Till dig som längtar – Ofrivilligt barnlösas dag

Till dig som längtar efter att bli mor

Vi känner inte varandra du och jag, men jag känner din längtan så väl. Jag ser hur du lägger handen på magen och undrar om det nånsin ska få bli ett modersliv av din tomma livmoder. Lika tom som din famn. Den som saknar så att det värker i kroppen. Saknar den som du aldrig har mött men ständigt ser framför dig. Jag ser hur du dömer dig själv för att du inte orkar glädjas med dem som fått det som du är rädd att du aldrig nånsin ska få uppleva. Din största dröm. Det som skulle vara en självklarhet men som tycks rinna dig genom fingrarna. Som sanden i timglaset som mäter din tid. Den begränsade. Den som flåsar dig i nacken och hånler när den hör hur andra pratar. Hur de lovar att allt ska gå bra fastän de inget kan veta. Hur de kommer med förslag som du inte har bett om. Hur de tycker att du ska sluta tänka på det som är din dröm. De ser dig inte och du känner dig så ensam. Så ensam och så fast i förtvivlan och längtan.

Du är inte ensam.
Det ska komma en annan tid.

Fastän det just nu tycks omöjligt så kommer det en tid bortom detta. Hur den kommer att bli vet vi inte just nu. Hur du kommer att bli. Men den här tiden kommer att påverka dig, ge dig en blick som andra saknar, leda dina steg åt håll du inte hade väntat dig. Andra kan inte styra dem. Du måste gå dem själv. Välja dina vägskäl där det finns val att göra. Fatta beslut om hur länge du orkar gå vidare på en väg som ibland tar så mycket av din ork att den tycks ta slut. Det är du själv som kommer att samla kraft och lyfta blicken för att se vilka andra vägar som finns. De finns där, fastän just nu dolda bakom sorgens och förtvivlans snår. Ingen annan kan styra den blicken, de valen. Men där finns kanske någon vid din sida som kan lyfta dig och hjälpa dig att se. Där finns andra som redan har gjort den vandring du nu gör. Fäst blicken på dem. Låt dem få hjälpa dig att längta. En längtan kryddad med hoppet att en ny dag ska komma. En mors dag.

Varma hoppfulla hälsningar
Cecilia
– en gång en längtare, nu en mor

20130524-132128.jpg
Dikten I barnlösas himmel – www.facebook.com/ekhemmanet

Varsamma råd till dig som längtar

 • VILA: Unna dig dagar eller stunder i stillhet med dig själv. Slut ögonen eller fäst blicken på naturen. Pausa Internet och alla planer för en stund och landa med dig själv.
 • MINNS: Påminn dig om att du är hel och fullkomlig i dig själv fastän en viktig pusselbit saknas i livet. Detta är ingens fel. Du är inte fel. Du är en hel människa. Hel men trasig och i behov av mjuka händer.
 • LÄS: Hitta igenkänning hos dem som är där du är nu och hopp hos dem som kommit vidare. Romanen Väntrum var frukten av en sån tid som du nu går igenom. Smärtan finns där, men också hoppet. Kanske kan Bea ta dig vid handen och hjälpa dig framåt.
 • LYSSNA: Välj musik som ger dig vila och kraft, eller igenkänning. Sarah Dawn Finers låt Till dig spelades in med längtans röst och kan ge många lyssnare speglingens tröst.
 • UPPTÄCK: Även om du just nu inte kan tänka dig annat än barn genom graviditet, våga ta reda på mer om andra vägar för din skull – inte för att andra säger ”det är väl bara att adoptera”. Det är inget ”bara” med att adoptera, men du kan hjälpa dig själv genom att ta reda på mer i ett tidigt skede. Bredda världen på samma sätt som vi kan läsa om resmål utan att veta om vi nånsin ska åka dit. Hjälp dig själv att bearbeta längtan och rädslan för framtiden genom att läsa om adoption, om att leva utan barn, om att bli förälder till ett äldre barn.
 • KRAMA: Om ingen tycks förstå, inte ens de som står dig närmast, låt orden vila och ta till dig den närhet du och ni mår bra av. En kram, en tyst nick, en handtryckning.
 • SKAPA: Skriv, måla, pyssla eller använd andra sätt för att kanalisera dina känslor.
 • SAMLA: Fånga upp hur din längtan känns och föreställ dig att du försöker beskriva den för ditt barn i framtiden.
 • FÖRLÅT: Försök förlåta dig själv för det du inte orkar och andra för det som de inte förmår. Vi brister ibland, men det kommer nya dagar.
 • TALA: Berätta om din längtan, om inte alla så för någon. I slutenhet växer smärtan. I öppenhet kan vi bli hjälpta. Ta professionell hjälp om det känns som att du inte kommer att klara det här. Du har mer kraft än du anar, men ibland kan någon behöva hjälpa till att hitta den kraften.

16 reaktioner på ”Till dig som längtar – Ofrivilligt barnlösas dag”

 1. Du är grym på att skriva! Jag delade din status på Facebook idag, och la till en egen kommentar. Det var stort, för jag har inte delat något sådant förr, där folk kan förstå min sorg och kamp. Ytterligare en har delat min delning, flera har skrivit insiktsfulla kommentarer och jag har fått likes från människor jag inte brukar få likes av. Hoppas det är många av dem som nu hittar till din blogg!
  Varm kram, m

  1. Åh, så stort att få höra detta! Din respons, ditt mod, dina vänners feedback. Tack!

  1. Tack för ditt fina avtryck här, och för ord som värmer. Jag önskar dig förnyat hopp och svaret på din längtan!

 2. Åh! Det här ska jag skicka vidare till en av mina bästa väninnor. Hon har varit i Köpenhamn och inseminerats just idag. Jag önskar så att hon får bli mamma.

  Stor kram (och några virtuella nybakta hamburgerbröd som i detta nu svalnar på min köksbänk)
  /Anka

  1. Tack Anka! Vidareskicket gläder mig. Liksom de rykande färska hamburgerbröden. Nu brer jag smör på ett och tuggar i mig det innan jag somnar 😉

 3. Otroligt bra skrivet! Det gjorde lite ont att läsa, för det för mig tillbaka till hur jag kände då! Nu längtar jag inte mer och i morgon firar jag min första mors dag!

  Jättebra tips du skrivit! Så fint att du engagerar dig så för alla längtande! Det behövs!

  1. Tack! Vad glad jag blir för dina ord, om denna text och om engagemanget. Och otroligt glad att du får fira Mors dag! Hurra!

 4. Det du skriver går rakt in i hjärtat, känner igen mig i hur det känndes att vara längtande och väntande! Tack för att du på ett så fint sätt sätter ord på det! I dag firar jag morsdag för 4:e gången, med flaggan i topp och älskade sonen vid min sida! Ha en underbar morsdag! Kram till dig!

  1. Tack för dina fina ord! Så glad jag är över att du får fira mors dag och ösa längtan i form av kärlek över din son.

 5. Hej fina du!

  Som vanligt skriver du fantastiskt, men när jag läste det i går rann tårarna. Den stora dagen gjorde väl sitt till… Jag hoppas det var ok att jag länkade hit i mitt blogginlägg, du sätter ord på all den där smärtan, hoppet och kärleken!

  Stor kram på dig!

  Läste förresten i dagens inlägg om det viktiga, bra jobbat, du kan vara riktigt stolt över dig själv! Jag hoppas ni får gehör för era önskemål!

  1. Tack JW för dina varma ord och för att du vill länka! Det gläder mig så! Jag önskar dig hopp och glädje och allt annat gott! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *