Afrofili

Den här veckans (hittills) mest skrämmande nyhet var den om ettåringen och hans pappa som utsattes för ett ofattbart övergrepp i Malmö. Orsak: hudfärg. Om nyhetsrapporteringen stämmer så utfördes brottet av personer som själva hade utländsk härkomst, och i en del kommentarsfält lyfts detta fram på ett sätt som skrämmer mig. Att det liksom skrivs mellan raderna att det inte är lika allvarligt om invandrare ger sig på andra invandrare. Och att det nästan är synd om gruppen skinnhuvuden och vita rasister för att de direkt misstänkliggjordes.

Men oavsett vem som utförde dådet så är det tydligt att den som har ett afrikanskt utseende löper störst risk att utsättas för hatbrott. Innan BRÅ kom med sin rapport tidigare i år hade jag aldrig reflekterat över att det fanns eller behövdes ett begrepp som afrofobi, och inte riktigt förstått hur mycket mer utsatta svarta personer är för rasism jämfört med personer med annat ”utländskt utseende.” (Det är svårt med begreppen här. Jag vill inte påstå att en svensk inte kan vara brun i skinnet eller ha svart hår. Men hur beskriver man bäst ett utseende som tolkas som utländskt? Kanske just så…).

Det här med afrofobi är så svårt att begripa, eftersom jag själv har det som skulle kunna kallas afrofili. En instinktivt positiv inställning till svarta. Ända sen jag lärde känna fler svarta och bodde i Zimbabwe som ung har jag reagerat positivt på möten med svarta. Särskilt i mötet med ett visst utseende, de som kommer eller härstammar från mellersta och södra Afrika, har igenkänningens glädje kommit. Ibland när jag möter någon svart kan jag önska att det skulle synas på mig att jag har svarta vänner och ett svart barn. Att jag inte är en sån som hatar. Men de finns. De få galningarna som hatar hudfärg så mycket att det kan få dem att kasta ett litet barn i marken, de ganska många som uttrycker rasistiska åsikter – och så den stora massan, de som kallar sig fördomsfria men instinktivt blir rädda eller misstänksamma när de möter ett utseende som de tolkar som utländskt. Kanske är det där som min instinkt är afrofilisk. Mitt system förutsätter att svarta människor är varma, vänliga och tänkbara vänner. Fördomsfullt också det, men en betydligt mer konstruktiv fördom eftersom den får mig varm och vänlig i tanken. När jag möter någon blek person med rakat huvud, militärbyxor och många tatueringar sätter helt andra känslor och tankar fart i mig. Fördomar också de.

20130911-163234.jpg

Igår använde jag mitt livs första hashtag, efter att ha haft principer mot de där små fyrkantiga figurerna och deras ofta för långa, för många bokstavskompisar. Men ibland blir en fråga så viktig att principerna bleknar. Åtminstone för en stund. #stopafrophobia.

9 reaktioner på ”Afrofili”

  1. Å nej! Din blogg är en av få jag kommer åt just nu och som vanligt skriver du gripande och superbra om en svår sak. Jag vill komma hem och ”gilla” på Facebook, hjälpa till att stoppa och kämpa. Tack för att du är vår nyhetskanal.

    1. Oj, är jag er nyhetskanal?! Då gäller det ju att vara informativ. Tänker mycket på er resa och är så glad att få följa den, och att du hinner titta in här fastän du är ”nyförlöst”. Mamma Mary! Yihooo!

  2. Ja detta är så fruktansvärt. Läste en artikel idag där en från Irak skrev om hatet mellan olika invandrare, att även där är rashat mot de som är annorlunda än just dom. Vem är vem att säga att just jag är viktigast ocgh har mest rätt att leva i Sverige.

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rasismen-vi-sallan-pratar-om_8503088.svd?fb_action_ids=10201163531709365&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210201163531709365%22%3A1415319108683363}&action_type_map={%2210201163531709365%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

    kram

    1. Ja, jag läste den artikeln och tycker den talar om något som vi ofta missar: att allt är så mycket mer komplext än vi vill göra det till. En rasist behöver inte vara skinnskalle eller kostymnisse. En rasist kan vara pensionär, pastor, balettdansör, barnmorska. Och av alla nationaliteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *