Tips till en sliten kropp

Utveckla inte ett vattkoppeliknande utslag 2,5 veckor efter att din ägares barn drabbats av vattkoppor. Särskilt inte om din ägare inte haft bekräftade vattkoppor som barn och om du redan bjudit ägaren på tre år av sjukdom toppat med diskbråcksvärk och sömnbristveckor. 

Bonustips till vårdpersonal:

1. Bekräfta inte patientens oro för vattkoppor genom att säga ”ja, det kan vara vattkoppor” för att sedan förminska hennes rädsla för att bli kraftigt försämrad genom att säga ungefär ”men jag ser inte i dina journaler att du har försämrat immunförsvar, så varför skulle medicin sättas in.”

2. Ägna fem minuter av din tid åt att läsa om ME/CFS på 1177. Det är ingen nackdel att den som ska guida i vården känner till det som står i vårdguiden. Hittills har jag inte mött en enda inom vården som förstår vad jag lider av om jag benämner sjukdomen vid sitt rätta namn.

Fotnot: Journalerna skulle ha varit betydligt tydligare om landstinget jag bor i skulle erkänna sjukdomen ME/CFS så pass att de begriper att patienterna behöver remitteras till de specialister som faktiskt finns. Men frågan är om vårdpersonal som redan har fastställt sin världsbild – kalibrerad med medicinsk facklitteratur från 1952 – skulle förstå en sån journal. 

Det var igår morse jag upptäckte den misstänkta vattkoppan och fick min oro påhejad av både sjukvårdsupplysning och vårdcentral. 

Idag är utslaget borta. 

Jag är oerhört lättad. Tacksam är lite att ta i, men lättad. Det räcker med det som redan är. 

20 reaktioner på ”Tips till en sliten kropp”

 1. OMG. Vilken skräckupplevelse!

  Om det är så att du inte säkert har haft vattkoppor kanske du borde vaccinera dig nu? (Om vuxna kan göra det, men det kan man väl? Jag vet att man kan vaccinera sina barn.) Eller riskerar du att bli ännu sjukare av den lilla dosen virus i vaccinet? Pest eller kolera, pest eller kolera…

  Och diskbråcksvärk, förresten – menar du att det inte är ”vanlig” nackspärr du åkt på? Jag har förresten en enorm tilltro till naprapater och kiropraktorer – har du testat nåt sånt, eller är det nåt som också kan trigga inflammation? Pest eller kolera, som sagt var.

  Kan du förresten be samtlig vårdpersonal att läsa på lite om endometrios, när du ändå heller på? Eller, det räcker med om du pratar med dem som jobbar på gyn. Fast där har det faktiskt blivit bättre, ganska mycket bättre till och med, under de snart 15 år som gått sen jag började harva runt i det träsket.

  Jag blir helt matt bara jag tänker på detta. Men jag önskar dig en på nåt sätt vacker onsdag med många våfflor!

  Kram från Anka

  1. Sant, både vaccination och hårdhänt manipulation skulle kännas för riskabelt med tanke på grundsjukdomen. Sjukgymnasten har också betonat att när disken är påverkad så här ska man inte manipulera eftersom det kan förvärra. Så tålamod och övningar och laser är det som gäller. (Tålamod är f ö det tråkigaste jag vet, och den enda idrott jag utövar.)
   Tack för hälsning och kram i retur.

 2. ÅH, Skönt det inte verkar vara vattkoppor iaf. Håller med, räcker ju å blir över av det som redan är.
  Ja tänk om landstinget å läkarna var lite mer up to date… Fast det vågar man väl inte hoppas på ska ske inom närmsta tiden…
  Kram

  1. Vilket bra ord! <3 Styrkekramar har inte riktigt makten att ge nån styrka men förbönskramar kan lättare hålla vad de lovar. Välsignelsevärme tillbaka!

  1. Ja! <3 Och så uppenbart hur mycket det behövs ME-specialister att tillfråga om nåt sånt skulle tillstöta.

 3. Vad rädd jag blev! Hoppas den fulingen håller sig borta nu, eller kanske ännu hellre att det var en vattkoppa och att du nu är immun för tid och evighet.
  Vad ska de göra med lasern?

  1. Tack för hopp! Laser har tydligen nyligen börjat användas för att behandla nackbesvär. Fördelen är att det är skonsamt. ”Man tillför energi till cellerna, det är borde kunna vara bra vid ME?” sa sjukgymnasten och gladde mig oerhört med den teorin som visade att han hade läst på mer än nån vårdgivare hittills gjort. Jag fick se informationstexten om att lasern förbättrar APT-processen. Undrar om det går att lasra hela kroppen.

 4. Jasså? Laser nu? Jag fick alltså ultraljud varann dag i nacke och rygg i ett program på 2 månader. För ung samma effekt(nja, men du förstår?) som lasern. Så jag blev faktiskt bra efter det från att få iallafall nackspärr 3-4 gg per månad! Årligen!! Du kan ju tänka dig. Det är nästan 2/3 delar per år! Jag hade nackspärr! A 3-5 dagar per gång.
  Men jag fick det där ultraljudet i nacken i 2 omgångar på totalt 4 månader. Så nu har jag kanske nackspärr vart annat eller 3 år numera och inte sådär jätteont och totallåst. Samt mindre tid.

  Så laser kanske är effektivt?
  På allvar! Du kanske kan fråga om du kan få laser på olika ställen med tanke på ME och se om det mot förmodan skulle ge lindring på något sätt? Eller dämpa inflammationsprocesserna? Det skadar ju inte o testa. Ibland måste man våga ta risker när man är sjuk också.

  1. Vad skönt att du blev så pass mycket bättre av den behandlingen! Du har ju att kämpa med så det räcker ändå.

   Ja, det vore ju toppen om det skulle lindra grundsjukdomen med. Den dagdrömmen har jag också drömt. 🙂 Idag känner jag mig dock helt dränerad på energi, så om det tillfördes energi igår så försvann det mer på annat sätt. Sömnlöshet och värk börjar trigga värre ME-symptom, så jag hoppas ligga-ner-värken ger sig snart.

   1. Tackar. Jo nog räcker det med det vi har utan extra pålägg oavsett form. Jag hoppas verkligen att det inte blir en våldsam ME krasch för dig nu.

  1. Men hjälp! Helt galet! Liksom min smärta som har tilltagit. Skulle behöva träffa en doktor, men inte med den synen på patienterna…
   Hoppas din värk är bättre.

 5. Usch har du fått det värre igen? Tråkigt att höra. Här gick det tack och lov över efter 2 dagar. Men i stället utmattad full rulle inför slutspurten om 2 veckor. Man kan orka.. Om man absolut måste. Men jag bävar för kraschen jag vet kommer komma efteråt. Ja ja det är som det är. Hörs lite senare efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *