Ordens värde och nyanser

I en tid av skrivande kommunikation påminns den som är intresserad av ord om hur andra förhåller sig till ordens nyanser och värde. Och vi förhåller oss så olika. I mejl, SMS och kommentarer på sociala medier är det lätt att dra slutsatser utifrån hur människor formulerar sig. Ett exempel på två sätt att kommunicera som i båda fallen skulle göra mig osäker på avsändarens intention.

20130909-102305.jpg

Den ena personen använder enbart versaler och upplevs därför skrika. De korta meningarna ger inte utrymme för värme eller engagemang.
Den andra personen använder fler ord, men är ändå så kortfattad att mottagaren förmodligen känner sig exkluderad och undrar vad hen gjort för fel.

Några ytterligare ord från båda håll hade kunnat undanröja osäkerhet och lämnat dem båda mer tillfreds med kommunikationen. Ett ”jaha” är ett typiskt olämpligt SMS-ord som jag ser det. Det kan lätt tolkas som ifrågasättande, oengagerat eller rent av elakt. De flesta av oss vill inte uppfattas så, men ändå är det rätt vanligt med den här typen av kortfattad och svårtolkad kommunikation.

Ord har olika värde. Ibland kan några extra bokstäver göra stor skillnad.

20130909-102728.jpg

7 reaktioner på ”Ordens värde och nyanser”

 1. Och när man har ont i fingrar kan de tråkiga förkortningarna, och knapphändiga informationen vara nog så svår att få fram. Håller ändå med. Lätt att misstolka när man snålar med ord. Och jag reagerear också på att man skriker med Versaler., Även om jag gör det, specielt i telefonen när jag är för trött och fingrarna inte vill vara med.

  1. Ja absolut. Det kan finnas förlåtande orsaker till både kortfattat språk och skrivfel. Sånt jag vet om läser jag in i tolkningen. Men jag tror att de allra flesta onyanserade texterna skrivs i en hast, där man inte tar sig tid till en extra tanke på ”hur landar det jag skriver hos mottagaren”. Och ändå borde det vara lättare att hinna med den extra tanken när man skriver, jämfört med när man talar.

 2. Jo så är det ju också. Att det borde vara lättare att hinna med en extra tanke vid skrivande. Å ibland så kan ju tom färre bokstäver ge mer nyans. Om man väljer rätt ord.

 3. Ja det har du rätt i.
  Ibland blir det lite väl kort.
  Och visst blir man irriterad på dem som skriker istället för pratar.
  Kram och fortsatt fin vecka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *