Stilla dag och musiktips

Det här är den första dagen på stilla veckan, och jag har en stilla dag med många timmar i febersoffan. Välbehövligt, för idag protesterar den febriga kroppen över att den har fått för lite vila. Mästarnas mästare, en berörande dokumentär om Laurentsio och nu Smartare än en femteklassare. Jag trodde att Markoolio skulle svara fel på frågan om vem som skrivit sången Gubben i lådan och Sudda, sudda – men tack och lov så klarade han det. Annars är det skrämmande vanligt att människor inte känner till Gullan Bornemark. Förvisso är jag en smula partisk eftersom Gullan är en kompis till oss, men nog borde alla svenskar känna till Sveriges mesta barnsångskompositör. Trots att hon närmar sig de nittio är hon still going strong, även om sonen Dan är den som numera komponerar och sprider barnmusiken vidare. Och vilken musik sen. Vi blir aldrig less i den här familjen. Och efter att ha sett Dan och Gullan leda barnkörer med fantastisk värme och närvaro är jag viss om att de slår de flesta andra som är kända inom den här genren. Särskilt de där från ett träsk i Mora som jag både sett själv och hört flera skräckexempel om i brist på respekt på barnen de sjunger för.

Sommaren innan vi reste till Kenya fick vi äntligen se Dan och Gullan på Allsång på Skansen.

Samma sommar sjöng vår dotter solo på ett bröllop för över tvåhundra gäster. En av sångerna hon sjöng var Gullans fantastiska visa Bara en som börjar så här:

Jorden är full av folk,
men det finns bara en av dig
och bara en av mig
bara en.

Hösten därefter flyttade vi till Nairobi för att bli fyra, och sonens första favoritlåt blev omedelbart den som Dan Bornemark sjunger (på den uuuuunderbara plattan Jorden runt) om Kilimanjaro. Nästa favorit kom när vi började åka på safari. Då sjöng vår tvååring Gullans sköna sång Affe Giraff så fort vi kom ut i safaribilen. 🙂

Några månader efter att vi kommit hem från Kenya lyckades vi pricka in en konsert med Dan och Gullan och barnkörer. En liten nybliven svensk fick två sånger tillägnade sig, och Affe fick komma hem till mamma.

20130325-145259.jpg
Nyhemkommen Affe Giraff runt Gullans hals

Du som letar kvalitetsmusik till ett födelsedagsbarn i valfri ålder. Välj Bornemark. Det finns något för alla tillfällen. Denna vecka har jag nynnat mycket på en av Gullans psalmer. Den sista i psalmboken. Mista en vän.

Det är svårt att mista en vän,
så svårt att mista en vän.
Något fint går itu.Här är jag, var är du?
Jag vill tro, att vi träffas igen.

Som en fjäril som lyfter från blomman,
som en fågel som lämnar sitt bo
söker själen sin väg mot det höga,
så har jag hört,så har jag lärt.
Är det sant, så vet du det nu.
Här är jag, var är du?

Det är svårt att mista en vän,
så svårt att mista en vän.
Något fint går itu.
Här är jag, var är du?
Jag vill tro, att vi träffas igen.

Psalm 799, Gullan Bornemark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *