Föräldrars tid med barn

Larmrapporter innehåller ibland viktiga sanningar som får mig att tänka till, som bekämpningsmedel i vindruvor. Där var det just Naturskyddsföreningens larm som fick mig att sluta köpa vindruvor. Sen finns det andra larm som börjar som något och slutar som något helt annat. Som detta med föräldrars samtalstid med barn. Föräldrar talar bara med sina barn några minuter om dagen har det stått i åtskilliga artiklar – och nu även i yoghurtpaket.

20131128-091223.jpg

En rapport från SCB ligger till grund för de här sanningarna. Som inte är särskilt sanna. Också i rapporten står det att de minuter som föräldrarna i studien har angivit att de samtalar med sina barn är minuter med enbart samtal. Alla samtal som sker samtidigt som man gör något annat finns inte med. Då tycker jag det är BRA att siffran är låg. Jag tycker det inte verkar riktigt naturligt att sätta sig ner med sitt barn vid ett konferensbord och samtala. Och jag tror de allra flesta föräldrar samtalar med sina barn vid matbordet, i bilen, vid bakningen, efter sagoläsningen, vid pysslandet, till musiklyssningen, under promenaden. Det tror jag blir naturliga samtal och viktiga möten mellan barn och förälder. Också utan yoghurtaskens charadspel. För om Yoplait hade läst SCB:s rapport istället för att bar hänvisa till den så skulle de ha förstått att charader inte räknas in som samtal i statistiken. Hur roligt man än har tillsammans.

2 reaktioner på ”Föräldrars tid med barn”

  1. Aha! Jag har länge undrat hur katten man lyckas med att prata så lite med sina barn, men då förstår jag. Nej, sitter ner och bara PRATAR gör ag sällan. Det är när det är något allvarligt som behöver dryftas, och oftast blir även de samtalen bättre om man gör något samtidigt.

    1. Det var just jag undrade och googlade mig till källan, för rätt länge sen. Men spännande myter håller sig tydligen vid liv länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *