Finner själen ro

Min sommarhimmel

Det är söndag och jag lyssnar på psalmer som gör mig gott och ber böner för människor som jag önskar gott. I veckan fick jag en fråga här om att be för en av mina bloggkamrater. Det var en fråga som betydde mycket för mig.

Under fastan skrev jag mycket om min kristna tro, men annars är det ingen direkt regelbundenhet i det skrivandet. Ändå är tron närvarande varje dag. Det önskar jag att den ska få bli för fler. Livet blir inte befriat från smärta och tristess för den som tror, men den frid och den vila som tilliten till Gud kan ge mig tror jag inte att jag skulle kunna hitta någon annanstans. Och att jag litar på att Jesus har besegrat död och smärta en gång för alla ger mig hopp att ljuset ska vinna i alla livets brottningskamper. Till sist. Kanske inte så att jag alltid ser det, men jag tror.

En annan bloggkamrat och jag hade ett spännande mejlsamtal om tro för ett tag sedan. Hon beskrev hur gärna hon vill tro men inte visste hur hon skulle kunna, och min fundering tillbaka blev det kanske märkliga rådet att sluta försöka. För jag får för mig att tro inte kan kämpas fram med viljan. Men om sinnet och hjärtat öppnas tror jag det kan hända när vi minst anar det. ”Gud, jag vill tro” är en bön som räcker långt. Och även psalmen nedan är en bön att sjunga med i för den som vill.

Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.
Ni skall kalla på mig och komma och be till mig, och jag skall höra er.
Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta.
Jeremia 29:11-13

Gud i dina händer vilar jag i tro, vilar i din värme och din ro.
Varje brustet hjärta, varje skadad själ famnar du i nåd och gör den hel.
Nära vill jag leva, nära dig min Gud, i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din kärlek kan min kärlek gro.

Gud i dina händer vilar jag i bön, växer glädjens tro och hoppets frön.
Du har oss försonat: Jesu Kristi död räddar oss till liv i överflöd.
Nära vill jag leva, nära dig min Gud, i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din kärlek kan min kärlek gro.

Gud i dina händer får jag gråta ut, gråten delar du tills den tar slut.
Gud, du känner ondskan i din egen kropp. Att du delar smärtan ger mig hopp.
Nära vill jag leva, nära dig min Gud, i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din kärlek kan min kärlek gro.

Gud i dina händer lägger jag mig ned. När jag går till vila är du med.
Dina händer bär mig genom rum och tid. Jag förblir i ljuset i din frid.
Nära vill jag leva, nära dig min Gud, i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din kärlek kan min kärlek gro.

Sv Ps 769
Text: Anna-Mari Kaskinen/Per Harling

12 reaktioner på ”Finner själen ro”

 1. Tack. Jag är en av dessa som så innerligt gärna vill tro, men inte kan. Jag önskar mig just den tillit och ro du beskriver. Jag ska försöka be just så som du föreslår och hoppas bli hörd.
  Jag kan behöva det. För just idag har min familj påbörjat något mycket stort och hoppas att vi kommer hela vägen fram.

  1. Tack kära du för att du delar med dig, Christina! Jag ber med dig. Och för dig och din familj i det ni står i nu. Att det ska bli tydligt att ni har beskydd på vägen. Kram till dig. Allt gott!

 2. Sitter här i husbilen, barnen har lagt sig och maken är och diskar. Det är stillhet och ro helt enkelt. Mitt i denna stillhet saknar jag plötsligt kloka ord, ord att finna styrka och tröst i. Jag tänker att jag ”loggar in på Cissis sida”.
  För ibland finns de där, orden jag behöver.
  Nu säger jag åter igen TACK!

  1. Tack Synnöve!
   Det gläder mig så att du letade just här efter uppbyggliga ord <3 Jag sa till A att jag skulle skriva till dig och han hälsar "Ha det så bra!" Och så berättar lille meterologen att det ska vara regn där ni är! Soliga kramar

 3. SÅ jag håller med dig i det du skriver Och idag lyckades du få med både favorit bibelord o en av favoritpsalmerna. Känner mig låg o trött så jag behövde det du skrev. Önskar o ber att du ska få lite andrum oxå i ditt liv. Kram

  1. Glad att du fick sången och orden från mitt håll när du behövde det. Så innerligt jag önskar dig andrum. Vila från smärta och trötthet.
   Kramar och böner för din dag och behandling

 4. Hälsa A så mycket. Och det regnar inte nu, men när vi körde in i Oslo igår. Nu skiner solen från blå himmel!

 5. Jag blev så glad av de där orden att man kan sluta försöka tro.
  Jag tror också på Jesus.
  Inte som en prestation utan som en slags vila i tron.
  Det är inte jag som presterar tro.
  Det är Jesus som ger tron som en gåva till mig.
  Tack för att du tog upp det här ämnet.

  Och så en annan sak:
  Hoppas din feber ger med sig så att du snart blir frisk.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *