Glutens(a)luten och avokadon

Både Sandra och Ninette, mina finska bloggvänner, har skrivit om den trendiga maträtten Avokadopasta. Jag hade aldrig hört talas om det förut, oklart om det beror på att jag inte bor i Finland eller att jag har dålig koll på trender. Det kan vara en kombination.

Igår hittade jag en perfekt mogen avokado i fruktskålen och den fick tillsammans med restspagetti utgöra basen till nån slags avokadopasta. Jag iddes inte googla fram recepten som bloggvännerna lagt ut, så det blev lite hipp som happ. Avokado, citron, vitlök, kryddor och crème fraiche. Man skulle nog kunna kalla det guaccamole. 😉 Uppvärmd pasta ihoprörd med ruccola toppades med denna vitlöksbomb och jag fick en succélunch i min ensamhet.

20140228-173420.jpg

Spagettin bestod av majs. Glutenfri med andra ord. Idag har jag undvikit gluten i två månader. Inte för att jag är glutenintolerant. Inte för att jag hör till den växande skara som tror att gluten är giftigt. Gluten, denna underbara proteinhärlighet som brukar få mina lussebullar att bli bäst i stan och mina degar att bygga trådar som väver in luft, denna avgörande ingrediens, i brödet. Nä, jag gör salut till gluten som ni hör, och ändå är det glutenslut på obestämd framtid. Det är nämligen så att många med min sjukdom tycker sig må bättre när de äter glutenfritt. Många med den här sjukdomen har också en annan syn på livsmedel, näringslära och alternativmedicin än jag. Kanske är det just de som är övertygade om att glutenfritt hjälper dem må bättre. Men jag bestämde mig trots att Skeptiker är mitt middle name ändå för att prova.

Det jag kan konstatera efter två månader med strikt glutenfritt är att:
– det har varit oerhört mycket lättare än jag trodde
– det gäller att läsa innehållsförteckning också på det som ”aldrig i världen kan innehålla gluten”. (Särskilt på onyttigheter. Gott och blandat-lakrits, rostad lök och torrostade jordnötter. Vetemjöl i alltihop!)
– det glutenfria utbudet har exploderat sen jag lagade GF i mitt jobb i skolrestaurang för knappa 20 år sen.
– glutenfri pasta är numera nästan lika god som vanlig, och inte särskilt mycket dyrare.
– jag mår ännu inte bättre i mina symptom
– jag har blivit risigare i kistan (kan bero på att jag börjat äta järntabletter)
– jag ska fortsätta så länge jag orkar
– jag orkar inte baka glutenfullt och definitivt inte glutenfritt
– det finns GF-bröd att köpa som smakar räv och GF-bröd att köpa som smakar utmärkt
– det blev ingen semla inför fastan detta år

15 reaktioner på ”Glutens(a)luten och avokadon”

 1. Har själv kört glutenfritt en tid nu, och det är faktiskt mycket lättare än jag hade trott har jag också insett! (sen hjälper det att jag inte har ätit bröd & wienerbröd & semlor på många år) Just nu har jag en sån ”himo” (finska för att ha lust på, man blir alldeles tokig i nåt!) på glutenfritt knäckebröd, som är superenkelt att laga själv! Vi gör det här knäcket flera gånger i veckan nuförtiden, för övriga familjen har också kommit på att det är gott så nu tar det slut i ett nafs. Receptet kommer från en majsmjölspåse:

  Glutenfritt knäckebröd
  Blanda
  2 dl majsmjöl
  ½ dl pumpafrön
  ½ dl sesamfrön
  ½ dl linfrön
  ½ dl solrosfrön
  ½ dl olivolja
  2,½ dl kokande vatten

  bre ut på plåt, strö över havssalt

  150 grader, ca 1 timme

  1. Åh! Tack för receptet! Jag tror jag ska sätta det i händerna på bagartösen. 😉 En vän bakade just ett sånt knäckebröd till mig. Jag åt upp allt samma dag. Skippade annan lunch den dagen. 🙂 Så gott!

 2. Veckans matfavorit var en avokadosallad. Receptet följde med hem i min platta. Helt glutenfri, kanske ska ha matlagningsdate med dig nån dag 😉 Kram

 3. Nja jag saluterar inte glutenfritt eller laktosfritt. Jag tackar gud att jag kan äta av allt. Jag har en kompis som är både och. Hm bara det ena är ju nog, och så det andra också. Finns ju inget hon kan äta. Så det är oerhört svårt att bjuda henne på annat än typ te eller kaffe. Så kompromissen är att hon faktiskt tar med sig sitt fika, så kan vi umgås, och hon äter det hon kan.

  Jag är inte så säker på att just du behöver specialkost C. Man ska vara försiktig med detta. Man kan utveckla intolerans också genom uteslutningen. Vissa av folket med denna sjukdom har utvecklat mat och medicinintolerans, men jag tror de haft det latent, som en latent allergi, som kanske blossat upp i samband med deras insjuknande. Så om du inte känner någon förbättring inom 6 månader med denna restriktion, så kan du avbryta tror jag.

  1. Jag är inte heller säker på att det gör mig friskare, men tillräckligt säker på att jag inte tar skada. Jag tror också ett halvår är en bra prövotid. Får se om jag orkar så länge. 😉

 4. ett tips när det gäller frökexen som vi kallar dom är att göra dubbelsats och baka ut det på tre plåter, de blir ännu godare då och då räcker de längre. Man delar degen i tre delar och bakar ut det mellan bakplåtspapper, då slipper man allt kladd och så ska det vara olda majsmjöl det är mycket godare än det andra . Vi har alltid sånt bröd hemma.

  Jag tror oxå man ska vara försiktig med att utesluta kost om det ej är bevisat att man inte tål. Min systerdotter var i Malavi och var utan mjölk i ett halvår.Sen hon kom hem har hon aldrig mer kunnat äta ngr mjölkprodukter. Hon hade inga besvär innan så kroppen utveckalde en nolltolerans när hon var där.

  Många alterntivare dyker upp när det gäller svåra sjukdomar, jag får tips om allt från att äta bakpulver, sluta med socker, sluta med tilllagad mat och bara äta rawfood etc dricka lönsirap ska stoppa cancern För många blir det ett slags trygghet att hänga upp tillvaron på och en jakt efter ngt påtagligt att göra för lindra eller stoppa sjukdomen. Jag säger inte att det är fel vara glutenfri men ser man inga förbättringar kanske man sliter i onödan. Just nu äter jag allt som jag överhuvud taget kan få behålla, det känns viktigare att få i sig något än att kämpa med ngt som jag kanske bara kräks upp. Som onkologdietisten sa vill du ha glass och får behållla det jaa men ät glass , nyttig kan du bli sen. Kramar till dig

  1. Oj. Jobbigt för din systerdotter. Det har jag aldrig hört talas om, att laktosintolerans eller mjölkallergi kan uppstå pga att man uteslutit mjölk. Däremot att kraftiga maginfektioner kan skada tarmens förmåga att bilda laktas, så att man därför blir laktosintolerant.

   Jag förstår att du fått många förslag genom åren… Förstås av omtanke, men svårt är det att återkommande få förslag som inte alls stämmer överens med ens egen tro eller övertygelse.

 5. Det där vill jag göra.
  Jag gillar avokado.
  Men har inte tänkt på att man kan blanda med pasta.
  Gissar att det är jätte gott.
  kram

  1. Ja, supergott! Frågan ”Har du ätit vitlök?” är en fin bekräftelse på att jag har ätit nåt riktigt gott. 🙂
   Googla på avokadopasta ihop med ninette eller lillebrorsresan om du vill veta hur man lagar det på riktigt.

 6. När det gäller ADHD finns en rörelse som anser att kostråd kan ersätta mediciner.
  Det många inte vet är att det är scientologkyrkan som predikar detta.
  De som talar sig varma för att barn inte ska få medicin för sin ADHD finns ofta på hemsidor där länkar går till just scientologerna.
  Jag tycker i princip att det går alldeles utmärkt att låta bli ADHD medicin och satsa på att testa vilket resultat olika dieter ger.
  Men det gäller vuxna.

  Barn med ADHD behöver allsidig kost. Men man behöver också följa de råd som barnets läkare ger.
  Barn som behöver medicin och inte får det riskerar att hamna både utanför skola och samhälle.

 7. Fortsätter för det blev långt.
  Skillnaden mellan scientologernas kostråd och andras tror jag är att de påtar sig ansvaret att avråda från mediciner som läkare skrivit ut och som många behöver.
  Dessutom tror de på ufon.
  Och jag skojar inte.

 8. Ok.
  Jag igen.
  Orkade jag så skulle jag gärna prova glutenfritt.
  Tror trots allt jag skrivit att många mår bra av det.

  1. Du kanske orkar under fastan. 😉 Det är betydligt mindre svårt än jag trodde. Gott bröd och god pasta finns att köpa, och de flesta rätter jag äter är naturligt glutenfria har jag insett.

 9. Ja mitt första mål är att börja ersätta vitt bröd med havregrynsgröt.
  Ett litet första steg som skulle få min svidande mage att må bättre tänker jag..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *