filmjölk.

Rigga upp kaffefilter i ett durkslag eller några filterhållare som står över en bunke av något slag. Häll i filmjölk. (Den behöver inte vara gammal, även om den var det här). Låt stå i rumstemperatur några timmar. Töm ut vasslen som samlas i bunken eller spara till degvätska om du planerar att baka matbröd.

Filmjölk i filter

Ställ hela arrangemanget i kylen och låt stå över natten eller tills filen fått färskostkonsistens. Och det är just vad det har blivit. Färskost.

Krydda efter egna smaklökar

Krydda t ex med
a) pressad vitlök, vitlökspeppar, salladskrydda och salt
b) örtsalt och torkad dill
c) färska finhackade kryddor, salt och peppar

Färdigt att äta eller ge bort.

Här blev det A, som vanligt. Och en stor del av färskosten slank ner i magen innan den hann in i burken. Passar utmärkt att äta på bröd, Finn Crisp, salta kex eller kanske som dip.

Nu luktar jag förmodligen vitlök lagom till filmpremiären som jag tänkte släpa mig till ikväll. Men efterfesten får vi skippa. Jag och barnen åker hem och äter upp färskosten istället.

 

2 reaktioner på ”Gammal fil blir färsk ost”

  1. Oh, det här får minnen att komma tillbaka. Från pianolektioner hemma hos familjen Karlsson på Skottsund med efterföljande fika av nybakat och nyfiltrerat smaksatt med spännande kryddor. Måste prova! Tack för inspirationen! Kram!

    1. Samma minne! Och smaksättning B kommer därifrån! Torkad dill har en särskild smak, och förmåga att ta mig till de där stunderna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *