Är det här mitt land?

Vad är det som händer i Sverige? Sverigedemokraterna visar mer och mer av de rasistiska och människoförnekande åsikter som finns bakom kostymerna. Samtidigt ökar svenskarnas stöd för partiet.

DN 121129

Hur många av mina bekanta delar åsikter som bygger på att människors värde bestäms av var de är födda? En släkting som jag inte längre har kontakt med har kandiderat för Sverigedemokraterna i en liten kommun. En gammal arbetskamrat har inte hört av sig sedan vi fick brun hud i vår familj. Åtskilliga människor – också i min bekantskapskrets – uttalar sig då och då negativt om grupper av människor med annan härkomst, hudfärg, religion eller sexuell läggning och hävdar att ”jag är inte rasist men” fastän mycket talar för att många skulle känna sig tryggast om de bara behövde se beigebleka lintottar i sitt grannskap, på jobbet och i barnens skola. Kanske jag har fördomar, men själv skulle jag känna mig betydligt tryggare om jag visste att det inte fanns rasister i min närhet.

Vår gosse och hans kompis Maya som treåriga bagare

Det här landet är vackert. Det syns tydligt i den här fina filmen med Mikael Wiehes låt ”Det här är ditt land”. Men bland allt det vackra och det politiskt korrekta tyckandet göms annat. Sånt som tyder på att det finns en betydande skara som tycker att vårt barn och andra inflyttade svenskar inte är välkomna hit.

4 reaktioner på ”Är det här mitt land?”

 1. Fin sång!
  Och bilden på händerna.
  Skrämmande att Sverigedemokraterna ökar så.

  Jag förstår att det finns de som du inte längre umgås med.
  Men ibland kan motsatsen funka också.
  Att skapa kontakt så att det blir svårt för dem att leva kvar i sina
  fördomar. Frågan är bara om man orkar…

 2. Ibland blir jag ledsen när jag tänker på allt rasistiskt som finns i våra länder och hur främlingsfientliga partier får mer och mer röster (vi hade nyligen kommunalval i Finland), men sen brukar jag muntra upp mej med att tänka att kanske det är en reaktion på att världen är på väg åt rätt håll, på att samhället i stort blir mer tolerant och det driver fram rädslor hos folk som inte är beredda att mogna och gå vidare? Jag hoppas det är så. Det kom ju mycket mer rasism till ytan när Barack Obama blev president, och det att han blev president och lyckades bli omvald ger mej hopp för framtiden att det kanske ändå går åt det mer toleranta hållet världen över. Det hoppas jag verkligen.

 3. Det är fruktansvärt hur SD ökar. Jag skäms, på riktigt. Det gör mig förbannad och upprörd! Jag kan inte ens sätta ord på vad jag tycker om människor som bär på rasistiska åsikter.

  Bra inlägg.. Kloka ord!!

  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *