Slappna av!

Bland de värsta saker man kan säga till en ofrivilligt barnlös är: ”Slappna av och tänk på annat, så ska du se att det löser sig.”
Alla som längtar barn vet det, och alla får ändå höra det någon gång. Jag generaliserar men tror dessvärre att det stämmer rätt bra. Och det finns flera anledningar till att det är så fel att säga så:

 1. Den som lever i en kris behöver inte goda råd utan någon som finns där, lyssnar och låter sorgen ta plats.
 2. Ett råd som detta ger mer skuld till den som redan brottas med skam och skuld. (”Det är mitt fel, om jag bara hade slappnat av….”)
 3. Den som uttalar orden har sannolikt ingen aning om vad infertiliteten beror på. Om orsaken är inga eller för få spermier så hjälper det inte om kvinnan är så avslappnad att hon verkar medvetslös.
 4. Det går inte att slappna av på kommando.
 5. Det är inte ens säkert att stress påverkar chansen att bli gravid. Det finns studier som visar att stressen inte har någon betydelse.

Den sista punkten var min räddning under vår tid av längtanssmärta, behandlingar och sorger. Och stress. Därför är jag glad att jag inte då läste artiklar som talade om stressens påverkan, som en ingress i dagens Sundsvalls Tidning. ”Att stress kan göra det svårt för kvinnor att bli gravida är känt.” Det som är välkänt för artikelförfattaren är faktiskt inte känt mer som en skröna hos mig. Men jag hittar nu att det finns andra artiklar som belägger sambandet. Ändå önskar jag, med hänvisning till mina andra punkter, att det inte ska få bli något fokus på det eventuella sambandet. Istället skulle jag vilja se utgångspunkten att det är tungt att leva med en svår stress och oerhört påfrestande att leva med infertilitet, och just därför bör barnlösa få mycket mer psykologiskt stöd.

Min stress ledde mig rätt in i en vägg, och fastän det är länge sen nu så känner jag av utmattningstendeserna emellanåt. Då hjälper det inte att uppmana mig själv att slappna av. Istället kan jag behöva säga: ”Nu behöver du tid för dig själv: skrivardagar och ensamma promenader”.
Det är avslappning för mig. Vad är ditt recept?

Relax: Tid att läsa, skriva och dricka te. (Denna bok rekommenderas!)

 

11 reaktioner på ”Slappna av!”

 1. Oj vilket tempo du uppdaterar i! Det hinner man knappast med i som nybliven mamma men jag får försöka ändå! 🙂

  Usch ja, det går inte att beskriva hur jobbigt det är med alla goda råd. Men det överdrivet värsta fick jag höra från en ”nära” vän igår. De har börjat försöka skaffa barn, tog ut spiralen för en månad(!) sen.
  -Men det händer ju inget?!
  – Kom igen när du försökt i mer än ett år!
  – Ja, men du vet säkert hur det känns!
  (Eeeh, jo?)
  Det var så urbota dumt att jag iddes inte ens kommentera det närmre, som att man har ägglossning en gång per månad, bland annat, så så mycket kan det ju inte hända om det inte redan hänt.

  Tack för dina superfina kommentarer på nya bloggen! Jag blir så himla glad varenda gång! <3

  Många kramar och mycket kärlek från lilla glada nya familjen! 🙂

  1. Kanske en biologibok i födelsedagspresent till kamraten? Extra jobbigt när det är nån så nära – som borde ha insett ett och annat. Jag är SÅ glad över er lilla fina familj! Kram!

 2. Det verkar så lätt att ta till stress som förklaringen på allt från förkylningar till infertilitet och cancer. Läkarna kan ju ta till det ibland också, ett effektivt sätt att lägga problemen i knät på patienten…

  Jag följde länken till Sundsvalls tidning, men hittade bara de rader du citerade, dvs att det är känt att stress påverkar. Precis som du har jag trott att det är en skröna så jag undrar jag förstås för vilka det är känt och vad de i så fall grundar det på?

 3. Vissa samband är svårt att entydigt belägga. Samma sak gäller t ex mobiltelefoner och hjärntumörer. Olika studier ger olika slutsatser. Kanske måste vi inse att vi inte får svar på alla frågor, i alla fall inte vetenskapligt. Men det är tråkigt när media inte redovisar hela bilden.

  Min bästa avslappning tror jag är ensamhet och tystnad. Kanske också att vandra i naturen.

  1. Det är väl det som är det svåra att inse, att livet inte är svart eller vitt och enkelt att förklara…
   Sköna relaxtips!

 4. ”Slappna av du, så ska du se att det händer när du minst anar!” . Undrade vad tanten skulle sagt om jag svarat att jag skulle bli högst förvånad om jag plötsligt en natt vaknade med en gyn, en sköterska och en biotekniker mellan benen….

  Min avslappning är min familj. Inte alltid prata, bara vara. Eller så låser jag in mig med en bra bok och drömmer mig bort en stund…

  1. Jag skulle ju önska att generaliseringen INTE gällt singlar, men du har alltså hört det?!
   Lägga sig tidigt ingår inte i avslappningsreceptet kanske? 🙂

 5. Jag tror att alla ofrivilligt barnlösa har fått höra att det bara är att slappna av. Tyvärr upplevde jag att sjukvården till viss del hade den attityden också och dom borde ju veta bättre!

  1. Ja, verkligen! Glad att du fått din lilla, oavsett hur lätt eller svårt det var att slappna av…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *