Göra själv

Det tog ett tag innan jag förstod förkortningen DIY. Den brukar stå på bloggar som ibland berättar om sånt som jag förundras över att andra orkar ägna tid åt: sömnad, möbler, smyckestillverkning, scrapbooking och muffins med glasyr och pynt (Japp, jag tycker det där andra ordet är lite tramsigt. Särskilt när båda jurymedlemmarna i Hela Sverige bakar säger ”en cupcakeS”). Andra kanske förundras över att jag kan lägga så mycket tid på att skriva roman, dikter, mejl eller blogg.
Vi är olika vi människor. Ibland är det mer märkligt än fantastiskt. Som på Facebook igår när 97,2% av alla statusar handlade om bollar och puckar som inte berör mig det minsta.

Nåväl. Till sist förstod jag att DIY betyder Do It Yourself. Som på macken. GDS. Gör Det Själv. Vilket f ö skulle kunna användas vid dispyter. ”GDS då!” 😉 Nu ska jag också presentera två GDS-tips.

Lyxhelgen på Grythyttan (som fortfarande tvingar upp både feber och huvudvärk till oönskade nivåer… ) innebar som sagt att en långklänning kom fram. Jag använder varken specialkrämer eller smink, förutom maskara. (Eller mascara som stavningsprogrammet i ajfånen vill kalla det av nån anledning). Mina ögonfransar och bryn är så ljusa att de knappt syns, så när jag är bland folk har jag oftast maskara. Men det glömde jag när vi reste till fina hotellet i skogen. Finklänning, runda feberkinder och grisögon. Skit liksom.

Inte på nån affär i den lilla bygden Hällefors fanns det maskara att köpa. Min gode make var snäll nog att ila runt och fråga på flera ställen på lördagen. Sen gick vi båda in på bokhandeln och köpte varsin bok till barnen. Där fanns en hylla som både jag och maken kopplade till smink. Konstnärsmaterial. 🙂

En stump konstnärskol (á 5 kr) som skrapades till mjöl med nagelklipparen, en gammal burk kenyanskt vaselin (den absolut vanligaste hudkrämen på världens bruna skinn) och några mellanrumstandborstar.
Tadaaaaa: hemmagjord maskara!

20121017-101610.jpg

Häromveckan fick gossen också del av en fantastisk uppfinning. En gammal platta från en trasig kattklösbräda skulle slängas. Istället la jag den på annat som låg och skräpade: ett par stenplattor med en bräda på.
Tadaaaa: en cykelramp!

20121017-101706.jpg

Och oj så han har cyklat! Första dagen två timmar på raken 🙂 Fantastiskt med rolig hemmaunderhållning när pappan jobbar mycket och mamman febrar ännu mer.

20121017-101808.jpg

Snart ska jag berätta om något jag började göra själv innan jag blev sjuk, och nu fått fantastisk hjälp att kunna färdigställa.

11 reaktioner på ”Göra själv”

 1. Jamen va smart. Det där med maskaran.
  Allstå snacka om att vara kreativ.
  Att tänka utanför ramarna.
  Sånt gillar jag.
  Likaså rampen där.
  Glad kille.
  Jag har en marmorfönsterbräda som vi nyligen tagit bort.
  Den ligger för närvarande ute i trädgården och skräpar.
  Har inte kommit på ännu vad jag ska ha den till.
  Så jag tar gärna emot tips.
  Kram från mig.

  1. 🙂 Hmm…
   En halkbana för legobilar?
   En marchallhållare utanför ytterdörren?
   Ett inbrottstjuvsvapen 😉
   Ett bakbord för små polkagrisar?

   1. Ha ha ha ha!!
    Vad vi skrattade både maken och jag till alla dina roliga förslag.
    Var får du allt ifrån? 😉
    Det där med bakbordet för små polkagrisar.. hi hi

 2. Asså… här avslöjade du mig… Jag trodde det stavades mascara, för nog är det väl ett låneord?

  1. Nä, det verkar som att det ”rätta” är mascara. Men jag är lite envis och tycker att det har funnits i svenskan så länge att det borde stavas med K. Som låneordet Afrika, t ex. Ruccola stavar jag däremot med C, så man kan inte beskylla mig för att vara konsekvent 😉

 3. Gillar din mascaratillverkning skarpt! DIY när det verkligen behövs! Funderade också länge på DIY – gör det själv har liksom aldrig varit GDS med mig. Hur jag än försöker ser jag bara hela orden framför mig – och jag ser också den gamla macken nedanför den gamla adressen – med orden på den gamla fasaden. Vill du ligga och bara vara på en annan adress någon dag är du alltid välkommen! Har hemlagad kålpudding som du kan få till lunch – och hemkokt lingonsylt. Kram!

 4. Tack för förklaringarna, jag hade inte ens funderat på vad det stod för men inser att jag i ögonvrån läst det på mönsterbeskrivningar, men gjort som Luther lyft på hatten och gått förbi. Inte orkat bry nig ens
  Kul med dina kreativa ideer.
  Blir intressant höra vad du hade på gång och fått hjälp med. Tack för uppmuntran o bön
  kram

  1. Jag har svårt att lyfta på hatten när det gäller språk, men inte när det gäller bibelmysterier 🙂

 5. Mycket kreativt med maskaran! 🙂

  En sån där ramp, jag förstår att det blev succé. Önskar vi hade en egen tomtplätt att rigga roliga leksaker på. Så säker han verkar vara på cykeln, lillkillen. 🙂

  1. Ja, det är mycket värt att ha en egen gård. Dotterns fem första år hade vi inte det, och det kändes alltid som projekt att gå ut och leka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *