Kokbok för arbetsskygga

Kanske det kunde vara något att skriva. Kokbok för sjuka och andra arbetsskygga. Just nu lägger jag extra stor vikt vid lättsam matlagning. Ibland blir det korv och makaroner. Ibland blir det älgfärsbiff.

20121028-161814.jpg

Samma dag som ICA Kvantum gav mig en kaffemaskin sålde de älgfärs. Roligt pyntad!

Jag köpte ett paket gris och ett paket älg. Ströbröd, vatten, ägg, salt, peppar och vitlök. På tio minuter hade jag mojsat ihop det och format till biffar. Sen lite sirap (snilleblixt för dagen, för att få rätta stekfärgen), olja och färska kryddor ovanpå, och skjuts in i ugnen. På tio minuter! Utmärkt matlagning för arbetsskygga.

20121028-161856.jpg

Så idag blev det en riktig söndagmiddag. Biffarna värmda i snabb sås av grädde och buljongtärning. Kokt potatis och smörgoda morötter, kokta i samma kastrull som den som mormor brukade koka sina morötter i.

9 reaktioner på ”Kokbok för arbetsskygga”

 1. Vi kanske ska gå ihop om kokboken, då blir det recept som går på de 10 min man orkar stå.
  Kul med dekorationen på älgfärsen. Härligt att ni fick god middag, det fick jag oxå. Min man är ingen matlagare men han har ngr rätter han fixar.
  Hoppas din dag varit hyfsad Kram

  1. Ja, vi kan iaf byta tiominutersrätter när vi ses 🙂 Det verkade som du fick en god middag med ton av ädelost igår. Alltid gott!

 2. Låter precis som min husvagnslagmatning.
  Ett paket köttfärs och två påsar tacokryddor till är också ett tips. Kokt spagetti till och tacochips om man har hemma. Och så råa grönsaker.
  Kanske kan du ge ut en kokbok så småningom. Tror det är många som skulle ha nytta av en sån bok.
  Kram

  1. Köttfärs är ofta en räddare i matuppfinningsnöden.
   Jag har redan skrivit en slags annorlunda kokbok, men frågan är om och när den blir utgiven…

 3. Åh, jag skulle köpa den på 2 röda! Perfekt Fars dag-present till min älskade make. Han är bra på mycket, men har kanske ett par, max tre rätter på sin meny varav paradrätten är Icas färdiga köttbullar med spaghetti till. Han hävdar dock å det bestämdaste att det är en svår konst att få till en perfekt stekyta på köttbullarna… För övrigt tycker jag du verkar vara alldeles fantastisk på att njuta av det vackra i livet mitt i febereländet, det är beundransvärt och något jag vill dra lärdom av!

  1. Tack Sofia! De orden värmer på rätt sätt!
   Då hoppas jag att jag ska få kraft och inspiration att göra något av den där boken. Den är klar, men bara i digitalt format. Kanske till nästa Fars Dag 🙂

 4. Härligt min älskade unge. Får jag säga så fast du är fyllda 42? Som mor anser man alltid att ens barn är så unga. Du ska få se när du kommer upp i min aktningsvärda ålder. Låter i alla fall som en jättegod middag. Kramar till er alla!!

 5. Nja! Här är det 5 minuters ork med hjärndimma. = Micromat. Inte lika med Findus. Micron är faktiskt fantastisk om du nu missat det..
  Perfekt havregeynsgröt på 2 min, ett uttag o omrörning i tallrik. Vinst, slippa skrubba mjölkgryta tills man har lust o kasta den odiskad genom stängt köksfönster. Bara att skölja av tallrik o snabbsvep med borste.
  Mjölkprodukter lika så, slipp bränd och fastbränd mjölk. Minimala insatser i både lagning och disk.

  Bacon. Förträffligt. Slipp os sprätt och svintoskurning samt lyft av tunga gjutjärnspannor. Kan användas som spagettisåsbas osv.

  Koka potatis på 6 min istället för 30. Ha vanlig vattenmängd, inga fjompiga 80 tals konstiga microrecept.

  Snabbmat: Fiskpinnar och pulvermos 1 minut full effekt. Under tiden: Hamburgerbröd sallad och dressing. Voila fiskburgare.

  Micron: Min allra bästa mattinare. Dagligt sällskap. Ibland om jag vill ha ”vanlig” snabbmat såsom pizza, piroger osv el Findus Dafgårdsgänget.

  Ej micro: pasta, kött ris fisk fågel. Ingen tidsvinst, och halvdåliga till riktigt dåliga resultat. Från rått halvkokt ojämnt kokt överkokt hårt frasigt o annat halvt oätliga dystra resultat.
  I övrigt ett fantastiskt men av andra utskällt redskap. 🙂

  All sorts korv, och mos, ev parisare med bostongurka osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *