Kaos utan skuld

Ordning och reda är inte min melodi. Jag trivs förvisso bra med att leva i städade rum, men jag har inte lust att ägna tid av mitt liv till att åstadkomma det. Andra kan det bättre, och de få gånger vi har tagit oss råd till en Rut eller fått hjälp av vänner att röja och städa har riktiga lyckorus gått genom kroppen. En halvtimme av den här snoriga morgonen ägnade jag dock åt att rensa i en stor hög med kanske-viktiga-eller-möjligen-bra-att-ha-papper. Om man väntar tillräckligt länge med att röja så är det lättare att snabbt avgöra vad som kan slängas. Nackdelen med att vänta länge är att det dyker upp presentkort och tillgodocheckar som har passerat sina bäst-före-datum.

Här skulle det vara lätt att komma till insikt och banna sig själv över att man inte håller bättre ordning. Jag struntar i det. Istället återhör jag ett gammalt avsnitt av Spanarna där Göran Everdahl i programmets sista del pratade om ”den nya röran”. Han förutspådde en tid där det inte längre skulle vara inne med euforisk ordning och reda och rensa i röran. Han talade om den nya röran som ”en röra utan skuld”. Och nog är det så att det är lätt att drabbas av skuldkänslor när man inte lever upp till städnings- och renoveringsivern som regerar. Tyvärr så har den här spaningen från 2006 (!) inte verkat slå igenom riktigt än, men jag bär med mig Görans ord om en en röra utan skuld och tycker de är så träffande. Frågan om skuld är ofta en fråga om religion, och inte sällan får kristendomen skulden för att ha gjutit skulden i människor. Visst finns det kristna företeelser och rörelser som har bidragit, och än bidrar, till att människor känner obefogad skuld, men jag tror den funnits långt före kristendomen. Och jag tror egentligen inte att någon annan kan ge oss skuldkänslorna, vi måste själva aktivt ta emot dem för att de ska uppstå inom oss.

När det handlar om ordning och reda-kulturen talas det däremot inte om religion. Men när jag läser om exempelvis feng shui så ser jag inget annat än religion. (”Feng shui är en mångtusenårig kinesisk vishetslära som hjälper oss att uppnå harmoni och framgång. Feng shui syftar till att, med hjälp av en mängd urgamla, väl beprövade, riktlinjer och system, skapa balans mellan naturens energiströmmar som kineserna benämner chi.”) En religion som inte alls är min. Så då kan vi väl helt enkelt säga att det är mot min religion att rensa i röran. Och ibland kostar det att leva efter sin tro. Just den här gången kostade det 600 kronor i outnyttjade presentkort och bonuscheckar.

Joh 7:37-38

En bild från Kenya, fotad i februari i år, och publicerad idag: tre år och en dag efter att lillebror flyttade in med oss för gott.

4 reaktioner på ”Kaos utan skuld”

  1. Applåder från Blekinge för din vishet! Även här arbetar vi med att nå det där ”utan skuld”, ser extrabordet från 40-årskalaset för två helger sedan stå kvar, nu med kläder och pussel och äppel och en vissnad blomma på…och det där med presentkort känner jag igen. Men kramar hellre barnen och myser än jagar det minimalistiska, sterila hemmet. Med det sagt måste jag dock erkänna att jag har både cd, böcker och kryddor i bokstavsordning…

  2. Hahaha, fyfasen vilken skön filosofi att om man väntar tillräckligt länge med att rensa går det snabbare att avgöra vad som ska slängas! Så sant såå! Jag ska genast anamma den! 😀 Jag behöver ändå lära mig att inte ha för mycket ångest över oredan! Kramar!

  3. Åsa, Sandra och Orättvisan – join the club. Vissa dagar önskar jag att jag tillhörde nån annan ”religion”, eller hade någon inneboende som gjorde det. Men det är sällsynt, så låtom oss slarva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *