Dop

20130616-104127.jpg

En rubrik som denna kan ge intryck att jag varit på barndop. Det var länge sen, men dopet är alltjämt närvarande. I min tro hör dopet och förlåtelsen nära ihop. De som kritiserar kristendomen har ofta svårt med tanken på synd, kanske för att många kyrkoföreträdare har gjort upp listor över exakta aktiviteter eller livsstilar som stämplas som synd. Som om människorna hade hela måttstocken för det. Det tror jag inte vi har, för även om Bibeln ger tydlig vägledning så kan inte vi människor agera som Guds domare. Men jag är övertygad om att jag syndar. Inte genom att äta choklad utan när jag gör val som leder bort från Gud. Tänker illa om andra, låter bli att se den som behöver bli sedd, snäser åt dem jag älskar, fastnar i självbekräftelse. Sånt som är fullt mänskligt men som får mig att känna mig trasig eller rent av smutsig. Där kommer förlåtelsen in som en chans att börja om. Kärnan i kristen tro, att Jesus öppnat en förlåtelsens väg till Gud som alla utan undantag kan få del av. En förlåtelse som handlar om det enskilda hjärtats uppriktighet gentemot Gud och inte om andra människors bedömningar av min eller din duglighet.

Just detta handlar dopet om för mig, och det spelar ingen roll när det äger rum. Det gudomliga sker och jag får ta emot gåvan när jag vill. Om och om igen.

Om det här handlar en av sångerna som jag har skrivit text till utifrån tankar som armbandet, Frälsarkransen, har väckt. Sångerna är inte publicerade, men just den om dopet kan ni få tjuvlyssna på här. Sångerskan är en vän som bott alldeles intill mitt hjärta i 25 år. Tacksam.

8 reaktioner på ”Dop”

 1. Å vilken fin sång.
  Och bilder som passar så bra till.
  Vi gör så mycket fel.
  Och behöver gå tillbaka och tänka på dopet.
  Att Gud kan rena oss om vi vill.
  Tack för att du påminde om det i sången!
  Kram

 2. jag hoppas verkligen att dessa sånger ska få ges ut och spridas. Dopets vatten renar föder en ny dag, så sant. Och om och om igen får vi börja om. Helt otroligt att vi har en sån Gud som förlåter oss.

  Kramar

  1. Glad att du tycker om sångerna. Du hör ju till dem som har hört flera av dem. 🙂 Igår lyssnade jag så mycket på en som stämmer med dikten du spred vidare (tack!).

 3. Jag döpte mig när vi döpte barnen, det hade känts fel annars. Prästen blev själaglad, som fick ett trippeldop:-) Jag är inte så troende, men mer än inte. Den här texten gick hem hos mig.

  1. Så fint att texten passar dig och att ni döptes tillsammans. En VILJA att tro räcker ända till Gud.

 4. Njuter av att höra dina texter sjungas av den underbara sångerskan som kom in i vår familj. Härlig kombination.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *