Snabbt och gott

För oss som inte tror att kolhydrater är gift kan bröd blir mat om det hamnar i rätt sällskap och temperatur. Och när matlagaren är trött händer det inte så sällan att varma mackor blir den snabba och lätta lösningen.

20121001-120522.jpg

Sedan smörgåsgrillen fick kortslutning är våffeljärnet (som vi köpte för ett bröllopspresentkort 1992) den raskaste vägen till varm smörgås. Och ack så mycket godare än mikromackor.

I min barndom gjordes de lyxigaste varma mackorna i gjutjärnsgrill på ugnsplattan.

20121001-120620.jpg

Det var länge sen jag förgyllde brödet i sånt järn, men häromkvällen hände det. En tungsint feberdag när barndomsminnesmiddag med barnen kunde muntra upp. Särskilt när den inmundigades framför en Pippi-film. Jag är glad att mina barn står ut med att jag inte har vuxit ifrån Astridfilmerna. 😉

20121001-120810.jpg

Ruccolan var det enda som skilde denna mysmiddag från en liknande för dryga trettio år sedan. Och den lilla detaljen att jag nu, fastän barnslig, är den som är mamman.

20121001-120928.jpg

7 reaktioner på ”Snabbt och gott”

 1. Hallå!

  Jag har också flera sådana i gjutjärn. Hade dille på att ropa in sådana på auktion för några år sedan utan att egentligen veta hur jag skulle ha dem till. Provade dem på gjutjärnsspisen jag hade i mitt förra hus och det gick ju bra. Men, hur använder du dem? På en vanlig spis?

  1. Åh, kul att ha flera! Jag har varit på jakt efter såna till bröllopspresent genom åren men inte hittat.
   Ja, vanlig spis. Tidigare på vanliga elspisplattan och häromdagen gjorde jag för första ggn på moderna hällen. Går strålande om man inte har högsta värme och vänder då och då.

 2. Ja vad gjorde man utan bröd när man inte har ngn ork, det bleve nog svält. Vi har ett eljärn där sonen tidigt lärde sig göra varm mackor själv och att man alltid drar ut sladden. Han ahr aldrig glömt det. Nu är han så stor att han till o med kan göra varma mackor åt mamma när hon plötsligt blir hungrig på kvällen o pappan sover . Enkelt billigt o visst nyttigt . Kram

  1. Det var ett sånt eljärn som fick kortslutning här. Fint att det enkelt går att göra nåt så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *