”Barn är för härliga!”

Känner ni igen repliken? Den om att barn ju är för härliga eller underbara. Den uttalas och skrivs så otroligt ofta – men klingar så märkligt i mina öron.

Ibland säger barn väldigt roliga eller klipska saker, men för mig är det inte alls detsamma som generaliseringen att ”barn är för härliga”. Som om de vore en homogen skara som går att generalisera kring på alla plan. Ibland gör barn otroligt märkliga saker, saker som går att förklara med adekvata utvecklingsteorier, men som för den vuxne som står bredvid bara upplevs som krångel eller dumhet utan dess like. Tänk dig att den vuxne då skulle utbrista ”barn är bara för dumma i huvet”. Inte känns det bra eller logiskt att värdera alla barn, miljarder individer, utifrån en specifik situation. I mina öron klingar ”barn är för härliga” lika ologiskt. Lika ologiskt som att säga ”pensionärer är för härliga”, eller som nån kanske tenderar tänka just nu: ”42-åringar är så otroligt störiga”.

Det sistnämnda påminner om en annan allmänt vedertagen generalisering. Den om tonåringar. Igår hade vi tre fjortonåringar här som skämtade, skrattade, underhöll med samtal och sång och tackade med stora ord för den goda kycklinggrytan. Typiskt tonåringar!

20130413-095941.jpg
Individer i olika åldrar. Bilden är lånad från Stock.

8 reaktioner på ””Barn är för härliga!””

 1. Texten/funderingen lockar till skratt trots att jag faktiskt (tror att jag) hänger med i dina tankegångar, men så är jag ju en av dessa ungdomliga 44-åringar som skrattar åt allt också. Eller inte…….
  Kram

 2. Det är väl igen en sånt där uttalande som folk som gillar att generalisera gör utan att tänka efter vad det är dom egentligen säger – jag har en teori om att det finns vissa mänskor som hellre gör såna där generaliseringar än andra. Såna som kanske gärna vill att det skall finnas lätta lösningar på problem, och gör det enkelt för sig själv genom att kategorisera både det ena och det andra. Härliga tonåringar ni har haft på besök! såna borde vi ha här hemma också, men i stället har vi ett gäng mini-tonåringar som ibland beter sig just precis sådär som generaliserade tonåringar 🙂

  Har du förresten nån gång kollat på sajten Quora? http://www.quora.com/ där finns en massa frågeställningar och svar från folk om alla möjliga saker, allt mellan himmel och jord. Min största tidsödare just nu, jag älskar att fundera och debattera! (skall precis äta lite kyckling och ris, väldigt viktig info)

  1. Ja, det där med människornas behov av att förenkla saker lyser igenom i så många sammanhang. Många dikeskörningar blir det.

   Nä, jag har inte kollat in den sidan. Testade men blev lat när det verkade behövas inloggning. Ris och kyckling här med. 🙂

 3. Jag vet att dessa tre tonåringar i alla fall är härliga och säkert de flesta tonåringar. Kramar till både stora och små barn, 6-åringar, tonåringar och 42-åringar.

 4. Barn är personer först och främst. Jag tycker om många personer som råkar vara barn, precis som jag tycker om många andra i lite blandade åldrar mellan 5 och drygt 70 (nej, jag känner ingen äldre än så; de som kunde varit där är borta allihop…) Sedan tycker jag gräsligt illa om en del personer som också råkar vara barn…..och 60+ och däremellan. Men visst är det så att del människor är gladare för att generalisera än andra. Företrädesvis samma personer som gärna kallar en för kära vän och avslutar med kramiz….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *