Adoptera från Kenya

En del av läsarna som hittar den här bloggen gör det efter att ha googlat på orden ”adoptera från Kenya”. Det är tre år sedan vi kom hem efter vår adoptionsresa med många resväskor och två barn. Åtta månader tidigare hade vi rest dit med ett barn, storasyster som strax innan hon fyllde tio fick sin 2,5-årige bror.

20120723-135203.jpg

Just här bodde vi under de flesta av månaderna, i närheten av Riara road i Nairobi. Det var ett fantastiskt äventyr som har haft stor betydelse för vår familj. En plattform, en tid då vi växte ihop som familj och fick gemensamma erfarenheter av lillebrors första land.

20120723-135742.jpg
Första mötet mellan lillebror och storasyster.

Vi hörde till pilotfamiljerna och hade skrivit på papper om att vi var medvetna om att processen inte gick att förutse helt. Och ändå var det oerhört jobbigt när det visade sig vara just så. Domstolstiderna ändrades med kort varsel, och på nån minut kunde beslut fattas som avgjorde om vi skulle få åka hem i juni eller oktober. Ovissheten mot slutet av processen var enormt slitande, och tanken på alla de barn som finns kvar på barnhemmen nästan outhärdlig. Om det skulle vara smidigare, och mer förutsägbart, i domstolsprocessen skulle så många fler barn hinna få familj, och de nyblivna familjer som finns på plats skulle må betydligt bättre.

När krånglet började för vår del blev hemlängtan allt större. Kanske just för att det var omöjligt att veta när vi skulle vara hemma igen. Så när vi, tack vare en otrolig advokat och lite tur, kom hem mitt i den svenska sommaren tog det lång tid innan vi (föräldrar) började längta tillbaka till Kenya.

20120723-141031.jpg
Återbesök 2,5 år senare

Men när längtan kom var den stark, och då var vi radikala och valde en resa framför en husrenovering. Det var härligt att vara tillbaka, som att komma hem, och vi talade mycket om vilken skillnad det var att komma som turist. Utan att behöva oroa oss för domstolstider.

För den delen var inte rolig. Pressen, ovissheten, oberäkneligheten. Därför gör det mig så ledsen att det inte är bättre nu, tre år senare. Fortfarande kan en plötslig idé eller någons slarv göra att familjer får sina ärenden fördröjda många månader. Det sliter hårt på många, och jag tror att familjerna skulle behöva mycket mer stöd från de svenska adoptionsorganisationerna under sin omtumlande tid långt hemifrån. Jag har försökt lyfta den här frågan via min egen adoptionsorganisation och adoptionsmyndigheten MIA. Det känns ganska tröstlöst, och det är ledsamt att man tror att man gör nog när verkligheten säger något annat. För jag har, i förtroende, fått många exempel på att familjer mått riktigt dåligt under processen men inte tyckt att de kunnat vända sig någonstans för att få hjälp. Inte ens efteråt har man vågat, eller velat, berätta.

För de flesta går det bra, men jag vill att adoption från Kenya – detta fantastiska land – ska vara att rekommendera inte bara för orubbliga teflonmänniskor som klarar vad som helst. Utan för helt vanliga, ibland starka, ibland sköra människor.
Som jag.

4 reaktioner på ”Adoptera från Kenya”

  1. Nyss hemkommen från Kenya tänker jag på adoptivfamiljen jag träffade där… de råkade få ”fel” domare och fick flytta fram förväntad hemkomst ett par månader 🙁

    1. Just så… Det händer hela tiden. Men som mottagarland vill/kan man inte jobba för en förändring. Och de kenyanska vännerna som arbetar med adoptioner är frustrerade över att det är så här i domstolen. Att tanken om barnens bästa verkar vara långt, långt borta.

      Glad att du fick din återresa <3

  2. Det känns lite tabu att säga att ens adoptionsresa har varit svår. Det ska ju liksom vara en av de lyckligaste händelserna i ens liv, och då blir man besviken och skamsen när man kanske inte riktigt kan känna så. När t ex restiden är oviss, så uppstår automatiskt en oro och stress. Har hört även från andra lite nyare adoptionsländer i Afrika att familjer där varit nära att bryta ihop (eller kanske brutit ihop, vad vet jag). För mig tog det lång tid innan jag ens ville ta tag i bilderna från vår resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *