Nazi-Sverige

Bara några dagar efter att jag skrev om Katitzi och missbruket av namnet Taikon dyker ett än mer skrämmande bruk av romska namn och människoliv upp. Den svenska polisen för register på romer. En kartläggning av människor, inte utifrån kriminalitet utan enbart utifrån ursprung och släktskap. Små barn registreras i ett polisregister för att de är av romskt ursprung. Tänk dig att din släkt i flera led skulle kartläggas hos polisen. Din släkt men ingen annan. Att ditt tvååriga barn skrivits in i ett polisregister av den enda anledningen att hon hör till en särskild folkgrupp. Din egen. Men det här handlar förstås inte om vi, om oss. Om att identifiera sig med andra människor oavsett ursprung. Det här handlar om att återigen misstänkliggöra någon annan.

Det är polisen som har det här registret. Inte ett rasistiskt källarnätverk. Polisen. Det gör mig ruskigt rädd för vart mitt land är på väg. Är det ett land där mina båda barn betraktas helt olika beroende på deras olika ursprung och hudfärg? Är det här ett land som jag trygg kan låta dem växa upp i?

20130923-114940.jpg
Barnens händer på Nationaldagen.

8 reaktioner på ”Nazi-Sverige”

 1. Så bra skrivet! Jag håller helt med, och är urförbannad. Så förbannad att jag funderar på att ringa till Polisen och anmäla mig frivilligt. Berätta att jag och min man planerar att adoptera ett barn med romskt ursrpung, så det är lika bra att de för in oss i registret så spar de tid och arbete. Idioter!! Och fruktansvärt skrämmande =(

 2. Jag är förvånad. Faktiskt. Och ändå inte… jag inser att jag för många år sedan fick det där registret refererat till mig, fast jag inte förstod det då. Det var långt ifrån mig att fatta att drt jag hörde skulle vara nedskrivet eller i någon mening officiellt. Jo. Jag är chockad. Inte över tankarna bakom utan för att man faktiskt GJORDE det. Jag kanske också ska anmäla mig. Berätta att jag fick ett mörkhårigt brunögt barn gen Polen och faktiskt inte vet riktigt hur hennes gener ser ut :-S

 3. Tror att vi (nu använder jag ordet vi, fast det kanske inte är det bästa) i Sverige ofta och i det mesta har en bild av oss själv som öppna och fördomsfria. Något som de flesta som på nåt sätt avviker från det som anses vara normen mer eller mindre dagligen får uppleva inte stämmer. Oavsett om det beror på etnisk härkomst, invandring, hudfärg, funktionsnedsättning, sexuell läggning, utseende eller nåt annat.

  Och jag ser, specielt när jag läser här i bloggen så mycket likheter mellan den rasism, diskriminering och utanförskap som du beskriver och hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

 4. Usch! Jag blir så ledsen :-(. Just detta med att diskriminera romer verkar hos många vara mer accepterat, även bland människor som uppfattat att man inte säger vad som helst om människor med ursprung i andra delar av världen (men tyvärr är nog många mer rasistiska än vad man tror, eftersom många ändå förstått vad som är ok att säga högt….). Många jag känner som aldrig skulle drömma om stt säga n-ordet har de mest horribla åsikter om romer, och skäms inte att säga dem högt. Det gör mig ont. Vi är alla människor. Punkt.

  (så här i äppeltider kommer jag att tänka på när jag pratade med barnen om hudfärg och funktionshinder, allt i ett svep liksom. Vi stod och plockade äpplen, och konstaterade att en del var rödare än andra, och att en del hade olik form eller storlek, eller ojämnheter i skalet. Men innanför skalet var de allihop precis likadana och smakade likadant. Det kändes som ett av mina mer pedagogiska ögonblick, för jag riktigt såg hur barnen förstod ).

 5. urk på burk, vart är världen på väg tänker jag allt oftare dessa dagar. Här i Finland har vi inte sån där registreringsskandal (kanske pga att ingen ännu har grävt tillräckligt djupt för att hitta det här också), men i stället ett rasistiskt parti och rasistisk minister som väntas lämna in lagförslag att man skall slopa lagen om att man inte får säga rasistiska saker… Vilket får mej att misströsta om vart världen är på väg….
  Har förresten mina misstankar om att min släkt delvis är romsk – i släktutredningen finns det bara svenska namn, men min mormor och hennes syskon såg alla helt romska ut så kanske nån har varit förbi gården nåt tag och lämnat efter sig lite dna? i så fall borde vi också registreras, så svenska som vi är! vi kan ju vara en fara för samhället eller nåt… typ.

 6. Tack för välkomna kommentarer och för alla era reflektioner!
  Ännu en gång blir det tydligt hur djupt rotade fördomar och normer är. Och hur automatiskt människor sållar in andra i fack med olika rang….

 7. Fruktansvärt att det händer i Sverige.
  Att polisen som ska skydda samhället gör bort sig så totalt.
  Jag vet inte om det är fördomar jag har mot skåningar.
  Men på nåt vis tror jag inte att det var slump att det var polisen i Skåne som gjorde registret.
  Men fördomar finns nog överallt i landet.
  Och de som fick registret i sin tur borde ha reagerat starkt.
  Vi får hoppas att det här aldrig händer igen.
  Kram

  1. Det är lätt att få fördomar om dem som tycks ha fördomar. Och som du skriver, extra allvarligt när vi tappar tilliten till dem som ska skydda oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *