Näthatet ute ur garderoben

Så såg jag det. Klippet som flera kvinnor länkat till på Facebook. Män som näthatar kvinnor. Det är som en ond och barnovänlig saga av Bröderna Grimm. Den rena ondskan gestaltad som om det vore påhittat.

Jag vill kunna hoppas på mänskligheten. Men denna nakna, men sakliga beskrivning lägger sig i samma hopplösa sorgebägare som vardagsrasismen, homofobin och invandrarhatet.

Något som istället ger mig hopp är att se klippet från Gaygalan där Kronprinsessan delar ut priset till Jonas Gardell. Jag törs inte tänka på hur det skulle låta om Jonas och andra kända homosexuella skulle läsa upp sina hatbrev på liknande sätt. Förmodligen ännu råare, men lika vedervärdigt. Att det finns människor som ser som sin livsuppgift att värdera vilka människor som har rätt att leva. Som själva tycks leva för att sprida hat och brutal ondska. Jag förstår det inte. Vill nästan inte tro det. Men det är verklighet. Vilka är de människorna? Jag får för mig att det är en och samma grupp som näthatar kvinnor och homosexuella och sprider rasism som om det vore deras kall. Arma människor. Jag orkar inte hata tillbaka. Jag vill orka be för dem, att Gud och människor ska drabba dem med kärlek som inte går att värja sig emot. Så att de blir Män(niskor) som älskar.

20130205-233901.jpg
Symbolerna för kärlek och godhet känns extra viktiga vissa stunder.

3 reaktioner på ”Näthatet ute ur garderoben”

  1. Jag har inte sett trailern ännu och det är knappt så jag vill se programmet. Förstår inte hur man orkar spy så mycket galla om vilt främmande människor.

    1. Det räcker nog med den där lilla filmen för mig. Jag gillar inte såna där granskande program, för att de så ofta verkar ha sin bild av sanningen utan att ta in alla väsentliga aspekter. Men just i detta finns det ovanligt tydliga skiljelinjer, rätt/fel, svart/vitt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *