Nattningsglimtar

I morse kom ett kärt SMS från ett av våra barn. Ett av de barn som har döpts in i vår familj. Fadderbarn enligt nutida definition, men jag tycker om det gamla ordet gudbarn. Oavsett hur barnen kommer till oss, så kan närvaron av barn ge en härlig bonus: barnböcker!

Just i dessa dagar känns det extra viktigt att hitta böcker som på ett bra sätt skildrar mångfald, både i fråga om genus, personligheter och ursprung.
Pija Lindenbaum är en hjälte i dessa sammanhang. Jag tycker så mycket om hennes uppfriskande, smågalna och goda böcker. På den första bokmässan (av två) jag besökte köpte jag hennes Kenta och barbisarna, signerad till den då fyraårige sonen. Han är rätt pojkig till sin karaktär, och har fått för sig att det är nåt äckligt med Barbie. Det är det kanske (jag menar, en så superskinny, enfaldig/icke mångfaldig docka) men egentligen tror jag att han skulle gilla lådan i källaren där både mina och dotterns gamla, magra skrällen bor med sina kläder.

Igår fick jag bestämma bok. Då blev det den om Kenta.

20121119-112010.jpg

Här är barnen sig själva och alla oavsett ursprung eller karaktär skildras med full respekt.

20121119-112041.jpg

Häromkvällen fick jag till och med läsa min egen bok. Pijas senaste, som är skriven för yngre barn – men som blev godkänd just för att jag köpte den till mig själv och inte till min stora kille. Jag älskar Manne.

20121119-112110.jpg

Nu ser jag på Babel i febersoffan och hör den spännande barnboksförfattaren Kitty Crowter berätta om sitt författarskap. Särskilt fastnar jag för den kloka fråga Jessika Gedins dotter ställde om boken där Gud äter omelett. Och svaret. Oj så bra. Se själv vettja. Babel är som ett förstklassigt Skavlan för bokintresserade. Med Gedin istället för Skavlan. Nu är det slut för i år, men jag hoppas på ett återseende.

8 reaktioner på ”Nattningsglimtar”

 1. Vad härligt att läsa att det finns fler som gillar dessa böcker. Jag fullständigt älskar Pija Lindenbaums böcker! Vi har alla (tror jag) utom den om Manne. När jag varit med ”mina” förskolebarn på bibliotek och bokbussar genom åren så har nog en Lindenbaum bok följt med till förskolan varje gång.

 2. Kenta och barbisarna är en storfavorit här hemma! Speciellt lillbrorsan älskar den, och kan höra den hur många gånger som helst på rakan (vi börjar kunna den utantill vid det här laget). Dom läser Pija Lindenbaums böcker på dagiset också, det gillar jag! dom är verkligen i en klass för sig. Måste koll upp den med Manne, den var ny för mej.

  1. Vad roligt att höra Ninette, att ni läser de böckerna på olika håll! Manne blir perfekta presenten till små barn framöver!

  1. Ja, jag minns det med. Hur hon berättade om sina egna karaktärsdrag som går att känna igen i böckerna. Gittan t ex.
   Jag tänker på din feber, och hoppas den ger sig…

 3. Vem stjäl mina in.lägg? Jag vet ju att jag skrev ett långt igår sen jag sett Babel. Nu är ajg öfr sjuk för orka. Tänker på dig o din feber extra mkt nu när febern härjar i min kropp o varenda muskel värker. Kramar

  1. Uff vad trist med texttjuvar. Och ännu mer trist och oroande att DU har feber. Bön och tanke….
   Jag såg ditt eget inlägg om att du sett Babel. Jag håller med om det du skrev om barnboksförfattaren. Jag ska leta rätt på någon bok av henne.
   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *