Kvasivisdom

Kanske borde jag glädjas åt människor som tror de har något att säga och sedan säger det. Jag gör det ju själv. Förmedlar det jag tror är viktigt och behöver sägas. Med risk för att verka märkvärdig erkänner jag nu vad jag suckar över flera gånger i veckan: alla kvasivisdomsord som valsar runt på Facebook och gillas och delas av tusental.

20130131-123502.jpg

Det kan ju verka gulligt och harmlöst, men jag står inte riktigt ut. Så många av dessa s k visdomsord som andra kanske nickar åt och säger ”Guuuu, så sant!” åt, håller för mig inte ens att skrapa på med nageln. Förmodligen har jag osunt vassa naglar och ett smått fanatiskt förhållningssätt till ord, men dessa ord gör mig så trött. Ord som enligt rubrikerna påstås handla om personlig utveckling och klokskap, men för mig bara tyder på brist på eftertanke.

Var aldrig avundsjuk. Tänk alltid positivt. Se aldrig bakåt. Skit i alla som nån gång betett sig illa.

Jag tror inte på nåt av det. Jag tror det är precis tvärtom.

-Om avundsjuka dyker upp, känn på den och vad den säger dig. Vad den bottnar i.
– Om du inte orkar glädjas med andra, slå inte på dig själv. Just nu bär du kanske på för stor smärta för att orka glädjas åt att andra har det som du saknar.
– Våga möta din sorg och smärta. Låtsas inte att allt är bra om det finns tårar som behöver gråtas.
– Se bakåt. Det som du bär med dig kan ge ledtrådar till dina reaktioner och val, och hjälpa dig att hitta nya sätt och vägar.
– Minns att vi alla ser världen från vår egen synvinkel, och att det ibland får oss att behandla andra på ett sätt som sårar dem. Ingen är perfekt. Vi behöver få och ge nya chanser.

Men såna krångliga visdomsord skulle högst få två bifall. Fyrahundra personer håller med om att man aldrig får vara avundsjuk. Och en märklig mening om att man tömmer sina depåer av kärlek om man älskar för många människor har nästan tvåtusen tummar.

För ett tag sen när jag fick fnatt på att så många spred vidare falska efterlysningar och ”sanna” och namngivna vittnesbilder lät jag bli att bli så här arg. Jag gjorde en bild istället för att se om den också skulle spridas i rasande fart.

20130131-134251.jpg

Några delningar blev det faktiskt. Men det är uppenbart att det för majoriteten är ointressant att sprida vidare sånt. Andra bilder är däremot ibland viruslika och sprids som om de vore tidernas viktigaste budskap. Undrar hur många lajks jag skulle få för en sån här bild.

20130131-133029.jpg

I mina ögon är den exakt lika relevant som frasen ”Tänk alltid positivt.”
Men det är mina ögon det. Idag ovanligt irriterade. Tur att det snart är dags för Facebookfasta.

14 reaktioner på ”Kvasivisdom”

 1. Du får samla på dem och ha floskelbingo.

  Men jag håller med dig. Gillar inte heller alla dessa ”visdomsord”. Än värre är när folk tatuerar in dem på sig. Huuuu… Ibland undrar jag uppgivet om så många människor är precis så ytliga som dessa visdomsord.

   1. Nej, men min mans arbetskamrater har, när de lyssnade på en chef de hade, som använde många floskler i sitt tal….. 🙂 De satt i andra änden av bordet, och skrev i den enes kollegieblock!

 2. Som den grafiska person jag är fastnar jag först i typsnitten och bilderna. Oftast kommer jag inte ens till texten för att varken typsnitt eller bild går igenom mitt filter…
  Får lust att göra fina affischer av dina sanningar Cecilia. OM jag får till det så ska vi se hur många likes en sån får. 🙂

  1. Berätta om du testar. Jag slår vad om en imaginär kristallvas att du får högst fem lajks.
   Jag hade behövt dig till hjälp att göra den där varsamhetsskylten också. En grafisk mardröm gjord i en tveksam app. Men inte ens det hjälpte för att få den spridd till tusen! 😉

 3. Här känner jag igen mig… ”Om du inte orkar glädjas med andra, slå inte på dig själv. Just nu bär du kanske på för stor smärta för att orka glädjas åt att andra har det som du saknar.” Eller som min syster sa en gång när jag kände mig som en dålig människa för att jag inte orkade glädjas åt någon; den personen har säkerligen så många omkring sig som är glad med och för henne att hon i det här läget inte behöver DIN glädje oxå. Hon klarar sig ändå.

  Jag försöker komma ihåg det där, när det blir lite extra jobbigt. Jag försöker oxå acceptera att det känns som det gör. Förutom ibland, när Struts helt enkelt gör livet lite lättare….

  Hoppas du hade en riktigt bra dag idag!!!

  Kram
  JVJK som _egentligen_ ligger och sover, som _ inte alls_ sitter med paddan i knät framför tvn…

  1. då viskar jag…eftersom du sover 😉

   Ja, så klokt av din syster. Missunnsamhet, eller bara likgiltighet obehagliga känslor, därför är de väl så svåra att tillåta sig – men jag tror det är viktigt att göra just det. Tids nog kommer medglädjen tillbaka. Jag önskar dig till ett sånt mående att den gör det. Kram!

 4. Jag gillar heller inte dom där… läser dem nästan aldrig (kanske faktiskt av samma orsak som Mary) och förstår inte vad man får ut av att skicka dem vidare. Känns som om många behöver någon sorts mantran att klänga sig fast vid, men jag har inte kommit underfund med vilka hål de fyller. Min favorit kom i veckan, med texten ”What matters most in life is not how much money you have. It’s about quotes and stuff that tell you what life is really all about and here is a picture of a cat” – och katten var svart.

  1. 🙂 Den katten har jag missat, eller så hör den till dem som jag har låtit bli att läsa i tron att det var nåt vanligt dravel. Helkul!

 5. Haha, så sant det du säger. Jag blev irriterad härom dagen på en person jag har på facebook som dagligen lägger upp sånna där visdomsord. Han är en sån som köper självhjälpsböcker efter självhjälpsböcker men sedan aldrig följer det som står i dem. Varför då köpa dem? Och han ska alltid problematisera allt in i minsta detalj, istället för att bara känna och vara i situationen.
  Dina visdomsord du skrev där kursivt kändes mycket skönare i mitt hjärta än allt det där som läggs upp på facebook.

 6. Är det DU??? som har gjort den där bilden? Var varsam??? Ursäkta att jag överdoserar frågetecken. Men du förstår just den bilden lade jag upp på min facebook också, med ett mycket skarpt svar till folk som delar allt möjligt nämligen varpå åtminstone 4 av bekantskaperna delade den och mumlade att jag sa kloka ord där.

  Jag slängde vidare med sleven över ett annat ordspråk som florerade: Typ låt inte din smärta påverka din vardag och liv eller vad det stod, ja nåt åt det hållet. Där jag vevade kraftigt med sleven! där jag sade att: Är man kroniskt sjuk så hjälper inte denna typ av hurtiga visdomsord, och att det har inte att göra med psykisk sjukdom eller svaghet(vetande att personen har så mycket tyckande och vetande om någon… som inte är sant, men det tros så ursäkta uttrycket så förbannat ibland). så jag skrev det och tom lade ut det som statusrad att det är inte alltid lätt att hålla humöret uppe om du är kroniskt sjuk, att folk kanske bör tänka till lite inan de kastar ordspråk runt sig, att de faktiskt kan tas illa upp. tex av en döende cancerpatient som då kan känna att de blir ringaktade och inte tagna på allvar.

  Men även vid osynliga sjukdomar(som här) där det kan sägas ord som ryck upp dig bla bla. Det är väldigt missriktat skrev jag ung som man valt att vara sjuk. Som att man med viljan kan få bort saker. Det går inte alltid och man ska behandla andra med respekt. Svaret jag fick var att vad jag tog i..

  Så jag upplyste också om att denna typ av ordspråk är floskler som kan tas väldigt illa vid om det riktas mot fel person.

  Att dennes sorg över situationen negligeras och ringaktas att man tas inte på allvar, att man är hypokondriker eller ja.. Personen muttrade förnärmat att jag behöver inte läsa då om det stör så mycket. Problemet var att det dök upp i mitt nyhetsflöde iom att jag har personen som FB vän.. och jag kände att jag MÅSTE besvara det. Annars brukar jag inte besvara sådant. Det florerar så mycket bjäfs på det där forumet och uppmaningar hit och dit. slå ett slag för de förtryckta burkakvinnorna bla bla bla, andra har annat. Ja ja ja herregud kände jag o satte hälsporrarna ilsket i backen.

  1. Ja, det är jag. :-d När jag var nybörjare på fotoappen. Dålig kvalité på bilderna… Vad roligt att du har delat den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *