Tröstesoppa

20140403-141533.jpg

Det tycks, om jag ska tro böcker och filmer, som att det är betydligt vanligare i USA att vänner kommer med mat till den som har det tungt. Det är fint. En gryta i händerna på besökaren gör att vardagen blir smidigare för mottagaren och att behovet av ord inte blir lika stort. Vi har några vänner (inkl mamma) som kommer med såna goda gåvor ibland. Precis idag har en vän varit hit med en väldoftande gryta. Så välkommet! Så svårt att be om när det verkligen behövs, så omöjligt att nämna när någon säger de svåra orden ”säg till om jag kan göra något”, men så väldigt välkommet när det kommer som en gåva.

Matlagning har länge varit en gåva och glädje i mitt liv, att laga med omsorg och bjuda familjen och andra på middag. Nu händer det nästan aldrig att vi har matgäster, eftersom både matlagning och besök är tungt för den som är sjuk. Inte heller har jag kunnat förgylla någon annans dagar med en comfortsoup på väldigt länge. Det finns en vän som sliter år efter år med sjukdom och ofattbart tuffa behandlingar, som jag gärna skulle ha gått med den soppan till. Eftersom jag beroende på avståndet och min egen ohälsa inte kunde det, hittade jag en annan lösning. En vän till en annan vän på samma ort visade sig villig att hjälpa till, så till henne skickade jag en inköpslista och en slant, och när maten var inköpt skickade jag iväg ett mejl med några recept till matkassen. Härligt att få hjälp att hjälpa, men så ledsamt att kyl och frys gick sönder i det hemmet just när maten var levererad. Men jag hoppas att det åtminstone går att åstadkomma en comfortsoup av ingredienserna som klarade sig.

Här får också du ett recept på en tröstesoppa. Det här receptet hittade jag på häromveckan från min febersoffa. Laga mat i teorin kostar mindre kraft. Sen lagade en styrelsekamrat fyrtio portioner av den till Adoptionscentrums föreläsningsdag. Jag fick resterna, och det var en comfort att receptet smakade så gott också i praktiken.

KRÄMIG ROTSAKSSOPPA
8-10 portioner

purjolök, 0,5 st
vitlök, 4 klyftor
morötter, 4-5 st
potatis (mjölig), 7 st
hönsbuljong, 5 tärningar
vatten, ca 2,5 liter
grädde, 1 dl
färskost naturell, 100 g
rapsolja
citronsaft
vitlökspeppar

Servera till:
crème fraiche/turkisk yoghurt
strimlad gräslök
bröd

Anvisningar
1. Skölj purjolök väl och strimla den. Skala morot och potatis och skär i bitar. Fräs lätt i olja tillsammans med skivad vitlök i en vid kastrull. Krydda med vitlökspeppar.
2. Häll över buljongen och koka tills morötterna och potatisen är mjuka, cirka 20 minuter.
3. Smaka av med grädde, färskost och citron och mixa med mixerstav till en slät soppa.
4. Garnera soppan med crème fraiche/turkisk yoghurt och finklippt gräslök eller strimlor av purjolök.

12 reaktioner på ”Tröstesoppa”

 1. Tack för reseptet till soppan.
  Skulle vara kul att prova.
  Bra idé att kunna hjälpa på håll.
  Du hjälper så många på olika sätt.
  Trots din ofrivilliga begränsning i livet.
  Kram

 2. Äntligen orkar jag läsa din blogg och har läst mig tillbaka. Du är ändå otrolig som orkar ta tag i så mycket och jag blir så impad av att du orkar göra fem två dieten. Jag ber att du ska se några positiva effekter. Hade tänkt testa den om jag ngn gång bleve frisk men nu är jag förbjuden att göra ngt sånt, jag måste tillföra kroppen all den energi som den klarar av att ta emot. Dietisten har sagt att är det enda jag kan äta glass så ska jag äta det, men det som funkat mina sämsta dagar har varit chips o cocacola, kanske ska göra mig ett namn med den dieten?
  Sen måste jag bara säga att Gud bevarade maten, vi luktade och stekte för säkerhets skull, blev lite förändringar i recepten men gott blev det. Imorgon blir det köttfärssoppan, där den stekta köttfärsen ligger i den lånade frysen. Så glad o tacksam över dig C.
  Och så väl jag känner igen mig i vad det betyder att ngn kommer med en gryta o hur svårt det är att säga att man behöver det. Precis som du har jag förundrats över när man läser om folk i Usa som kommer med sån hjälp, men tydligen är det så i många församlingar att när man är med i en hembönegrup så ger man sånt stöd till varann, och jag tänkte innan jag blev sjuk att detta skulle inte ske i Sverige men så fel jag hade. Dessutom trodde jag folk skulle tröttna o ge upp efter första året men varje gång jag försämrats så har det tagit nya tag och nån då o då dyker upp med ngt eller gjort ngn praktisk insats. Hoppas verkligen att du ska få upplev mycket av det. Omsluter dig i böner o tacksamma tankar kramar

  1. Tack för dina fina ord, Kristina! Så skönt att ni kunde rädda det mesta av maten! Det är verkligen ledsamt när saker måste slängas.
   Chips- och coladieten skulle vara ett uppfriskande inslag i dagens antisocker- och antikolhydrattrender. 🙂

 3. Ditt förra sopprecept gillade alla familjemedlemmarna. Självklart ska jag testa detta också. Har ett par till Cissirecept i min pärm som använts flitigt genom åren.

  Så fint att läsa om hur du genom andra kan ge en vän hjälp i vardagen.

   1. Japp det var den gröna urgoda soppan. Tack för ännu ett sopprecept och fina kort från svamptider.

    U

  1. Skalningen är rätt ansträngande för en trött kropp, men i övrigt är det en vänlig soppa både vid tillagningen och ätandet. Om mjölkfri färskost är svår att få tag på går det att skippa. Undrar om det skulle bli en hit med kokosgrädde och curry som smaksättning.

 4. ”Så välkommet! Så svårt att be om när det verkligen behövs, så omöjligt att nämna när någon säger de svåra orden ”säg till om jag kan göra något”, men så väldigt välkommet när det kommer som en gåva.”

  Mm. Och/eller matlådor till frysen.

 5. Ser gott ut! 🙂 Nytt tips. Jag köpte en elektrisk grönsaksrivare, en moulinex. Man bara håller moroten el potatisen rödbetan eller vad det är mot skivan o den snurrar. Det var guld värt! Sköljer man bara av den i lite diskmedelsvatten direkt efter rivning så blir det bra, bara man inte låter det torka in. Tyvärr skalar den inte. Men det finns köksmaskiner modell bättre som tydligen skalar o om man betalar lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *