Kristdemokratisk logik

Tevenyheterna ikväll berättar att regeringen, med undantag för Kristdemokraterna, väljer att gå vidare med att assisterad befruktning ska erbjudas ensamstående kvinnor också i Sverige. Jag gör tummen upp till det eftersom det skulle innebära att barnalängtande singelkvinnor slapp bege sig utomlands för att få en chans till graviditet. Eller ännu värre (om det nu förekommer) till krogen. Med de adoptionsväntetider som är idag hamnar ensamstående långt, långt bak i köerna.

Vid debatten i Aktuellt anger Kristdemokraterna som skäl till sin ståndpunkt att det hela handlar om barns rätt till en pappa. Men angående adoption har man helt andra åsikter. Då är det OK att ensamstående kvinnor adopterar eftersom barnen redan finns och saknar familj. Enligt kristdemokratisk logik har alltså de adopterade barnen andra, mer begränsade, rättigheter än hemmafödda och de enastående adoptivmödrarna betraktas som familj till skillnad från enastående ”inseminationsmammor” som inte är att betrakta som familj.

Jag är både kristen och demokratisk (i alla fall när majoriteten har rätt 😉 ) men inte kristdemokrat. Särskilt inte det gäller familjefrågor. Det har jag gjort ganska klart redan tidigare.

Mammabarnbild från sxc.hu

Jag får förresten väldigt många kommentarer numera. Uppskattningsvis 95% spam. (Sucka och rensa i filtret). Det återstår att se vad ett sånt här inlägg leder till.

9 reaktioner på ”Kristdemokratisk logik”

 1. Ja visst är det så totalt ologiskt!

  Om det nu är biologin det handlar om – att barnet inte får lära känna den biologiska ”pappan” så borde man inte tillåta par att få inseminera heller.
  Om det handlar om att barnen har rätt till en faders- och en modersfigur, ja då borde ju inte homosexuella kvinnor få hjälp att bilda familj (och det vill väl inte KD heller) och också att ensamstående får adoptera.

  Kanske ska man införa någon slags hemutredning – säkerställa att det finns ett nätverk tänker jag ibland – men samtidigt vet jag inte om det är fel väg att gå…
  Det är ju inte så att man behöver göra en fullständig hemutredning – det handlar ju inte om att ta emot ett barn som redan finns, som kanske har traumatiska händelser i bakgrunden och som utan tvekan har varit med om separationer…

  Tummen upp för att KD blir överkörda i alla fall. (även om jag hoppas att just mitt andra barn kommer att komma via adoption det med)

 2. Jag hoppas min kommentar ligger bland de 5% som inte anses som spam… vill bara säga att jag fullständigt älskar din analys kring KDs något snäva syn på familjebildning. Men allra mest analysen om KDs logik gällande biologiskt barns rätt till en pappa vs. adoptivbarns rätt till en pappa. Kram på dig! Kix

 3. Det KD inte fattar är ju att kvinnor som vill ha barn på egen hand ordnar det i alla fall genom att åka utomlands. De säger att de inte tycker att staten ska styra, men det är ju precis det det vill när det kommer till kritan.

 4. Nu fattar jag inte hur KD tänker… det är ok att adoptera som ensamstående, för att barnet redan finns… men inte insemineras för att det då blir utan pappa. Det blir det ju vid båda tillfällena och om man nu inte vill att barn ska växa upp utan pappa (för män adopterar inte själva eller???) då borde man ju inte acceptera att ensamstående får adoptera heller. Så långa som köerna för adoption är idag, så finns det nog ganska många par som kan adoptera barnen som redan finns och saknar familj. Så dumt argument… nä, som så många påpekar där ute i verkligheten, bättre att vi har ett bra alternativ i Sverige, som funkar och är kontrollerat, än att folk ska behöva ta sig utomlands och betala förmögenheter på nåt som man inte vet blir nåt av ändå… vi har ju kunskapen och säkerheten här i landet- utnyttja det här istället!

  Sorry… fick ett litet utbrott på din blogg- hahaha… men ibland blir man lite upprörd när politiker ska bestämma om sånt som påverkar så många, utan att ha någon som helst koll på hur, när och varför… KD borde tänka sig för, om dom inte passar sig, åker dom ut nästa val och då kommer ingen lyssna till vad dom har att säga mer och deras 50-tals livsstil går helt i graven… men det är väl inte så många som kommer sakna dom då- mindre än 4 % iallafall 😉

  Sanna….

 5. Nåja, de fattar nog att vi reser – man gör bara en fullständigt annan analys än jag och vill inte ta ansvar för att staten medverkar i att de här sekunda familjerna blir till. Gott så. Tror man att enföräldrafamiljer är ett näst-bäst för barnen och bara fungerar bättre än dåliga kärnfamiljer ska man förstås inte rösta på att vi ska få möjligheten att försöka. Men tror man som jag att jag kan vara lika bra som en välfungerande kärnfamilj ska man förstås rösta igenom det. Problemet är att kristdemokraterna valt att blockera de andra partierna med hänvisning till alliansens hållbarhet, och de valt att böja sig. Att de fortsätter rösta nej är liksom inte mitt problem, så länge majoriteten får rösta som de vill rösta. Det brukar vanligen kallas demokrati.

  /Elida som hade en hektiskt dag mellan jobb och 5 intervjuer under gårdagen…

  1. Heja Elida! Jag hoppas intervjuerna ligger kvar på webben ett tag. Tills internetet blir pålitligare och jag blir ledigare.

 6. Idag vann icke-spammen med råge. Det gillar jag! TACK ni alla för era hälsningar, och välkommen Sanna som ny kommentatör! (Kul att du fick ett utbrott just här 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *