Personlighetstyper på Facebook

Personlighetstyper intresserar mig sen jag själv gjorde ett Myer-Briggstest, för ett decennium sen, och häpnade över hur klockrent resultatet blev. Fastän jag gjorde testet strax innan jag gick in i den brutala väggen, och egentligen inte alls var mig själv, så fångades min person upp så väl i mitt resultat (ENFJ). Det gick att få syn på både styrkor och utvecklingsmöjligheter på ett nästan objektivt sätt. Det testet, och min makes kunskap och samtal om det, har hjälpt mig reflektera över att människors olika personlighetstyper kan få oss att agera och reagera på så skiftande sätt. Det som känns som det enda rätta för en kan vara helt främmande för någon annan. Och det finns sällan något som är objektivt rätt fastän vi ofta vill tro det. Det blir ännu tydligare på Facebook att vi är olika till våra personligheter. Ibland så övertydligt att en Facebookpersonlighet som skiljer sig mycket från min egen kan bli påfrestande att se för mycket av i nyhetsflödet.

Förmodligen finns det hundratals listor och Veckorevytester som handlar om ”Vilken typ är du på Facebook?”. Jag har låtit bli att kolla det och istället gjort min egen. Just innan jag inaktiverar mitt Facebookkonto (vilket händer en eller två gånger per år) blir de här personlighetstyperna alltmer framträdande. Både min egen och andras. De flesta av oss är nog blandningar, även om man ibland stöter på praktexemplar. Jag själv är nog en mix av 9 och 12, och blir en 13-wannabe i de lägen när jag tröttnar på Facebook. Förmodligen kommer nån (som känner igen sig för väl 😉 ) tycka att jag är elak nu, men jag tar risken. Här kommer hela listan. Helt ovetenskaplig. Totalt inkomplett.

20130406-170820.jpg
Bilder lånade från Facebook och Stock

Personlighetstyper på Facebook

1. Myspysarn: Delar med sig av allt som är trevligt och lättsamt. Skulle aldrig berätta om sorg, men gärna om parmiddagar, SPA och fredagsmys.
Citat: ”Myyyyyyyz!”

2. Sportjournalisten: Skriver endast statusrader och kommentarer som handlar om idrott.
Citat: ”Mååååååål!” alternativt ”Ämen vafaaan!”

3. Annanstansaren: Följer Facebook sporadiskt och länkar hellre till sina inlägg på blogg, Twitter, LinkedIn eller Instagram.
Citat: ”Facebook är bara så 00-tal!”

4. Arbetaren: Använder Facebook som arbetsredskap för att nå kunder, sprida budskap eller hålla sig a jour.
Citat: ”Den som inte finns på Facebook finns inte.”

5. Believern: Förutsätter att det som står är sant och trycker ofta gilla på det som någon annat har gillat, såväl solnedgångar som videolänkar.
Citat: ”Jag visste inte att det var en porrlänk. Dom skrev ju att dom skulle skänka en dollar till alla svältande barn.”

6. Klagomuraren: Ingår i grupper med namn som börjar ”Vi som tycker att…” Använder främst statusraden till att klaga på enskilda personer men i allmänna ordalag.
Citat: ”Blir gaaaalen på folk som inte vågar stå för sina åsikter!”

7. Missionären: Använder Facebook till att sprida sin livsfilosofi med länkar och statusuppdateringar. Det kan gälla t ex religion och specialdieter. Inte sällan i kombination.
Citat: ”Alla är köpta av industrin.”

8. Gilla-Delaren: Skriver inget personligt men delar flitigt bilder av tävlingsarrangörer som trotsar Facebooks regler och utlovar fina priser till alla som spammar sprider vidare.
Citat: ”Den här skulle passa så fint i stugan.”

9. Estradören: Delar dagligen med sig av sitt liv i många ord, bilder och platsangivelser. Interagerar sällan med andra.
Citat: ”Ja, visst såg du på Fejjan att lillan har lärt sig läsa?”

10. Betuttaren: sprider bilder och nyheter främst på sin stora kärlek: barnet, hunden eller kärestan. Kommunicerar gärna med sin kärlek offentligt.
Citat: ”Nu har min älskling bjudit på middag. Tack sötnos!”

11. Fluktaren: Läser allt som andra skriver, men gör inga som helst egna avtryck. Drar sig inte för att berätta vad hen läst på Facebook om någon annan.
Citat: ”Man ska komma ihåg att Facebook äger allt man lägger upp.”

12. Sextioåttan: Försöker få andra att vakna från fredagsmyset genom länkar och citat med angelägna budskap, men når främst de redan nådda.
Citat: ”Tänk om folk kunde engagera sig mer i de viktiga frågorna än i bilder på kattungar.”

13. Exklusivisten: Har många kontakter men skriver offentligt bara till ett fåtal. Gillar och kommenterar bara vissa utvalda. Är med i flera slutna grupper.
Citat: ”Man behöver faktiskt inte dela allt med alla”

14. Lämnaren: Äger ett Facebookkonto men tycker egentligen bäst om telefonkatalogen.
Citat: ”Jag har tänkt gå ur det där, men det är helt omöjligt har jag hört.”

6 reaktioner på ”Personlighetstyper på Facebook”

 1. 9+10 + en helt ny kategori som består i att vara den som delar vidare av det som 68:an förmedlat 😉

  Fast eh… är det inte lite konstigt om man skulle INTERAGERA med barnet eller hunden som 10:a? Det gör jag inte. Än.

  1. 😀 Jag har sett både husdjur och bäbisar som har egna Facebookkonton där de betuttade taggar och på andra sätt interagerar med sötnosen, eller kanske med sig själv då…

 2. Ha ha jo jag känner igen de flesta av typerna 🙂
  Jag känner igen mig i flera.
  Nr 10 till exempel.
  Jodå…
  Och nr 7. Vill ju så gärna att fler ska upptäcka hur bra Lars Winnerbäck är.

  Och så nr 3.
  Sportkommentatorn.
  Fast det kan också gälla melodifestival och liknande.

  Nr 1 är jag inte.

  1. 🙂 Ja, jag kom på det där med Melodifestival mot slutet, när jag inte hade ork att hitta på fler. Men det stämmer att den skulle kunna bakas ihop med sportkommentatorerna. Fast iofs… Mello/ESC-kommentator blir jag ibland, men ALDRiG sportkommentator. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *