Skrämmande nedskräpning

Kanske är det min allmänna trötthet som gör att jag blir extra trött på vissa nätbeteenden för tillfället. Favorit i repris kanske man inte kan kalla det att jag än en gång skriver om Facebookbeteenden som skrämmer mig. Skrämmer för att det sprids så mycket skit utan eftertanke.

Som förra veckan efter programmet Efterlyst (som jag för övrigt också tycker är skrämmande med tanke på den pöbelmentalitet det väcker hos många av tittarna) när det på många håll spreds en bild på en gärningsman och en osmaklig text.

I flera exemplar på min FB häromveckan

Det är det svart/vita som stör mig så. Ond och god. Att kalla nån annan för äckel och förutsätta att man har hela bilden. När jag såg klippet så såg jag en stupfull man trilla ner på tunnelbanespåret, och en annan hoppa ner och peta på hans jacka för att sedan klättra upp och gå iväg. Visst förefaller det helt förkastligt och skulle kunna uppfattas som ondska. Men om den här mannen hade varit någon som jag visste hade en diagnos som gjorde det omöjligt för honom att känna empati och att förutse konsekvenser – då hade det inte varit lika självklart längre.

Lika nedskräpande tycker jag att till synes behjärtansvärda men så uppenbart osanna delningar är. De som t ex handlar om att ”gilla om du tycker att….” eller att det för varje delning ska skänkas pengar till nåt särskilt ändamål. Den som orkar googla bara så lite får reda på att Facebook inte donerar några pengar (surprise!) och att just den här bilden dessutom används utan tillstånd från barnets föräldrar. Därför väljer jag att inte visa hela. Med det i åtanke ser jag också de vitt spridda bilder som handlar om att man ska be för det här barnet som förkastliga.

Del av en alltför spridd bild

Sen finns det annat som har spridits friskt det senaste halvåret. Jag önskar människor var lite mer eftertänksamma eller googlingsbenägna istället för att bara rakt av kopiera vad nån annan skriver.

Osanning som delas friskt

Om det stämde hade det varit en sak, men den här uppmaningen handlar inte ett dugg om vad andra ser av det jag skriver – utan bara om vad jag ser av andras uppdateringar. Och visst kan jag få lust att följa det felaktiga uppmaningen, inte för att det skulle skydda den som lagt ut det, men för att slippa se såna här nedskräpande inlägg, men eftersom de som lägger ut dem också skriver annat – om sig själva – som jag är intresserad av så har jag inte gjort det.

Förmodligen finns det många av mina kontakter som tycker att jag skräpar ner deras sida genom att berätta om mig själv och även det som är tungt. Sånt är det många som inte vill förhålla sig till, så då är det nog lättast att låtsas att man inte ser och bara kommentera när det är något ytligt som skrivs.

Idag är jag våldsamt och humörsänkande trött på att ständigt vakna sjuk, men om jag istället sätter en Facebookstatus om kökssoffan, katten eller middagen så får jag nog betydligt fler gillare.

8 reaktioner på ”Skrämmande nedskräpning”

 1. Håller med dig fullständigt om det här med att kopiera en massa som man inte ens själv vet om det är sant.
  Sen finns det en annan otäck grej.
  Det sprids en massa om försvunna ugdomar.
  Men vem vet om ungdomen kanske bor på skyddat boende och söks av förövare eller släkt som vill ungdomen illa?
  Då går man ju gärningmannens ärende om man sprider vidara.
  Man ska vara försiktig.

  1. Just det! Det exemplet glömde jag. ”Missing people Sweden” som också förefaller spridas i ett gott syfte men riskerar ställa till det för dem som är utsatta. Och dessutom talar till nån slags sensationslystnad, av samma slag som när folk samlas runt en olycksplats och gör mer skada än nytta.

 2. Hej,jag hittade hit,via Tolmias blogg.
  Kan bara hålla med i det du skriver om Facebook.Jag har aldrig fattad varför man tex skall ”gilla” det ena efter det andra! Vad hjälper det personen det gäller om någa ”gillar” en sida på Facebook?
  Ha det godt./Sölvi

  1. Nej, det som verkar som ett ställningsstagande blir i mina ögon bara skräp. Också söta små kattungar där det står ”Gilla om du tycker att jag är söt” ogillas av mig.

 3. Tack för att du skriver om detta, jag håller helt med dig. Har varit väldigt kritisk till människors aningslöshet (som man väl snällt kan kalla det), men orkar faktiskt nästan inte bry mig längre. Bra att någon bryr sig. 🙂
  Det måste vara olidligt att ständigt vakna sjuk, tycker du kunde få skriva om det. Mer intressant än att läsa om goda söndagsmiddagar och svampplockning.

  1. Tack för att du hejar på. Ibland undrar jag om det är nåt fel på mig eftersom jag hakar upp mig på det här hela tiden, och så få andra verkar göra det. Men det är kanske för att det är lika meningslöst att bli arg på företeelsen som det är att dela onödiga bilder/statusar…
   Jag kombinerar sjukdom med middagar och svamp – kanske för att verka lite mer intressant för fler 😉

 4. Jag är mkt mer intresserad av hur du mår än vad du åt till middag även om det i sitt sammanhang kan var en kul grej. Jag rä konstant motståndare till att dela statusrader, alltfrån att du vill stödja cancer fonden eller har en dotter elelr försvunna personer. Jag tror många gör det av bara farten. Bra att du påminner oss.
  Förstår du är less på varenda sjukdag. Kramar från mig

  1. Tack! Ja, om det ändå var så att man stödde cancerfonden. Det är vanligt med en kopierad status som säger: ”sätt det här på din vägg en timme om du har förlorat någon i cancer”. Skänka en hundralapp till forskning eller avsätta en timme till att hjälpa en cancersjuk är förstås betydligt svårare än att trycka Kopiera -Klistra in…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *