Kattklocka och restrecept med julskinka

Den som har lätt att vakna och svårt att somna om på morgonen borde inte bo med en katt… Vissa morgnar vill kissen ut tidigare än jag vill vakna. Då lägger hon sig under min säng och klöser i madrassen. Och så ligger jag och tjurar och leker natt så att hon inte ska tro att beteendet lönar sig. Funkar väl så där 😉

Men andra tider av dygnet är hon toksöt, så det jämnar ut sig. Hon älskar att leka i snön. Jagar snöklumpar, lurar på pulkåkare, gräver egna små grottor och busar i den som barnen och fadern har byggt. Och njuter av golvvärmen i hallen sen.

20121227-081104.jpg
Mjukt och skönt att ligga på en stjärtlapp i plast?

Jag har mått sämre de senaste dagarna. Kunde förstås inte hålla mig från att julpyssla lite, städa lite och att långsamt skotta underbart lätt snö. Sånt straffar sig, och igår låg jag duktigt i soffan när familjen byggde ut snökojan och njöt av snömängderna som ger roligheter alldeles utanför ytterdörren.

20121227-081529.jpg

Men det går inte att ligga i soffan hela tiden. En experimentlunch blev det också. Spagetti med julkryddad julskinkeröra. Jag minns inte att familjen gjorde vågen, men jag tyckte det blev mycket gott. Och mycket tillfredsställande att bli av med halva julskinkan redan.

Så här, ungefär, gör man
Julkryddad julskinkeröra

– Fräs en skivad rödlök med några hekto tärnad eller strimlad julskinka.
– Krydda med 1,5 msk julsenap och 3 msk chilisås och låt fräsa en stund.
– Strö över ströbröd och rör om. Späd med 0,5-1 dl glögg och lika mycket vatten.
– Rör ner rejält med crème fraîche eller grädde och smaka av med salt och peppar.
– Servera med sallad och pasta eller ris.

20121227-081614.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *