Frossa

Jag har just nu en paus från Facebook. Mitt privata konto är inaktiverat och bara författarsidan finns uppe. Det innebär att många av de människor som brukar stötta mig i min sjukdom inte syns till längre. Jag kan undra vad relationer är värda när de bygger på att man själv är aktiv och söker upp. De gånger jag kliver av Facebook är det få av dem som bara brukar följa mig där som söker upp mig på annat håll. Kanske är jag likadan. Det är rätt sorgligt.

Det finns just nu ingen glöd att skriva varken statusuppdateringar eller dikter. Jag har tänkt att jag skulle behöva att någon skriver dikter åt mig istället. Och så hände just det i förra inlägget. <3 Tack för det och för all annan omtanke. Den är allt annat än sorglig. En glädje.

I brist på inspiration att skriva nytt tittade jag på läsarstatistiken över det gångna årets alla dikter. Glädjande att så många ögon har nåtts, och att så många delar mina tankar om livet och i mångt och mycket mina åsikter. Men så upptäckte jag att en av Ekhemmanets små dikter mot rasism idag har delats på en sida som vädrar rasistiska åsikter. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Facebook verkar inte ha någon funktion där man kan ta tillbaka en delad bild, och om jag kommenterar på sidan så känns det som att det kan bli en debatt som jag inte vill vara med i. Jag har ingen ork att stå på några barrikader fastän det ger mig obehagsfrossa att min dikt delats i ett rasistiskt syfte. Kan man missförstå den så radikalt, eller är fördomsfulla människor helt enkelt dumma? (Om jag hade varit piggare skulle jag ha uttryckt det där lite finare, kanske nåt svamligt om att fördomar springer ur en oförmåga att betrakta medmänniskorna och världen med värme och objektivitet.)

vårt

Familjen (ni vet, mina älskade svarta och vita familjemedlemmar, alla tre likvärdiga svenska medborgare) är just nu på väg till de kära vänner vi skulle besöka i helgen. Men jag stannar hemma. Jag hade kunnat tänja på gränserna, och blir rätt ofta uppmuntrad när jag gör det. Men efter att ha läst mer och mer om den här sjukdomen förstår jag att det är ungefär det dummaste man kan göra. Näst efter att bli rasist.

Denna flaggbild blir sannolikt inte delad på en rasistisk sida. Men en annan, där inte bilden talade lika tydligt.
Denna flaggbild blir sannolikt inte delad på en rasistisk sida. Men en annan, där inte bilden talade lika tydligt.

7 reaktioner på ”Frossa”

 1. Du får se det så här: de främlingsfientliga blir nog så diktglada att de vill läsa mer, och så går de in på din sida, och möter något oväntat. Jag tror att du kommer att omvända minst en – det är en bra sak!

  Och sjukdom, det är. Vi har fått ett tråkigt besked i familjen utanför min närmsta, och nu hoppas vi så innerligt att det ska gå åt rätt håll. Jag hoppas för dig också, om inte annat mod att leva så mycket du orkar.

 2. Ja, generellt är fördumsfulla människor dumma. Det är i alla fall min erfarenhet. Dumma som i lägre intelligens, bristande slutledningsförmåga och lägre bildning. Därmed inte sagt att alla som stämmer in på de kriterierna är fördomsfulla och främlingsfientliga, men risken är mycket större. Tyvärr.

  Haha, nu såg jag ett stavfel i första raden jag skrev! Men det blev så bra så jag låter det vara.

  Jag förstår att du inte orkar ta en debatt (framförallt som det är lönlöst att argumentera med den sortens människor…. ”Never argue with an idiot. First they drag you down to their level and then they beat you with experience”). Och jag vet inte hur Facebooks bilder fungerar. Hämtas liksom hela bilden, eller pekar den tillbaka till dig? Funderar på om du kan namna om bilden så att den inte syns längre (eller visar den andra, den med händerna, istället) men gissar att det inte går.

 3. Kanske ser de (på den rasistiska sidan) den svenska flaggan mot den blåa skyn; en symbol/en bild som kanske är bland det mest svenska som sprids i bildväg (känns det som) och så blir orden i din dikt sekundära.
  Vi har diskuterat här hemma om diktens innebörd och olika betydelseaspekter och kom väl fram till att om man verkligen inte läser orden med ett ”allamänniskorärlikavärda-tänk” i hjärta och sinne så skulle det kunna gå att förvränga dikten till ett rasistiskt tänk. Men som skrivet, jag skulle kunna tänka mig att det är själva bilden som gjort att den hamnat på den sidan.

  KRAM <3

 4. Tack alla för reflektionerna och godorden!
  Jag gick in och kollade på sidan igen och stod (fortfarande) inte ut med tanken på att någon, om än galet, skulle kunna använda min text i rasistiska syften. Huuu. Så jag raderade bilden, och därmed alla delningar. Ett trettiotal av personer som jag tror tolkar texten som jag och en som läste in motsatsen. Eller lät bli att läsa…

  1. Bra gjort! Inget borde användas i rasistiska syften och i synnerhet inte dina texter och bilder som så starkt står för alla människors lika värde. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *