Programlederi, troll och godhet

20140415-102622.jpg

Sällskapet vid morgonens balja te blev bästa Sarah DF som gästade Gomorron Sverige. Hon berättade engagerat om Cabaret och kopplingarna mellan dagens Sverige och trettiotalets Tyskland. Då de ska gå över till något annat får hon höra av programledare Persson att ”Nu får du lugna ner dig!”

Suck.

Häromveckan gästades TV4:s Nyhetsmorgon av Jennie Walldén, förra årets vinnare i Sveriges Mästerkock. Programledarparet Strömstedt/Törnquist fick lära sig göra färska vårrullar och lyckades förminska sin gäst genom att kläcka ur sig att ingredienserna såg ut som både slem och kondomer.

Suck.

Det flesta av oss slänger ur oss ogenomtänkta ord då och då, men att programledare uttrycker sig så respektlöst mot sina gäster, och deras person eller uppdrag, är svårt att ha överseende med. En fortsättningskurs i respekt och en kurs i impulskontroll skulle kanske behöva läggas in i budgeten hos både TV4 och Sveriges Radio.

Vilken kurs TV3 skulle behöva satsa på vet jag inte riktigt. Vi såg ett avsnitt av Trolljägarna. Ett avsnitt och aldrig mer. Det är förfärligt vilka hatiska uttryck som sprids på nätet om både kända och okända personer. Dumhet, elakhet och insiktslöshet i en otäck kombination. Det kan nog vara på sin plats att söka upp såna personer och ställa dem till svars för vad de utsätter andra för. Men INTE att göra teve av det. Ont ska inte med ont fördrivas. Det väcker bara mer hat, fler förenklingar och färre problematiseringar.

Det jag tror på riktigt hjälper mot både respektlöshet och ondska, är att inte hålla tyst med de goda orden. Där kan vi alla hjälpa till, genom att inte svälja vår uppskattning, att sprida ljuset så att hatet inte får obegränsat utrymme. Att höra av oss till de musiker, politiker, journalister, lärare, författare, vänner som vi uppskattar. Det är därför som jag alltid försöker hitta mejl- eller postadressen till dem som berör mig. Både Sarah Dawn Finer (förstås) och Jennie Walldén har fått egna hälsningar av uppskattning. För att också jag har ansvar för att bekämpa mörkret genom att sprida ljus.

20140415-104005.jpg

6 reaktioner på ”Programlederi, troll och godhet”

 1. Hejsansvejsan! jag har varit lite ofrivilligt borta från mina bloggar den senaste tiden och har inte hunnit läsa ikapp än (är fortf inte frisk), men såg den här artikeln och tänkte att det var nåt att tipsa åt dej: http://blog.bufferapp.com/facebook-reach-strategies?utm_source=feedly&utm_reader=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=facebook-reach-strategies

  Jag tycker precis som du att man skall sprida mer ljus och positiva ord omkring sig, och motarbeta på det sättet! Så bra att du sprider dom där orden på facebook och nätet också, och är en positiv kraft i samhället på det sättet. Häromdagen var det förresten en artikel i Husis, den stora svenska tidningen i Finland som också lät som 30-talet – det behövs definitivt mer respekt och sunt förnuft hos dom som bestämmer i media överlag tycker jag.

  nu ropar sängen på mej, ha det så bra, kram! (hälsningar från en som definitivt inte klarade av fastan detta år!)

 2. Ja, det var en väldigt intressant länk! Fler än jag som upplever detta alltså. Men efter min förra klagovisa har min Ekhemmanetstatistik varit långt över förväntan, vilket borde betyda outstanding med tanke på hur Facebook funkar! 🙂
  Ledsamt att du är sjuk än! Hoppas det ger sig snart. Sjukor som vägrar ge sig av har vi sett nog av.

 3. Är så glad att du orkar skriva om detta. Jag förstår inte heller hur man kan kläcka ur sig såna saker, om det är tanklöst ja men tänk först o är det så de är, ja då behöver de fundera på hur viktiga orden är som vi säger.
  Ord är ju skapande. Bibeln säger om orden att ”vad hjärtat är fullt av det talar munnen”
  Varm kram

  1. Tack! Jag pratar först och tänker sen ibland, men hoppas att jag inte brukar såra… Rätt många toksägningar skulle sannolikt ha valts bort om den som sa det hade förstått hur orden landat och fått chans att göra om. Men i direktsändning går ju inte det…

 4. Här kommer en påskhälsning från mig.
  Önskar er fina dagar.
  Glad att du uppmuntrar de som du uppskattar och som gör nåt bra.
  Tänk om vi alla börjar göra så.
  Då skulle vi få en värld med en hel massa gladare människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *