Omgivningens (o)förståelse för barnlösheten

Så många blogginlägg och samtal har handlat om att omgivningen har svårt att förhålla sig, tala om och förstå vad barnlösheten gör med den som drabbats av den. Självklart är det inte bara i fråga om barnlöshet, utan förmodligen vid alla typer av kriser vi råkar ut för, som det upplevs som att stöd och förståelse saknas. Jag tänker t ex på Heddas inlägg om sin sjukdomstid.

Vid lunchen med Kix och EVL sa EVL något som jag burit med mig som en skatt. Hon beskrev att hennes mamma inte alls hade förstått hur de hade det och hur tungt det var med denna smärtsamma längtan. Men så sa hon ”Men nu förstår mamma mig, efter att ha läst en viss bok”. Boken var min roman Väntrum, och detta är något jag inte själv hade vågat tro – att den verkligen kan hjälpa barnlösas omgivning att förstå deras situation. Nu upplever inte alla barnlösheten så svår som min Bea, men att en annan bloggvän skrev i ett mejl att hon var ”Beatrött” blev en slags ledsen bekräftelse på att känslorna är verkliga även fast romanen är fiktiv.

Förhoppningsvis har många sett Barn till varje pris? och Drömmen om ett barn och på så sätt fått större förståelse för vad de barnlösa i närheten går igenom. Kanske det är fler som liksom EVL:s släktingar som skulle kunna få en större förståelse genom att läsa Väntrum. Har du någon i din omgivning som du skulle vilja ge den till? Kanske i julklapp eller ”barasådär”. Beställ boken med barnbidragsrabatt just nu. Om du vill kan jag skicka boken direkt till den som du vill ge den till. Kanske med en hälsning i stil med att ”Någon som står dig nära vill gärna att du läser den här boken…”. Eller just den hälsning du vill ska vara med. Och om du vill ge bort boken i julklapp skickar jag den inslagen strax före jul.

Omslagsdesign: Liselotte Svelander

13 reaktioner på ”Omgivningens (o)förståelse för barnlösheten”

  1. Roligt Sandra! Portot blir dyrare än boken – så jag har löst det genom att skicka de (blivande) finska/åländska exemplaren via ngn bekant i Sverige. Fundera på om det är möjligt. El om den kan komma med en sändning från inredningsbutiken i mitt grannskap 🙂

   1. Ingen dum idé att lägga den i ett paket med en order 🙂 Skall kolla upp det! Annars har jag nog vänner i Sverige som kommer hit då och då, tyvärr är den jag tänker på rätt tankspridd så jag är rädd att det kunde ta år innan jag får den i så fall…

 1. Det är helt fantastiskt att du har skrivit en bok, som kan underlätta familjerelationer! 🙂 Jag ska klura på om det finns nåt mer sätt som jag kan göra reklam för boken…
  Tack för dina kommentarer hos mig! Det betyder mycket. Kram!

 2. Vad fin du är som bär med dig mina ord. Om du bara visste hur mycket den har betytt för mig. Vilken bra idé det där med att du kan skicka den med en hälsning!
  Kreativa du 🙂
  Kramar!

  1. Ja, den idén kom tack vare Kix ord på vår sköna lunch. Hoppas nån nappar 😉
   Tack för all bekräftelse du ger mig! <3

  1. 🙂 En god vän (själv fyrbarnsmamma utan egen igenkänning av temat i boken) berättade att hon var rädd att folk skulle tro att hon blev slagen hemma eller nåt eftersom hon grät så på bussen – när hon läste Väntrum. Och jag gläds ibland åt andras tårar. Sån är jag 😉

 3. Jag har bestämt mig. Det blir två som julklapp, en till min mor och en till min svärmor. Jag beställer exemplar när det närmar sig, för lagret beräknas inte ta slut eller? Jag har nu äntligen läst ut ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” .. kanske inte min favoritbok, men en tänkvärd bok. Började på en ny igår: ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”. Men jag tror jag lättar upp lite med en deckare emellan. God natt älskade Cecilia!

  1. <3 Tänker på dig särskilt mkt idag, Kix.
   Visst finns det böcker! Tack för att du bestämt dig! Det, och redan första idén du nämnde om att ge bort Väntrum värmde mig mkt! Cyberkramar!

 4. Hej jag heter Joanna och är 23 men när jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är lika värda vilken bakgrund man än har:)
  Så kolla gärna in min blogg:)
  Ps.Glöm inte att anmäla dig till min veckans blogg tävling och ha chansen att bli länkad inför mina 400-600 unika läsare/dag:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *