Hongera Kenya!

Grattis Kenya!

Idag är det Jamhuri Day – nationaldagen som firas till minne av självständighetsdagen 1963 och första dagen som rebublik 12/12 1964. Det finns mycket att tänka och säga om kolonialismen som den var och som den är. Jag skrev senast igår att en fördel med att semestra i Kenya är att alla talar engelska. Men känslan kring det blir lite annan när jag läser och inser att ”ett sätt som koloniserande makter använt för att underordna koloniernas inhemska kultur är genom att göra det egna språket till första språk.

Kenyas flagga vajade hos oss på safarikalas i juni

Safarikalaset finns beskrivet på gamla bloggen – som tyvärr är välspammad.

För tre år sedan firade vi den här dagen i Nairobi. Det berättar allra första bloggen om.

————————————

Det finns mycket att säga om hur världen ser ut och har påverkats av tider som varit, men jag nöjer mig just nu med att säga hongera och asante sana till det land som gjorde vår familj komplett och på olika sätt mycket rikare.

Så återvänder jag till skrivardag och färdigställandet av novellsamlingen som också den bär spår av Kenya. Men först en sång som vi lyssnar på och sjunger på ofta. Och därmed lite mer reseinspiration.

2 reaktioner på ”Hongera Kenya!”

  1. Ja om kolonisation kan man säga mkt.Det var som när dottern var på sin första volontärresa till Zambia så hade de ngr dagars semester och träffade ngr engelsmän som var där som turister. Då blev de inbjudna till en pub med kommentaren ”ni slipper de svarta för det är bara vita där. ” De höll på gå i taket, varför var man där ens som turist om man hade den inställningen. Zambia har ju varit eng koloni. Skrämmande
    Så en stor kram till dig. Sak länka til din blogg bara jag får ngn som lär mig hur jag gör.

    1. Ja, skrämmande. Och mycket finns kvar än idag… Också hos oss själva utan att vi riktigt märker det.
      Tack Kristina, för tanken att länka. Jag vet en som kan lära dig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *