Höjdpunkter att minnas

Häromkvällen satt vi som är över 14 i familjen och funderade igenom året. Hur det varit, vad som hänt och vilka höjdpunkter vi upplevt tillsammans och var för sig. Vi tittade på bilder och summerade. En del av mina höjdpunkter har jag samlat på bild medan jag ligger i soffan och försöker vila bort ansträngningsutlösta extrasymptom medan jag har bara mysbelysning på och lyssnar på 2013 års mest lyssnade röst. Sarah Dawn Finer. Just nu är det julplattan Winterland som smeker insidan av kroppen till vila. En av låtarna sjöng vår dotter i kyrkan före jul, den som passar allra bäst före jul men som för min del redan får bära med sig hopp om att nästa jul på något sätt ska kunna bli hälsomässigt bättre.

Sarah Dawn tillhörde en av de kulturella höjdpunkterna under mitt 2013, och då särskilt konserten i april då det var min dedikation hon läste upp (på liknande sätt som i teveklippet ovan) för älskade dottern. En annan höjdpunkt var en konsert i samma lokal, Tonhallen, med dotterns kör, Sundsvalls orkesterförening och fantastiska Anna Stadling och Helén Sjöholm. Den tredje höjdpunkten var att jag i somras var pigg nog att orka åka till Vimmerby med familjen. Till vårt älskade Astrid Lindgrens Värld och till Astrid Lindgrens Näs där det var en hissnande upplevelse att få vidröra de miljöer där Astrid växt upp.

20140104-163640.jpg

Höjdpunkter som på något sätt hade med relationer att göra var de nära kära stunderna med familjen, och de särskilt vänskapliga stunderna. Korta eller längre med vänner från olika sammanhang. Som samtal framför brasan i höstas med en av de vänner som gör mig till den jag vill vara. Husvagnen var en oväntad höjdpunkt. En ny relation som bidrog till att undanröja de hinder som min sjukdom bygger upp. Tack vare den 25-åriga gamla pärlan kunde vi semestra enkelt och kraftsparande på fler ställen än hemma.

20140104-163716.jpg

Så fanns det naturupplevelser som var något alldeles extra. En båttur som goda vänner ordnade för oss en sensommardag. En simtur under stjärnklar himmel i Spanien, där min kropp samarbetade ovanligt väl i värmen. En ljum höstpromenad som sträckte sig längre än jag någonsin orkat sen jag blev sjuk.

20140104-163745.jpg

Det är tydligt att jag mår så oerhört mycket bättre i värme och ljus än i vinterkyla. Hur mesig vintern än är. Nu verkar det som en utopi att orka med en promenad ens en tiondel så lång, men bilderna får hjälpa mig hoppas på nya höjdpunkter. Både själsliga och kroppsliga. Skrivarhöjdpunkterna skulle kunna få ett eget inlägg. Som de nästan 70.000 visningar av den dikt jag skrev en trött morgon i sängen, utan att ana att den skulle betyda mycket för så många.

8 reaktioner på ”Höjdpunkter att minnas”

 1. Visst är det skönt att kunna blicka tillbaka på ett år som mest känts tungt och se att det fanns guldklimpar även där 🙂 2014 är äntligen här, och jag hoppas och tror att det kommer bli ett fantastiskt år med ny energi och hoppas på många friska dagar för dig!

  Det har låtit lite på dig i ngt inlägg som att du och läkarna nu vet vad du lider av? Finns det bot och hjälp att få då? Du behöver så klart inte svara på det, men jag hoppas på botemedel!

  Kram

  1. Härligt att se att också ett sånt här år har lämnat så många positiva minnen hos dig. För mig var det stort att få lära känna dig lite grann i samband med lilla E:s dop. Hoppas att du ska få många mer positiva upplevelser under året som kommer – att de ska ge dig kraft istället för att tulla på den kraft du har.
   Kram och Gud välsigne dig!

   1. Tack för din varma hälsning, Gunnel! Ja, Es dop hörde också till höjdpunkterna. Att få bli en del av hennes, och era liv. Nu önskar jag henne förstås en piggare gudmor som kan vara resa och lite mer närvarande.
    Välsignelse och kram tillbaka

  2. Tack JW, och tack för dina hälsningar genom året både här och på en annan arena där jag ser dina tummar och gläds. 🙂
   Ja, det har börjat klarna ang vilken sjukdom jag lider av och nu är drömmen med året att få en läkare som kan den här diagnosen för att kanske få hjälp att åtminstone må lite bättre. (De läkarna är tyvärr mkt svåra att få fatt på…)
   Kram

 2. Ett år kan innehållla så mycket och det är lätt att låta det svåra o tunga överskugga det roliga . Men här påminner du oss om det och med så fina bilder till. Jag ber att du ska få fler såna dagar under det kommande året och om ny kraft o återhämtning
  Kram

  1. Tack Kristina! Ja, det är ju så att glädje och tacksamhet växer när man övar sig att se. Det vill jag öva vidare på. Om än mellan tåredalar ibland.
   Kram till dig!

 3. Jag upplever att året som gått har varit mer känslosamt – och SDF har hjälp till – glömde näsduk på hennes konsert – hade verkligen behövt en – och känslorna har fortsatt att svalla – för att fullständigt svämma över under MH13! Kram!

  1. Det är både skört och skönt att ha så nära till känslorna. <3 Jag hoppas vi får nån känslosam upplevelse tillsammans 2014. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *