Personligheter

En dokumentär på Kunskapskanalen gjorde mig så berörd häromkvällen. Bortadopterad och saknad.

UR Play – Bortadopterad och saknadAtt adoptera betraktas oftast med positiva känslor, medan den som lämnar bort sitt barn ses på med mindre acceptans. Vi träffar Marie Helene och Isabelle som berättar om sina oplanerade graviditeter och hur de båda två har kämpat med beslutet att adoptera bort sina barn. Programmet finns tillgängligt t.o.m.

Embedly Powered

via Urplay

 

 

De tankar som stannade kvar var de som handlade om personlighet. En av kvinnorna berättade om hur många likheter i personliga drag som hon och hennes dotter kunde se i varandra när de möttes sexton år efter förlossningen. Kanske är det så att man ser för att man så gärna vill, men vissa band verkade nästan övernaturliga. Likheterna, och faktumet att barnen i båda exemplen hade börjat leta sina biologiska mammor i samma veva som mödrarna givit sig tillkänna via adoptionsorganisationen.

Jag tänker förstås på vår yngste personlighet, och sörjer att vi inte vet mer om hans bakgrund. Det måste ha varit en fantastisk person som barn fram honom till livet. Fantastisk men just då chanslös. Jag är henne evigt tacksam.

Glada pulkaåkare (och ännu frisk mamma) i februari 2012

Det här med personligheter är intressant. Ibland blir vi tokiga på människor som inte kan bete sig, och föreställer oss att vi själva sitter inne med måttstocken för hur man bör vara. Men måtttocken är så ofta individuell, med personliga måttenheter. Därför är det så intressant att göra personlighetstester. Det väcker förståelsen för att vi är olika och därför har olika mått och referensramar.

För tio år sedan gjorde jag ett personlighetstest enligt Myers-Briggs. Genom att svara på en mängd frågor hamnar man sedan inom en av de sexton personlighetstyperna. Visst finns det många fler personligheter än så, och individerna hamnar på olika platser på skalorna. Inga värderingar om att något är bättre än det andra, bara att vi är olika och har olika preferenser. Jag tyckte det var nästan skrämmande att läsa resultatet, mina styrkor och utvecklingsbehov stämde otroligt bra. Det intressanta, om än ledsamma, är att jag gjorde det där testet bara några dagar innan jag kraschade i min utmattningsdepression. Den svåraste och mest introverta tiden i min personlighetsresa. ÄNDÅ så stämmer resultatet fortfarande. Tio år senare. Och visar att jag är extrovert fastän jag just då ville gömma mig för världen. ENFJ heter min profil. (Jag får dubbelkolla det med min käre make varje gång eftersom jag inte minns de där detaljerna) Det kostar pengar att göra ett sånt test, men på nätet finns mindre omfattande gratisversioner. I ett sånt fick jag en bokstav ”fel”, annars stämde det. Det finns till och med böner som på ett humoristiskt sätt beskriver personlighetstyperna 😉

13 reaktioner på ”Personligheter”

 1. Måste kolla den där dokumentären, den verkar intressant och verkar handla om nånting som vi vuxna i familjen snackar o tänker mycket på.
  Jag var förresten alltid tidigare ESFJ i Myers-Briggs! Senast jag testade fick jag ESTJ i stället och det var efter en lång rad med livsomvälvande händelser som nog påverkat mig starkt. Undrar hur det är, om folk som bloggar i allmänhet är mera extroverta än andra?

  1. Det tror jag absolut. Tänkte på det spåret också, men sparade de tankarna till ett annat inlägg 🙂
   Hoppas du kan se programmet i Finland. Fint. Svårt.

 2. Oj, jag blev en INFJ! Och det vara ganska väl överensstämmande med hur jag upplever mig själv. Men jag var inte särskilt tydlig på någon av bokstäverna, verkar ligga nära mitten på det mesta. 😉

  Intressant i tidigare kommentar. Jag tror också att omvälvande livshändelser har påverkar mitt resultat på testet! Jag var nog en tydligare ”typ” tidigare… Och jag är ofrivilligt mindre social numera, i och med att jag inte klarar av festmiljöer, sena kvällar etc, på grund av skada. Samtidigt som jag nog har lättare att leva mig in i andras känslor…
  Ja där gav du mig något att fundera på, Cecilia! 🙂

  1. Intressant! Jag tror som sagt att det här testet kan missa en del finlir, men frågorna är bra tycker jag.
   Hoppas du hittar rätt i funderingarna, och dig själv!

   Angående extroverta och bloggande (i kommentaren till Ninette) så funderade jag på om anonyma bloggare oftare är I och namngivna bloggare oftare är E… tål att fundera på. Stämmer på mig iaf 🙂

   1. Jag är ju anonym i just detta sammanhang, när det gäller föräldraskap etc. Men jag är helt publik i allt annat jag gör på nätet och det är mycket. Jag har bloggat ”oanonymt” sedan 2006! Men kanske har det något med mitt ”I” att göra att det mesta publika jag gör är jobbrelaterat. 😉

    1. Intressant! Det finns många aspekter att fundera kring.
     Många namngivna bloggare skriver om sig själva men är ändå inte särskilt personliga. Andra yrkesbloggar mycket personligt. Och vilka MB-profiler har de allihop? Spännande!

 3. Har genom jobbet på några utvecklingsdagar gjort testet, kommer ihåg att jag hade IF.. , de 2 sista kommer jag inte ihåg just nu här i den lånade soffan som jag ligger i hos vänner.

  1. Hoppas du har det gott där medan du funderar 🙂
   Känner igen det där med vänners soffa. Och mammas!

 4. Spännande. Jag kollade och hade jobbigt med språket och överstättningsprogrammet funkade inte helt ok.
  Men det svar jag fick var ISFJ.
  Tack för att du tipsade.
  Kram

  1. Kul att det var spännande! Jag tänker på dina funderingar på vem du är bortom diagnoserna. Jag hoppas att det här testet inte krånglade till det – utan snarare visade dig att du är du. Den ovärderliga personligheten Tolmia! Även om sjukdom och medicin ställer till det för dig ibland.

 5. Oj jag trodde jag skrivit en kommentar nära jag läste igår men tydligen inte. tack för fina kommentarer hps mig. Det hjälper att få hjälp att vara buren med det man bär.
  Spännande med tester , kanske måste kolla mig själv. Ha en bra dag kram

  1. Tack själv för fina kommentarer! Ja, det är spännande med tester. En gång har jag gjort ett stort (och välunderbyggt) test för att se nådegåvorna. Som fisken i vattnet hette materialet. Mycket intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *