Mata sina sinnen

20140624-093855-34735747.jpg

Jag har aldrig varit en kvällstidningsköpare, men det händer då och då att jag tittar in på kvällspressens hemsidor för att på enklaste sätt skanna av nyhetsläget. Eller att jag klickar på en artikellänk som någon har lagt ut. Aftonbladet har haft en hel del krönikor som jag har uppskattat, antirasistiska texter för det mesta. Sen finns det annat som delas friskt som jag inte uppskattar. Som gamla artiklar skrivna av en kristen barnpsykolog. Jag är själv både kristen och intresserad av barn och psykologi – men dömande artiklar (främst om könsneutralitet och bortskämdhet) som sprids vidare med orden ”Äntligen någon som säger hur det är!” klickar jag inte nån gillatumme på. Det gör andra däremot. Och eftersom Aftonbladet har miljoner läsare så finns det förmodligen något som passar de flesta. Men grundtonen i tidningen får mig att bli rädd över vad det är vi människor matar våra sinnen med. Det som får de stora rubrikerna är sånt som verkar långt ifrån uppbyggligt. Häromdagen när jag tittade in sparade jag det som handlade om midsommar och även de översta specialrubrikerna, av typen ”missa inte detta för allt i världen.”

20140624-092509-33909389.jpg

20140624-092509-33909069.jpg

Nedslående.
Är detta vad en majoritet av de läsande svenskarna matar sina sinnen med? Inklusive moi ibland. Det är inte bara Aftonbladet som matar. Vi konsumerar ”nyheterna” alldeles själva. Jag vill ha bättre näring än så, så nu är det nog dags att sluta med de där kvällstidningsavskanningarna. Det får bli min sommarmålsättning. Bättre mat för mina sinnen.

20140624-093123-34283628.jpg

Ett sånt här blogginlägg riskerar uppfattas både snobbigt och dömande, men eftersom jag har så få bloggläsare nuförtiden så är det nog ingen större fara. Kanske skulle läsarna strömma till om jag skrev mer om sex och död och kungabarn. 😉

6 reaktioner på ”Mata sina sinnen”

 1. Det här blev ju morgonens gapskratt! Har du sett den där boken, den är nog över tio år nu, där två killar klipper isär och klistrar ihop löpsedlar ”på ett nytt sätt”?

  http://www.bokus.com/bok/9789189632066/det-kan-inte-vara-sant/

  Tyvärr verkar den vara slutsåld på förlaget, dock.

  Och vad underbar den ser ut, din fruktsallad! Min lunchsallad (packad i en yoghurthink) innehåller i dag två sorters melon, hemodlad sallad, en massa stekt halloumi, riven morot, en skivad, hemodlad jätterädisa och ett kokt ekoägg. Jag längtar till lunchen!

  (Och på ett helt annat plan längtar jag, åt dig, efter att du ska bli frisk.)

  Sommarkram!
  /Anka

 2. Ja kvällspressen o nyheter är verkligen inte uppbyggliga. Men din sallad fick snålvattnet att rinna till. Den hade jag kunnat äta, men då ajg är ensam, maken har pensionärsutflykt idag så han blir sen o sonen sommarjobbar sent så vet jag inte vad jag ska inta. Matlusten är på låg nivå men den kan blir bättre när det börjar växa i växthuset.
  Ha en så bra dag som det går kram

 3. Såg dock något tråkigt idag just apropå aftonbladet etc där jag mest hämtar in dagens nyhetsflöde, då jag tycker rätt bra om kvällspressen. Jag såg att Sven Ingvars basist Patrik Karlsson dött i dag i sviter efter en stor hjärnblödning på midsommardagen.

 4. Jag är rätt ointresserad av kvällstidningar.
  Men ibland kan det vara nåt bra.
  Håller med Silvia där om att Estelle är så söt.
  Det vill jag inte missa.
  Kram

 5. Nej, snälla börja inte skriva om sådant! Då blir jag tvungen att slua läsa din blogg. 😉

 6. Det fanns en tid då jag demonstrativt avstod att bläddra i en aftonbladet eller expressen även om den låg kvarglömd på tågsätet intill mig. Vet inte om det impade på mina medpassagerare, men det var ju åtminstone ganska självupptaget. Numera undviker jag den ena kvällstidningen något mer än den andra eftersom jag är lite pryd och inte vill att min åttaåring ska läsa över axeln på mig om bästa semestersexet eller stora orgasmskolan. Hallå, sånt får ju inte stå framme i tidningskiosker längre, men på nätupplagorna är det tydligen fritt fram!
  Och vad säger det om mig -från snobb till sipp, vilken utveckling!

  Annars tror jag mest på att vara litterär omnivor och inte döma vare mig själv eller andra så himla hårt. Och om man blir uttråkad kan man ju läsa något annat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *