Psykologisk nörd

Många dagar passerar som snoriga vardagar utan tydligt mål. Men vissa dagar blir det uppenbart att det finns röda trådar i det jag pysslar med. Det blev det idag. Och att jag både på väg till jobbet och nu på väg hem, lyssnar på Eva Svedberg-Engströms fantastiska skiva Vandra Varsamt blir en talande signaturmelodi för den här röda tråden. Tråden som handlar om att jag är en psykologisk nörd. På arbetet och än mer på fritiden är det stödet till människor i sorg eller annan kris som upptar min tanke. Hur det stödet kan förbättras på IVF-klinikerna. Vilket slags skyddsnät som kan behövas för familjer som bor länge utomlands under adoptionsprocessen. I Kenya förstås – men andra ”långa” länder kommer. Jag dras till (alternativt lockar fram) samtal om det som gör ont, och ägnar mycket tid åt att tänka på människor som drabbats av det svåra i livet. 

Och jag lyssnar på Radiopsykologen. När jag läser kommentarerna till senaste programmet blir det tydligt att man kan se väldigt olika på saker. Och höra saker olika. Jag hörde en kvinna berätta att mannen hon är tillsammans med inte kan använda orden ”Jag älskar dig” fastän hans agerande visar på just kärlek, och kvinnans oro bottnar i annat. Just det som dök upp under samtalet. Andra hörde ett program om en kvinna vars man kontrollerade henne och tyckte att psykologens hjälp gjorde illa. Så totalt olika. Kanske beror det på att vi har så olika röda trådar i våra liv?

4 reaktioner på ”Psykologisk nörd”

 1. Och just nu läser jag att det just idag är Världsdagen för psykisk hälsa!
  Mina röda trådar är globala!

 2. Psykologi är ju ett spännande intresse! Jag har alltid tyckt det är intressant, jag också, men ansett mig obegåvad på området.

  Lyckas inte läsa kommentarerna till Radiopsykologen på min iPad, men kan tänka mig hur de låter. Människor är ofta väldigt snara till att råda en att göra slut, så fort ett förhållande inte ter sig rosenrött. Jag har varit med om det själv så många gånger – lämna honom! I mitt tycke kan man bara råda en människa att lämna ett förhållande om det förekommer misshandel. I övrigt har man sitt ansvar som vuxen att välja de relationer man vill ha kvar. Tycker det var fascinerande hur Malin lyckades få kvinnan att komma fram till vad som faktiskt var kärnan i hennes egen problematik. Hon är en skicklig psykolog. Är glad att jag träffar en terapeut som ofta håller samma höga nivå.

 3. Ja så är det nog. Vi formas ju av det vi varit med om. Tycker du är helt fantastisk som orkar lägga så mycket energi på att hjälpa och stödja andra. Tänk om man fick ha DIG som psykolog. Då skulle världen vara en bättre plats.
  Kramar!

 4. Ja, Hedda – hon är oerhört skicklig, och jag är glad att du också har hittat så rätt. I en av kommentarerna osade det irritation över att Radiopsykologen sänds öht. Inte alla som orkar med dessa frågor…
  EVL – du är för söt! Tack! Sant att jag berörs lätt av andras sorger – men jag är verkligen ingen psykolog. Kanske jag skulle plugga nåt sånt när jag blir stor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *