Jag är en människa

En av de sånger som finns på min lista ”sommarpratslåtar” har jag hört och sjungit så mycket genom åren, att jag sörjer alldeles särskilt att den inte finns att bjuda er på via webben. Så pass mycket att jag just sjöng (och skramlade) för min iPhone och låter modiga ta del av den här.

Ljudklipp: Jag är en människa (Cecilia nynnar Tomas Boströms visa)

Eller är det kanske jag som är modig. Nåja. Ni är en hanterlig liten skara ni som eventuellt lyssnar, och jag tycker det är så mycket värt att ni får höra melodin för att kunna sjunga med i orden ni som vill. Jag är dessutom nybörjare på att lägga till ljudklipp så det blir som det blir.

För tretton år sen sjöng jag den här sången ofta för mig själv och grät alltid på raden om jollret. Idag fick jag spela in den en extra gång eftersom jag, porslinsbröllopsblödig, började gråta på ”då gav du mig någon att älska”.

Jag förstår om det kan kännas som ett hån för den som ännu längtar, att tala om kärlek eller barn som en gåva. Varför skulle inte alla i så fall förunnas den gåvan? Det går inte ihop. Men trots den tankevurpan så ser jag det som en gåva. Jag kan inte se det på något annat sätt. Något som jag aldrig, aldrig kunnat ta för givet. Men fick. Utan att förtjäna det. Tomas Boström har sammanfattat min lycka på ett alldeles fantastiskt sätt i ord och ton.

Jag är en människa
Tomas Boström

Jag bad om ett dricksglas med vatten
Du gav mig en jord oceaner
Jag bad om ett ljus i mitt mörker
Du tände miljarder av stjärnor
Jag bad om din andes vindar
i stiltjen från vaggan till graven
Då fyllde du upp mina segel
med urkraften av en orkan

Jag är en människa
Jag äger ingenting
Jag är en människa
men ändå allt

Jag bad dig om värme och kärlek
Då gav du mig någon att älska
Jag bad dig om tröst i mitt tvivel
Du fyllde mitt skötbord med joller
Jag bad dig om framtid och löften
visioner och mod mitt i livet
Då gav du mig vinter med vårdoft
då gav du mig sommar och höst

Jag är en människa
Fattig bland fattiga
Jag är en människa
Oändligt rik

14 reaktioner på ”Jag är en människa”

 1. Bland alla dina kloka ord finns det en sak jag reagerade på – att förtjäna. Jag kanske missförstår din text men jag tror faktiskt att alla förtjänar. Men det betyder inte att alla får… Det är två olika saker.

  kram

  1. Och jag tänker tvärtom: att ingen gör sig förtjänt av att få (kärlek, barn, lycka…) just för att alla är lika mycket värda och har samma rätt till att få det gott så är det inget man kan förtjäna genom att vara/göra på ett visst sätt. Kanske är det olika uttryck för samma sak?

   Jag har allmänt svårt för uttryck som ”det är du värd” eller ”det har jag förtjänat” om så väl smått som stort. Just för att jag tror ingen är värd mer än nån annan så går det liksom inte med såna uttryck för mig. Men för väldigt många andra har jag förstått att det funkar hur bra som helst. Det är inte klokt vad jag är värd mycket nu för att jag är sjuk 🙂

 2. Jag tror nog vi talar om samma sak – från olika håll. Att alla har vi samma rätt till lycka, ingen har mer el mindre rätt till det.

  Och instämmer i invändningen mot ”det har du/inte/förtjänat”. Det antyder en motsats – att ngn annan som blev sjuk faktiskt förtjänade det, tex.

  Hoppas det går åt rätt håll nu!
  Kram

  1. Tack! Gott att man komma till samma plats från olika håll!
   Jag önskar dig glädjor som svämmar över.
   Kram!

 3. vilken fin text. ungefär sådär ser jag ändå på livet, för jag känner att jag har haft så mycket tur, trots en del motgångar. men jag väljer nog ändå att se glaset som halvfullt för det mesta, och om man gläds åt det lilla har man mycket att glädjas åt 🙂

  1. Glad att det är så. Det är skönt att landa i glädjen. Vissa tider av livet har jag inte kunnat se det så, men det är fantastiskt att kunna!

 4. Tack för att du sjöng den sången.
  Jag har också fått så mycket att vara glad över.
  Är tacksam till Gud.
  Till och med nu fast jag ligger på psyket så finns så mycket gläje.
  Min man och mina barn.
  Och att jag har en tro som bär.
  Många kramar till dig.
  Och vill att du ska få slippa den där febern snart.

  Kram <3

 5. Tomas är en av mina favoriter, kanske för att jag träffat honom så mkt förr. Min amn sjunger ofta just den låten. Den är så fantastisk och man hittar så mkt evangelium i den. Vi har även använt den tillsammans när vi gjort gudstjänster ihop och den ska få följa med till musik och smycke kaffet i Östersund nästa lördag. Fortsätter o ber för dig. Kram

  1. Fint att ni också sjunger den. Ännu en sång som vi har gemensam! Tack. Och detsamma! <3

  1. Just det, Signe! Då vi (oxå) fick köra den a capella eftersom kompet på tramporgeln inte riktigt blev bossa 🙂 Härlig dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *