Språkbruk

Idag är språket i mina tankar. Av många anledningar. En orsak är att jag har börjat läsa i en 23 år gammal pärm som jag fått av min mamma. Där finns alla breven jag skrev hem från ett omtumlande halvår i Zimbabwe. Jag hoppade till när jag upptäckte att jag i ett av breven kallade chokladbollar för n-bollar! När jag själv, 19 år, befann mig bland nästan uteslutande svarta och aldrig skulle få för mig att kalla dem för n-ordet. Det var en nyttig upptäckt. Insikterna har kommit med tiden, och jag har mycket kvar att lära. Men jag blir ännu mer upprörd när jag påminns om att fullvuxna människor idag använder ordet kategoriskt och vägrar inse att det är något fel med det. Nu när debatten är en helt annan och människor fortfarande hävdar sin rätt att använda ett kränkande skällsord som en – i deras blå ögon – en oladdad beskrivning av en annan människa.

20130128-115656.jpg

Jag tänker också på fraser som vi använder dagligen. När jag var på väg att skriva ”Krya på dig!” till en förkyld person formulerade jag om mig med tanke på orimligheten i en sån uppmaning.

När 118 100 försöker förklara frasen lägger de till ”Självklart kan man inte bestämma när man ska vara frisk eller inte men det är ändå en lyckoönskning liksom God kväll!”
Jag kan tycka att det är lite ledsamt att det har blivit uppmaningar av det som är tänkt som en tillönskan. ”Jag önskar dig en god jul” har en helt annan klang i mina öron än GOD JUL och ”Jag hoppas att du snart får känna dig kry” en mer rimlig önskan än uppmaningen ”Krya på dig!” som förstås har samma andemening, men ändå, när man granskar frasen i sömmarna, kan låta som ”Nämen, ta och gör dig frisk nu hörru!”

Ibland förlorar språket på att förenklas. När en tillönskan riskerar få klang av ett ack så litet pekfinger. För övrigt är tillönskan ett sanslöst vackert ord och att prosit (med betydelsen ”må det dig väl gagna”) skulle kunna brukas i långt fler sammanhang än enbart vid nysningar.

7 reaktioner på ”Språkbruk”

  1. Ja det är bra att kunna gå tillbaka och se hur man utvecklats och lärt sig under åren.
    Jag lär mig mycket av dig här på din blogg.
    Sånt som jag kommer att ha nytta av i andra sammanhang.
    Det som jag gör fel nu kan bli annorlunda i framtiden.
    Och jag kommer garanterat att tänka mig för innan jag säger krya på dig till någon som är sjuk under en längre period.
    Kanske hade jag inte förstått det om jag inte lärt känna dig.
    Kramar från mig.

    1. Tack Tolmia! Det är verkligen ömsesidigt! Jag lär mig av dig om det som du är/har varit med om och som jag inte varit i närheten av. Det är gott att vi kan berika varandra!

  2. Jag sade också det där fula ordet när jag var yngre men mina barn har aldrig kommit på tanken att det skulle heta något annat än chokladboll. Det är skönt att se att människor och språk utvecklas.

    Brukar du titta in på Etsy? Själv är jag helt besatt och kan spendera timmar där. Imorse var denna på framsidan och då tänkte jag på dig. Vet inte om du är ett fan av Jane Austen men du tycker ju om te! http://www.etsy.com/listing/62522341/mr-darcy-proposal-mug-jane-austen?utm_source=Facebook&utm_medium=Internal&utm_campaign=Merch

    1. Åh vad glad jag blev att du tänkte på mig! Tack! Jag älskar te men har inte riktigt upptäckt Austen. Och inte Etsy heller. WOW vilket ställe! Jag sökte på Virginia Woolf och hittade en kopp till, men eftersom jag bara kommit halvvägs in i Mrs Dalloway kanske jag ska hålla mig till Timmarna. Lyssnar på filmmusiken nästan dagligen. Fantastisk!

      På Etsy fanns skrivboken också 🙂
      http://www.etsy.com/listing/88651952/the-hours-upcycled-recycled-dvd-movie?ref=sr_gallery_11&ga_search_query=the+hours+movie&ga_order=most_relevant&ga_view_type=gallery&ga_ship_to=SE&ga_ref=auto1&ga_search_type=all&ga_facet=the+hours+movie

  3. Det där med n-bollar har jag tänkt på då och då, för jag har visserligen aldrig sagt det (vet inte varför men mina föräldrar har alltid kallat det för chokladbollar, så det är inte av några fina medkännande skäl som jag inte kallat det för n-bollar) men jag tror att i en helvit värld behöver man inte fundera över det, och därför ha många alltid sagt det, men nu när vi blir fler och fler som itne är vita i sverige så tror jag man kanske tänker till lite mer.
    Men att du och många sa och säger n-bollar är väl bara en vana, och att ord förlorar lite sin mening när de liksom blir allmännt vedertagna, och då kanske man måste stå öga mot öga med någon som faktiskt tar illa upp för att man ska förstå vad det innebär.
    När jag var liten lektes det en boll-lek på skolgården som hette ett annat nedsättande n-ord, och när det plötsligt började en tjej i klassen som kom från ett afrikanskt land kändes det inte riktigt rätt att kalla boll-leken det längre. Vi kände det, fast vi bara var åtta-nio år.

    1. Skönt att höra, att insikten hos er barn kom så direkt. Hoppfullt! Glad också att chokladbollar var det som bakades hos er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *