Angelägen nyhet som ”glömdes” bort av svenska medier

 Nyligen valde TT att översätta och sprida en artikel som byggde på ovetenskapliga studier om den sjukdom som tvingar mig till ett sängliggande liv. De satte den förskräckliga och felaktiga rubriken ”Kroniskt trött rädd att röra på sig” och gjorde stor skada i och med att mängder av tidningar kopierar TT rakt av. Hur fel det än är. Och i detta var allt fel. Kronisk trötthet är det inte fråga om. Rädsla för rörelse är det inte. Min sjukdom heter ME/CFS. Jag är inte rädd för att röra mig. Men fysisk aktivitet gör mig sjukare. Jag vill inte bli sjukare.

TT
Oseriös nyhet gav stort genomslag och förminskade en stor patientgrupp.

Förra veckan presenterade amerikanska Institute of Medicine en rapport byggd på all tillgänglig forskning om sjukdomen. Där slår de tydligt fast att vi som lever med ME/CFS blir sjukare av ansträngning och att det är direkt skadligt att plocka in psykologiska aspekter. Denna seriösa och angelägna nyhet valde TT att strunta helt i. Bara EN svensk tidning har nämnt det. Dagens Medicin. De skriver ”Den omdiskuterade diagnosen kroniskt trötthetssyndrom”. Det är aktörer som TT och Dagens Medicin som gör denna sjukdom omdiskuterad i Sverige, bl a genom att ge den fel namn. Det är inte så länge sen som MS-sjuka betraktades som psykiskt klena. I Sverige betraktas fortfarande ME-sjuka just så, och får inte hjälp att må bättre.

Sprid gärna detta. T ex genom en gillatumme eller genom att berätta för journalister och läkare du känner om hur rapporteringen ser ut kring den här sjukdomen.

Läs gärna pressmeddelandet från den svenska patientföreningen RME.

mnt
En av alla seriösa utländska artiklar. Länk till artikeln i Medical News Today.

 

En reaktion på ”Angelägen nyhet som ”glömdes” bort av svenska medier”

  1. Det är konstigt att det går att slå upp i varenda tidning när det handlar om att vi är rädda för att röra på oss men när man kan visa att vi faktiskt blir sjuka av aktivitet då är det knäpp tyst. Åh, nu blev jag arg igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *