Hur tänkte ni nu?

Ibland är den frågan berättigad.
Jag har aldrig löst ett enda suduko och har sannolikt alldeles för dåligt tålamod för att göra det. Ändå så bläddrade jag i en Sudukobok häromdagen. Och häpnade över hur Aller Media väljer att illustrera svårighetsgraderna.

Till skillnad från den gamla bilden på Kinapuffarna (som har 50 år på nacken) är det här ett modernt (?) val av illustration....

Jag undrar hur man kom på den idén. ”Ja, vi ritar jätteglada och småtokiga asiater. Det blir toppenbra och riktigt modernt”. Eller hur tänker man? Jag har skrivit och frågat.

Det har varit tydligt i debatten om kinapuffar tidigare i år (som började med en krönika av Patrik Lundberg – som egentligen inte handlade om smågodis utan om personliga möten med rasism), och i en vedervärdig Facebookgrupp (under namnet ”Det HETER faktiskt n-bollar” eller nåt liknande), att många människor tycker det är helt OK att illustrera andra nationaliteter på det här sättet. Jag tycker INTE att det är OK, utan ett förlegat kolonialistiskt översitteri att göra komiska tecknade figurer av andras utseende. Japp, här staplar jag adjektiven på varandra.

Men nu ska jag gå och hämta min svarte son på förskolan. Svart är han. Fastän många verkar tro att det är ett fult ord och att man måste säga ”färgad”. Redan tidigare har jag bloggat om att n-ordet inte ska användas. Läs gärna det blogginlägget eller gå direkt till Nyamko Sabunis tänkvärda text.

5 reaktioner på ”Hur tänkte ni nu?”

  1. Tack för tipset om Sabunis artikel! Jag tänker att vi här i Norden är lite ovana också, och rädda kanske att säga fel. Och omedvetna. I USA är läget ett helt annat och det anses inte konstigt att säga att någon är svart, asiat, hispanic eller vit. Kanske har man också iom det bättre koll på vad som är kränkande tillmälen. Det kanske finns en del för oss att lära?

  2. Jag håller med dig fullt ut! Och det här med att säga n-bollar har jag haft många heta diskussioner om.. Med aningen trångsynta människor.

    Bra att du mailade dem. Skulle vara intressant att veta hur de ska stå till svars för detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *