Stilla natt. Stormiga dag.

Nästan varje morgon lyssnar jag på Stilla natt i telefonen. Michael Jacksons lugna låtar brukar annars ofta få väcka sexåringen intill mig i sängen, men nu är det Carola. Hennes version av Stilla natt från CD:n ”I denna natt blir världen ny”, tillhör mina favoriter. Jag får blunda lite med öronen under första versen, för där kommer den där bäbismesiga rösten fram som den så ofta gör när Carola sjunger innerligt och tyst. Men senare, på tredje versen, blir det så maffigt med ett fantastiskt arr och Carolas bästa röst. Den innerliga och kraftfulla.

Den här sången är alltså den som Skolverkets representant i nyheterna ansåg vara profan nog för att få sjungas för skolbarn. Den psalm som innehåller kärnan av det kristna budskapet…Kristus till jorden är kommen. Det finns mycket att säga om rädslan för att låta skolbarnen uppleva och höra berättas om advent, men jag stannar vid detta. Oss är en Frälsare född.

Det finns en fin barnbok som berättar om hur psalmen Stilla natt kom till, för nästan 200 år sedan. Så här berättar uppslagsverket: ”Julafton 1818 bet en mus sönder bälgen i kyrkan i Oberndorf bei Salzburg. Utan bälg blev det ingen orgelmusik, men kantorn Franz Gruber och hjälpprästen Joseph Mohr räddade situationen. De sjöng tillsammans med barnkören till gitarrarrangemang Stilla Natt som de tillsammans under några hektiska timmar diktat och tonsatt på julaftons eftermiddag”

Ute stormar det så att vår kvarglömda studsmatta kanske vill flyga iväg. Jag ligger i kökssoffan och bälgar i mig te och lyssnar på julsånger (som sagt). Samlar kraft och sänker temp efter att ha handlat och innan det är dags att höra levande julsånger. Idag skulle jag vilja utdela ett pris både till musen som fick Stilla natt att bli till, och till den som uppfann kundvagnen. Utan kundvagnsrollator i stor mataffär är det tufft att vara sjuk kund. Idag glömde jag vid ett tillfälle bort var jag ställt min rollator och travade vilsen omkring med varor i famnen. En olivburk smet och sa krasch mot stengolvet. Tur att jag hade valt den billigaste, och att den vänliga butiksanställda direkt sa ”Det där tar jag hand om.”

4 reaktioner på ”Stilla natt. Stormiga dag.”

 1. Nåt som ofelbart får mig att gråta är Mahalia Jacksons version av silent night… Har du inte hört den rekommenderar jag ett ”besök”. Helst på riktigt hög volym!!

  Kram

 2. Stilla natt är min favorit julsång. Blir addrig trött på den Som du säger får vi välsigna musen.
  Kundvagnar är mina favoriter, då kan jag lägga kryckorna i den och stödja mig tills det blir för mkt då får maken ta över oc h jag åter tar kryckorna. Minns när jag var som sämst och slåpade mig hängande över kundvagnen , ingen kraft i benen och tackade Gud för kundvagnen.
  Önskar jag kunde göra ngt för dig och få ge dig julklappen hälsa. Men fortsätta o be kan jag kram

 3. Ja jag tycker det är lite dubbelmoral i det här med att inte fira skolavslutning i kyrkan. Ok om man ska skilja kyrkan och religionen, men då kanske de kan sluta skoldagen på förmiddagen och sedan gå till kyrkan, så behöver inte de som är så ofantligt rädda för att bli omvända gå dit. Men att man ska få göra vissa kristna grejer, som luciafirande och sjunga stilla natt, men inte det andra det tycker jag är lite löjligt.
  Jag skrev ett inlägg om det där idag, för jag upplever att de flesta vill att deras barn ska fira i kyrkan, eller så är det jag som har en viss bekantskapskrets, jag vet inte. Men det är ju inte riktigt demokratiskt om en förälders motvilja ska tvinga alla andra att avstå, som det tydligen är idag om jag förstod det rätt i programmet Debatt.

 4. JVJK: Just nu lyssnar jag på Mahalia – på så hög volym huvudvärken tillåter. Like it! Tack för tips!
  Kristina: Den gåvan är jag alltid så tacksam för!
  Halvbonden: Bra inlägg på din blogg om detta. Så sant om fanatiker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *