Längtans steg och väntans rum – skrivet, sjunget och sagt om barnalängtan

”Och jag tränar på min svåraste mening.
Allting är som det ska vara, just nu.”
Klara Zimmergren ur ”Längtan bor i mina steg”

Bokcirkel med sjuåring. ”Är det på riktigt hon från Djursjukhuset?”

Här följer en grundkurs i barnalängtan, men först några rader om varför natten kom sent igår, när det redan hunnit bli idag. Det var omöjligt att släppa boken. När jag nattade vårt andra längtansbarn hade jag kommit halvvägs i Klara Zimmergrens bok, och vi talade en del om olika slags längtan innan han somnade. Som vanligt efter ett tack till Gud för att de kom till sist, våra barn. Denne gosse som vi mötte som 2,5-åring på ett barnhemsgolv i Nairobi. Första längtansbarnet, vår dotter, lyftes ur min mage tio år tidigare. Ögonblicken som förvandlade världen.

Liksom Klara Zimmergren skrev jag den bok om barnalängtan som jag saknade när jag själv levde i det. Min egenutgivna roman har inte nått så många ögonpar som jag skulle önska, men de otroliga läsarbrev jag har fått gör att jag vågar tro att den gör skillnad. Och att vi behöver prata mer, mer, mer om vad längtan efter barn gör med oss.

Nyligen fick jag frågan om jag bar på en känsla av skuld över barnlösheten eftersom jag inte kan släppa mitt engagemang trots att barnen har kommit. Intressant fråga, men ett rungande nej. Det är inte skuld, det är tacksamhet och angelägenhet som bär mitt engagemang. Fortfarande idag talas det för lite om barnlöshet, trots att så många drabbas. Annars skulle inte Klara Zimmergrens sommarprat ha dragit fram som en mild men överväldigande igenkänningsvåg bland alla varande och före detta barnlösa. Jag törs lova att alla känner till någon som har eller har haft svårt att få så barn. Ändå är okunskapen och tystnaden så stor. Därför har jag den senaste tiden uppdaterat min ”grundkurs i barnalängtan” och hoppas att många ska ta del av det här barnalängtansbiblioteket. Mina bästa tips för ökad igenkänning och förståelse. Nu när Klaras bok är utläst kan jag publicera det här väntande inlägget. Sprid det gärna om du tror att fler behöver förstå eller känna igen sig.

Kurslitteratur

Till alla som längtar, som har längtat eller som känner till någon som längtat efter barn.

Grundkurs i barnalängtan
– för ökad igenkänning och förståelse

Radio
Sommar i P1 med Klara Zimmergren. Sveriges Radio.

Självbiografisk bok
”Längtan bor i mina steg”, Klara Zimmergren. Forum förlag.

Roman
Väntrum, Cecilia Ekhem.
Inför Ofrivilligt barnlösas dag, 24/5, kan du vinna den på Ekhemmanet.
Väntrum finns som talbok för läsare/längtare med läsnedsättning.

Musik
Låt om barnalängtan:  ”Till dig” med Sarah Dawn Finer, av Mauro Scocco
Album om längtans svar:  ”Av timmarna som gick utan dig minns jag nästan ingenting”, Anna Stadling

Dikt
I barnlösas himmel, Cecilia Ekhem

Film
Kortfilmen Liv, lust & längtan.
Manus och regi: Lisa James Larsson. Producent: Andreas Emanuelsson.

Blogglyrik
Kristian Gidlund som under sin sista tid i livet skrev till barnet han aldrig skulle få.

Humor
Mia och Klara: Gulletussan om barn

Smakprov ur ”kursplanen”:

Ur romanen Väntrum

www.ekhemmanet.se
www.ekhemmanet.se

Ur filmen Liv, lust & längtan

Till dig, Sarah Dawn Finer

Älskar dig, Anna Stadling

Träffande humor med Mia och Klara

Dikten I barnlösas himmel

Dikt Cecilia Ekhem
Dikt Cecilia Ekhem

3 reaktioner på ”Längtans steg och väntans rum – skrivet, sjunget och sagt om barnalängtan”

  1. Jag skulle behövt ha tillgång till grundkurs i barnalängtan för 10 år sedan. Åren har givit mig erfarenhet av många olika delar inom att längta och förlora men också att få ta emot och älska. Tror liksom du att ämnet måste tas upp igen och igen så de som är mitt i det inte känner sig ensamma. Vi är många som varit där och som minns i både kropp och själ hur den tiden var och vad den gjorde med oss. Din bok Väntrum kom rätt i tid för mig så jag fick någon att spegla mina känslor mot.

  2. Klara Zimmergrens bok stod jag och höll i tidigare idag, men familjeekonomin sa att det får bli bibliotekets exemplar istället. Jag ser fram emot att få läsa den. Jag vill förstå bättre vad så många går igenom. Tack för att du påminde mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *