Mer vinäger till folket

Det har blivit många besök hemma hos Jamie Oliver på sistone. Jag gillar hans mat och smakkombinationer, och att han lagar mat från grunden men inte så där prestigefyllt och skuldbeläggande som många andra kockar. Han räds inte för att ta hjälp av halv/helfabrikat nån gång ibland. Det uppskattar jag eftersom jag tycker att färdig mat har oförtjänt dåligt rykte. Ja, jag gillar Jamie, men jag förstår inte hans vurm för att lägga upp maten på en skärbräda. Totalt opraktiskt och inte särskilt snyggt. Som en räkcocktail häromdagen.

20130221-134607.jpg

Jamie och jag är fullständigt överens om att mat behöver syra för att nå höjder. Det som jag upplevt som dålig matlagning genom livet kan nog sammanfattas med att den är lagad av människor som aldrig tillsätter nån syra i sin mat. Citron, lime, vin, yoghurt, crème fraiche eller det bästa av allt: vinäger! En sjutusenårig uppfinning som kan förgylla den tråkigaste ingrediens. Och numera i alla slags varianter. Jag har nyss ätit överbliven tråkblomkål som blev lyx med hjälp av några skvättar vitlöksvinägrette (från flaskan i kylen) och lite senap.

20130221-140150.jpg

Till jul brukar jag komplettera det köttstinna bordet med lättkokta morötter inlagda i en extra god vinägrette. En del vit balsamvinäger och tre delar rapsolja är en utmärkt bas som kan kryddas med vitlök /salladskrydda /salt+peppar /senap/ basilika osv. Sen kan den förgylla sallad, rotsaker, vitkål, kallpotatis, bulgur eller pasta.

Mitt bästa vinägerminne är nog när jag bad min då fyraåriga dotter smaka av potatissalladen och hon smakade noga och sen sa: ”Den behöver vara lite syrligare”. That’s my girl!

20130221-140435.jpg

3 reaktioner på ”Mer vinäger till folket”

  1. Mmmm. Yoghurt hamnar ofta i vår mat. Jag är överlag glad för mjölksyra; surkål är jättegott och jag önskar att jag kunde göra det själv. Och syrad gurka! Och vanliga svenska sockrade ättiksinläggningar, framför allt inlagd rödbeta. Mums! Men vinäger och jag kommer inte riktigt överens. Vill inte ha någon vinaigrette på min sallad 🙂 Men det vill min man – och barnen. Räknas inlagd sill som syra? Det äter hela familjen gärna. Barnen får vi stoppa så att de inte äter ohemula mängder 🙂

    1. Ättika i sillar och annat får väl betraktas som rejält syrat 🙂 Jag åt det förutom blomkål idag! Kul att era barn är så förtjusta i det. Tjejen med smak för syra är det här.

      Har du provsmakat tillräckligt många vinägersorter? En mild, lagrad balsamvinäger skulle kanske kunna övertyga också dig! 😉

      1. Mjäe, jag har väl i ärligheten namn inte smakat så många sorters vinäger, mest för att den oftast förekommer på sådant jag tycker är godast naturellt, som olika sorters grönsaker i kalla och varma sallader. Jag får väl ge vinägern en ny chans i något lämpligt sammanhang 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *