Reservte

Det är kanske känt för en del att jag är både enkelspårig och storförbrukare när det gäller te. Jag vill bara ha mina favoritsorter: kvitten, gute, Brunkullan och gotländsk munk. Inget av det går att få tag på på livsmedelsbutiker, som i princip är de enda affärer jag ids besöka med feber i kroppen. I brist på nån av guldsorterna brukar det få bli en enkel Earl Grey. Det kan åtminstone ICA uppbringa.

Just nu är det särskilt tomt i det nybyggda skafferiet, och jag trodde en stund idag att det inte fanns ett enda teblad att uppbringa. Men så hittade jag en presentförpackning kenyanskt te.

20120903-192752.jpg

Den förpackningen köpte jag för 3,5 år sen på Nakumatt i Nairobi, och bäst-före-datumet passerades för två år sen. Ändå har jag behållit den eftersom paketet var så fint. Det var bra det. Teet visade sig ligga i en aluminiumpåse som bevarat smak och doft opåverkad. Med andra ord fick jag en tekanna vid febersoffan också idag.

20120903-193149.jpg

Ett kraftigt te som är som små korn istället för hela blad. Inget jag vanligtvis skulle välja om nån av mina tesorter fanns hemma. Och de brukar finnas hemma, tack vare nära och kära när jag själv inte går i tebutiker. Men idag drack jag det kenyanska teet med glädje och mjölk, och förflyttades långt bort.
– Till ett välkomnande hem vid en missionsstation på Zimbabwes landsbygd 1989.
– Till en hoppingivande skola i slumområdet Kawangware i Nairobi, Kenya, 2009.
– Till min tredje roman som väntar på att författaren ska bli frisk och fortsätta berättelsen som är förlagd till en plats med röd jord och svart te.

7 reaktioner på ”Reservte”

 1. Låter riktigt gott.
  Brukar du dricka Rooibos Te från Afrika?
  Det är också gott.
  Finns på konsum.
  Synd att du fick så mycket feber så du inte kan jobba.
  Här får du en kram av mig.
  Kram

 2. Hello, sitter just nu i soffan med make och son och dricker te. Vi var i Turkiet i somras och fick med oss turkiskt äppelte hem. Jättegott! De dricker ju sitt te i små söta glas som vi också köpte med hem. Det är sött så det räcker till och blir över…:-) fast maken häller ändå i ett par teskedar strösocker. Han gillar alla slags sötsaker. Hoppas på bättringsvägen för din del.

 3. Ja te är ju inte min favoritdryck utan här är det kaffe som gäller men jag förstår känslan. Tänk om det inte fanns kaffe hemma!!
  Önskar o ber att din morgondag ska bli bättre än dagen Kram

 4. Tack för kramar, böner och hopp!
  T: Jag tycker om ett par sorters smaksatta Roiboos – helst om de smakar som nåt favoritte! Brunkullan Roiboos exempelvis.
  M: Äppelte har jag bara druckit den gång jag var i Turkiet 1987 🙂 Lite väl sött för att vara te, men speciellt!
  K: Jag dricker kaffe med, men med massor av mjölk – så själva kaffet är jag nog egentligen inte så förtjust i 🙂

 5. Åh! Sådant te hade jag ett litet paket av en gång, som jag fått i present. Jag tog fram det när min väninna från Uganda kom på besök och hon blev så glad att hon fick det med sig hem 🙂 Önskar så att jag kunde få fatt på mer – så skulle jag ge det till henne, för det var så roligt att se henne så glad!

  1. Åh vad härligt att du kunde glädja henne!
   Kanske teet som heter African Pride hos Sackeus är nåt sånt? http://www.sackeus.se/

   Glad att se din hälsning, Christina! Jag har tänkt på dig och det du skrev om vilja till tro och om nya tider för familjen.

   1. Åh tack! Vad glad jag blir!

    Min tro finns fortfarande mest som en önskan, men jag hoppas att en dag få känna den där trygga tron som jag förstår att många har. Oftast lyckas jag inte ens formulera min önskan i ord utan bara inom mig. Men jag hoppas komma framåt…

    Vi har tagit ett för oss mycket stort steg mot en förändring av vår familj. Mycket står i vägen, men jag hoppas att det på något fantastiskt sätt ska ordna sig ändå.
    (Förklarar gärna på mail om du är nyfiken. Jag är lite för introvert för att skriva för mycket annars 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *