16 december

Ljus och mörker finns i alla människors liv, ändå tänker jag att vi alltför sällan reflekterar över det tillsammans. Pratar om hur det känns de mörka perioderna, och vad det är som får ljuset att lysa fram.

Jag reflekterar gärna med hjälp av det armband som kallas Frälsarkransen. Det är ett modernt radband signerat Martin Lönnebo, och kan användas också av den som inte har den religiösa övertygelse som jag råkar ha. Varje pärla i armbandet har en särskild betydelse, och kan användas till eftertanke och/eller bön.

En av de skatter jag fått i famnen är en samling sånger inspirerade av kransen. Min sångarvän Helén Tanzborn och jag fick fröet som gåva och jobbade fram idén för över tio år sen. Jag skrev texterna och en till vän, Kristofer Sundman, briljant tonsättare, gav dem musikalisk skrud. Sångerna är delvis inspelade, och har sjungit av körer många gånger. De finns tyvärr inte inspelade så de kan spridas brett, men en del smakprov finns online.

Just den här sången är inte med i vårt ”pärlprogram” men skrevs i samma veva, med en vers för varje pärla i Frälsarkransen – så som den såg ut då. Nu har en grön pärla tillkommit för skapelse, klimat och medmänsklighet. Men här är alla de andra pärlorna, tillsammans med bilder från mitt överfulla album i telefonen. Många ljusa stunder att minnas finns samlade där. Kärlekspärlor inte minst.

Frälsarkransens pärlor kan du läsa om här.
Sången Törnekrona – Frälsarkrans kommer här.
Sång: Helén Tanzborn
Tonsättning och piano: Kristofer Sundman
Text: Cecilia Ekhem (jag)

⭐️

OM FÖRFATTAREN
www.ekhemmanet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *