Kryddor som minns

Det skulle sannerligen vara bra att mista aptiten när man är sjuk och mister förmågan till fysisk aktivitet. Nu är jag sån. Jag mister inte aptiten. Och det är ändå en glädje eftersom det kan ge guldkant också åt en sjuk tillvaro. Helgmiddagarna med familjen skimrar av guld, och med kökssoffa och mycket vila har jag hittat ett sätt att kunna pyssla på med matlagningshobbyn trots att febern vägrar lämnar kroppen. Nu sitter jag på barstolen vid ”halvön” och har just blandat vitlöksvinägrette med nykokta kenyanska haricots verts.

Igår hojtade en kryddburk åt mig från skåpet. En kenyansk kryddblandning med indiska toner. Ja, det sjuder av Kenyalängtan när måltiderna kryddas med minnen och ingredienser därifrån. Den här kryddan påminner om ett pilaffris med swahilitouch på en dopmiddag utanför Nairobi. Nu fick den blandas med olja och vitlök och smaksätta kycklingfilé. Och så en grönsaksröra med andra indiska kryddor. Var så goda att smaka!

20130210-182112.jpg

8 reaktioner på ”Kryddor som minns”

 1. Det både ser och luktar och smakar gott.
  Ja genom datorn kan jag ju bara se.
  Men det andra förstår jag också. Härligt!
  Önskar dig en fin vecka.
  Och att du också ska få orka lite mer än förunt.
  Stor kram från mig.

 2. Det ser verkligen gott ut! Härligt att kunna återskapa goda rätter hemma och mata sin längtan med 🙂

   1. Äh, det går inget vidare :-). Just nu är dessutom teet slut. Måste köpa nytt. Jag får fråga vid tillfälle exakt hur jag ska göra för att få teet starkt men inte beskt. Där gör de en liten kanna ”koncentrerat te”, som sedan spädes till önskad styrka med hett vatten från annan kanna (eller egentligen från en samovar då…., men det har jag ingen heller. Och det är lite åbäkigt att släpa med sig i en resväska!). Och det blir så gott! Tack för att du frågade!

    1. Låter knepigt…som att man ska ha mycket teblad men låta det dra en kort stund så att det inte blir beskt? Kanske nån som googlar på ryskt te landar här och svarar 😉

 3. Så många inlägg, jag fattar inte jag läser ju varje dag din sida eller oxå är jag så trött att jag inte minns. Härligt med matminnen som man kan återskapa. Här blir det etiopisk pepparsås , dels för att vi älskar det dels för att jag tänker att den starka kryddningen kan döda lite halsbaciller. Hopppas du får en dräglig dag kram

  1. Hoppas piripirin hjälper att hålla förkylningarna borta från din födelsedag! Och att tiden räcker och biverkningarna är lindriga just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *